Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2024,
18.01

Osveženo pred

1 ura, 49 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

Natisni članek

politika kultura smrt Ana Marija Cetin Lapajne

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 18.01

1 ura, 49 minut

Umrla pesnica in kulturna delavka Ana Marija Cetin Lapajne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,49
Ana Marija Cetin Lapajne | Izdala je pesniški zbirki Šepet in Žarek.  | Foto STA

Izdala je pesniški zbirki Šepet in Žarek.

Foto: STA

Umrla je Ana Marija Cetin Lapajne, v širši javnosti znana kot politična in kulturna delavka, publicistka in pesnica. Pomembno je prispevala k področjema filma in knjige, delovno pot pa je sklenila kot direktorica Pionirskega doma – centra za kulturo mladih. Umrla je v starosti 89 let.

Ana Marija Cetin Lapajne se je rodila leta 1935 pri Ilirski Bistrici. Diplomirala je iz geografije in se že v študijskih letih poglabljala v študij literarnih in filozofskih del, vse bolj pa jo je pritegovalo tudi politično dogajanje.

Od 60. let prejšnjega stoletja naprej je opravljala vrsto odgovornih del in funkcij v javnem življenju. Vodila je Ljudsko univerzo v Ilirski Bistrici, bila direktorica Delavske univerze v Kopru, delala je v republiški upravi, pomembno prelomnico pa je pomenilo leto 1972, ko je postala profesionalna sekretarka komisij MK ZKS Ljubljana za vzgojo in izobraževanje, znanost in kulturo ter odločilno vplivala na programe in delovanje omenjenih komisij.

Delovno pot zaključila kot direktorica Pionirskega doma 

Najbolj se je posvetila delovanju na kulturnem področju. Po njeni zaslugi sta film in knjiga dobila prednost v srednjeročnem načrtu družbenega razvoja Slovenije. Bila je predsednica strokovne žirije na filmskem festivalu v Celju leta 1978, članica žirij v Beogradu, obiskovala je tudi Filmski festival v Berlinu. Nato je prevzela vodenje Marksističnega centra v Ljubljani, preden je svojo delovno pot zaključila kot direktorica Pionirskega doma – centra za kulturo mladih, so sporočili iz družinskega kroga.

Izdala je pesniški zbirki Šepet in Žarek. V prvi je razkrila navezanost na rojstno vas, starše in domačo pokrajino, v drugi pa se je predstavila kot pronicljiva politična analitičarka in borka za človekove pravice, še piše v sporočilu.

Tonči Gabrić
Sportal Umrl je velikan hrvaškega nogometa
Ron Ely, Tarzan
Trendi Umrl je televizijski Tarzan
Jernej Jung
Trendi Umrl je legendarni slovenski pevec
Michael Newman
Trendi Umrl zvezdnik iz legendarne Obalne straže
Ne spreglejte