Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2024,
18.58

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

Natisni članek

Peking Kitajska Borut Pahor

Četrtek, 16. 5. 2024, 18.58

1 mesec, 1 teden

Borut Pahor delil žalostno zgodbo: Tega si do danes nisem odpustil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28
Borut Pahor | Ob obisku Kitajske se je Borut Pahor spomnil zgodbe, ki mu na srcu leži že skoraj 30 let. "Ni romantična, žalostna je. In resnična." | Foto Ana Kovač

Ob obisku Kitajske se je Borut Pahor spomnil zgodbe, ki mu na srcu leži že skoraj 30 let. "Ni romantična, žalostna je. In resnična."

Foto: Ana Kovač

Nekdanji predsednik države Borut Pahor, ki se te dni mudi na službenem obisku na Kitajskem, je na svojem profilu na Instagramu delil žalostno zgodbo izpred tridesetih let. Zaradi spogledovanja z njim je mlada kitajska protokolarna uslužbenka izgubila službo, česar si, kot pravi, še danes ni odpustil.

Borut Pahor nas s svojimi objavami na družbenih omrežjih običajno spravlja v smeh. Tokrat pa je na svojem profilu na družbenem omrežju delil žalostno zgodbo iz leta 1996, ko je vodil parlamentarno delegacijo na prvi uradni obisk na Kitajsko. 

Pahor opisuje, kako se je, takrat star dobrih 30 let, spogledoval z eno izmed kitajskih protokolarnih uslužbenk. "Skoraj nisem mogel odtegniti oči od nje, toda nikoli mi ni vrnila pogleda. Toda v kotičku očesa sem opazil, da me sem in tja opazuje," o čednem dekletu zapiše Pahor. 

Le en pogled je bil dovolj

Spogledovanje je opazil nekdanji veleposlanik Igor Senčar in Pahorja opozoril, da so poglede opazili tudi kitajski gostitelji in da jim to ni všeč. Dekle je komaj končalo univerzo, delo na zunanjem ministrstvu pa je bilo zanjo vstopnica iz revščine v boljši svet. 

"Razumem vas, gospod Pahor, stari ste dobrih 30 let in opazite lepoto, toda vzdržite se, sicer bo po njej," Senčarjeve besede citira Pahor. Od takrat je ni več pogledal.

Na zadnjem uradnem delovnem zajtrku pred odhodom domov si ni mogel pomagati, saj je opazil, da ga mlado dekle gleda. "Vrnil sem ji pogled in namenila mi je najlepši nasmeh na svetu. Vsi okoli mize so to opazili. Z roko si je bežno pokrila nasmeh, mene pa je prevzela osuplost. Vse skupaj je trajalo deset sekund, ne več," se spominja Pahor.

Le en pogled je bil dovolj in v protokolu kitajske delegacije je ni bilo več. Pahor je pozneje izvedel, da so jo odpustili. "Bilo mi je skoraj slabo. Tega si do današnjega dne nisem odpustil. In enkrat sem moral povedati to resnično in žalostno zgodbo," zapis sklene nekdanji predsednik. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Luka Mesec
Trendi Slovenski politiki na morju in v gorah: kje so preživeli prvomajske praznike? #foto
Navijači v Rimu Borut Pahor
Novice Pahorjevo kandidaturo za položaj posebnega odposlanca EU podpira tudi Pirc Musarjeva
Borut Pahor
Novice Pahor: Pripravljam osnutek za nadaljevanje dialoga med Beogradom in Prištino
Borut Pahor
Novice Pahor: Na Zahodnem Balkanu vse manj optimizma glede širitve EU #video
Ne spreglejte