Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 12. 2017,
9.10

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Generali

Foto: Thinkstock

Natisni članek

zadovoljstvo advertorial Generali zadovoljstvo na prvem mestu zavarovanje

Sreda, 6. 12. 2017, 9.10

2 meseca

Ko te sosed pokliče: Tvoje stanovanje je poplavljeno!

Vsebino omogoča Generali

Foto: Thinkstock

Oddaja stanovanj prek Airbnb ali Bookinga je vedno bolj donosen posel, ki pa prinaša tudi nekaj tveganj. Tudi takšnih, ki so včasih povezana z visoko materialno škodo. Kako se obvarovati in hkrati poskrbeti za miren dotok prihodkov?

stanovanje, dom | Foto: Vedno več lastnikov nepremičnin se odloča – ali pa o tem vsaj razmišlja – za oddajanje stanovanja številnim turistom, ki obiskujejo našo državo. Turizem v Sloveniji je v polnem razcvetu, prestolnica v zadnjih letih ruši rekorde obiskanosti, posledično se je na trgu pojavilo tudi več ponudnikov turističnih namestitev, tudi prek zelo priljubljenih kanalov Airbnb in Booking.

"Vedno več ljudi nas pokliče in nas sprašuje za nasvet, ali se jim bolj izplača stanovanje dati v najem ali ga oddajati prek Airbnb," pojasnjuje Zarja Mavec, lastnica nepremičninske agencije Inalbea, ki v imenu lastnikov legalno oddaja stanovanja na Booking.com in Airbnb. "Vse je odvisno od lokacije stanovanja, ki mora biti primerna za turiste," treba pa je tudi poskrbeti za vse formalnosti, ki so povezane z oddajanjem stanovanja. To pomeni, da je treba podnajemnike prijaviti – ne glede na to, ali gre za dolgoročne podnajemnike ali zgolj nekajdnevne turiste.

Da se ne bi zgodilo kaj nepričakovanega – škoda in kazen zaradi oddajanja na črno

moški, telefon, pogovor, jeza | Foto: Predstavljajte si, da ste lastniki zelo atraktivne nepremičnine v središču Ljubljane, ki jo redno oddajate najrazličnejšim tujim gostom, nekega dne pa vas strezni telefonski klic obupanega soseda: "Dragi sosed, iz tvojega stanovanja prihajajo čudni zvoki, vso noč že ropota, zjutraj pa je začela uhajati voda po stopnišču in stropu mojega stanovanja. Lahko nemudoma preveriš, kaj se dogaja?" Da, to so precej verjetne situacije, ki se lahko pripetijo lastniku stanovanja, ki nikoli nima pravega zagotovila, česa vse so sposobni gostje, ki bivajo v njegovem skrbno urejenem stanovanju. Tveganje je vedno prisotno, vendar si lahko z vsaj dvema korakoma zagotovite maksimalno brezskrbno oddajanje stanovanja.

#Legalizacija dejavnosti – Oddajanje stanovanja na črno je na prvi pogled zelo donosno in nadvse preprosto, vendar je vedno povezano z ogromnim tveganjem. Ko se bo kaj zapletlo, ne boste imeli prave pravne podlage za ukrepe in zelo težko boste od najemnika ali turista iztržili kritje nastalih stroškov.

In samo z urejenimi razmerami na trgu bo lahko država izpostavila pravi in delujoči mehanizem, da bo lahko uspešno upravljala vse procese, ki so povezani z oddajanjem stanovanj – tudi z uspešnimi pregoni povzročiteljev škode.

#Zavarovanje stanovanja – Kaj bi rekli, če bi v Sloveniji obstajalo zavarovanje, ki bi bilo popolnoma prilagojeno potrebam in zahtevam lastnikov, ki svoja stanovanja oddajajo? Da, to bi bila rešitev, ki bi poleg popolne legalizacije najbolj idealno uredila vaše skrbi, povezane z oddajanjem stanovanja neznancem. Na to so prvi v Sloveniji pomislili pri zavarovalnici Generali. Ponudili so storitev, ki so jo lastniki stanovanj tako dolgo iskali na trgu.

stanovanje, par, hiša, nepremičnina | Foto:

Kako bi bilo to urejeno v praksi?

Ko bi vas razjarjeni sosed poklical, da bi vam sporočil nesrečno novico o škodi v stanovanjskem poslopju, bi mu lahko samo umirjeno odgovorili: "Ne skrbi, vse bomo uredil, tudi stroške ti bom povrnil." Tako boste lahko brezskrbno razmišljali vsi lastniki, ki boste pri zavarovalnici Generali sklenili zavarovanje PaketDom RENT.

Pri zavarovalnici Generali želijo, da je zadovoljstvo njihovih strank vedno na prvem mestu, in prav zato so oblikovali zavarovanje po meri vseh lastnikov stanovanj in stanovanjskih hiš, ki se oddajajo turistom ali študentom. 

Edinstveno zavarovanje PaketDom RENT bo pokrilo tako škodo v vašem stanovanju kot tudi stroške za popravilo škode v stanovanjski hiši ali pri sosedih. "Airbnb je največji ponudnik namestitev na svetu, je eden tistih startupov, ki je spremenil delovanje v svoji panogi in tudi širše v družbi. Lahko bi rekli, da je spremenil industrijo gostoljubja. To nas je prisililo, da smo se tem spremembam prilagodili – v prvi vrsti z zakonodajo in regulativo. Temu se mora prilagoditi celoten ekosistem drugih ponudnikov, tudi zavarovalnice. In v zavarovalnici Generali smo to že storili. Prvi v Sloveniji smo stopili na trg s produktom zavarovanja nepremičnin, ki se jih oddaja. Ugotavljamo namreč, da pogled na poslovno okolje samo iz naše perspektive ni dovolj, treba je slediti željam in potrebam strank. Saj veste, pri Generaliju je zadovoljstvo na prvem mestu in trudimo se, da to zadovoljstvo širimo tudi v okolje, kjer živimo in delamo," je ob predstavitvi novega zavarovanja povedala Vanja Hrovat, predsednica uprave Generali.

Zakaj je PaketDom RENT prava izbira za vas?

Ker združuje vsa klasična stanovanjska kritja z dodatnimi kritji, namenjenimi nevarnostim, ki jih prinaša oddajanje. Primeren je tako za lastnike stanovanj, ki svoje stanovanje oddajajo turistom, kot klasičnim najemodajalcem, ki omogočajo dolgoročne najeme študentom ali družinam.

generali | Foto:

Kakšna kritja so vključena v zavarovanje PaketDom RENT?

- Kritje škode, ki jo na nepremičnini, pohištvu in drugi stanovanjski opremi v vaši lasti povzroči najemnik, tudi v primeru vandalizma,

- kritje izgube najemnine v primeru nastanka škodnega primera,

- kritje varstva pred odškodninskim zahtevkom, ki ga najemnik poda proti najemodajalcu,

- kritje vseh klasičnih škodnih primerov – požar, eksplozija, vihar, toča, zemeljski plaz, izliv vode, škoda na ceveh, lom stekla idr.,

- kritje stroškov zamenjave ključavnice – zaradi vloma, ropa ali izgube ključev,

- kritje škode, ki jo povzroči najemnik na skupnih delih stavbe,

- vse to tudi v času, ko se nepremičnina ne oddaja.

 

Pri zavarovalnici Generali imajo vedno posluh za resnične težave, prav zato je njihovo zavarovanje za dom PaketDom RENT pravi odgovor za naraščajoče potrebe njihovih strank.

drsališče, Ljubljana, Fantazija | Foto: Nagradna igra: podarjamo zlato vstopnico za Ice Fantasy Ljubljana

Nagradna igra je končana. Srečni nagrajenci, ki prejmejo po eno vstopnico ta drsališče Ice Fantazy Ljubljana, so:

Martina Batistič

Silva Zepan

Ladislav Zakošek

Anže Virant

Tina Kofler

Čestitamo!

Ne spreglejte