Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 9. 2017,
9.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

znanost spomini možgani sanje Dan.

Četrtek, 14. 9. 2017, 9.15

6 let, 7 mesecev

Kaj pomeni, če sanjate o seksu?

Znanstveniki pojasnjujejo, kaj se skriva v ozadju naših sanj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Sanje so fenomen, ki ga vsi poznamo, o njem pa vemo relativno malo. Kako je mogoče, da se v sanjah s svojim najboljšim prijateljem najprej sprehajamo med nakupovalnimi policami na nogometnem stadionu, v naslednji sekundi pa skupaj z nekdanjo razredničarko iz srednje šole sredi žitnega polja lovimo medveda? Kakšne motnje poznamo v spanju in kaj najpogosteje sanjarimo so preverili v oddaji Dan. na Planet TV.

S spanjem pa so povezane tudi številne motnje. Obstaja več kot 90 različnih motenj spanja. Nespečnost je najpogostejša. Za njo trpi kar deset odstotkov ljudi.Nočne more in kriki. S takšno motnjo spanja se je morala danes 43-letna sogovornica, ki svoje identitete ne želi razkriti, spoprijeti že pri rosnih 11ih. Zbujala se je v strahu, s povišanim srčnim utripom. Težave so trajale več let, intenzivneje ob pomembih življenjskih prelomnicah. Ob zaključku študija, zaposlitvi in med nosečnostjo.

"Takrat so pa simptomi postali tako intenzivni, da to nočno prebujanje, nezmožnost za spat in potem tudi čez dan simptomi v smislu neke utrujenosti, tesnobe, tako intenzivni, da enostavno nisem več vedla, kaj naj naredim s seboj, tako hudo je postajalo," pravi sogovornica.

Osebna zdravnica ji ni znala pomagati, tudi psihiater ne. Najhuje je bilo med drugo nosečnostjo.je postalo mene in mojega moža strah, da bi to škodovalo otroku.

"Mi natančnih študij v Sloveniji nimamo populacijskih, ampak ocena je nekje, da tam nekje približno ena tretjina otrok se nekoč srečajo z nekimi težavami v spanju," Barbara Gnidovec Stražišar, specialistka pediatrije in otroške nevrologije.

In kaj najpogosteje sanjamo?

Sanje, v katerih pred nekom bežimo, so ene najpogostejših. Lov v sanjah naj bi predstavljal težavo, ki se ji v življenju poskušamo izogniti. Takšne sanje se običajno prenehajo pojavljati, ko se s težavo soočimo.

Sanje so velikokrat povezane z našimi skrbmi. Tiste, v katerih smo goli, naj bi pomenile strah pred izpostavljanjem in osramotitvijo. Običajno se prikradejo v misli ob velikih spremembah, kot so poroka, selitev, nova služba ali čas diplome.

Pozitivne in vesele so tudi sanje, v katerih letimo. Takšne sanje lahko pomenijo, da imamo vse pod nadzorom, so pa tudi sanje, v katerih se pogosto zavemo, da sanjamo.

Sanjske knjige pravijo, da če v sanjah komu pomagamo, nam bo usoda naklonjena, poleg tega pa se nam bo uspelo povzpeti na višji položaj.

Spite lahko tudi v čebelnjaku

Hiter tempo, rutina, pomanjkanje časa za gibanje so pogosto razlog, da smo utrujeni, a tudi če počivamo, težko zaspimo. V iskanju načinov za kakovosten spanec, sproščanje in še kaj smo naleteli na čebelnjak. Sliši se malce nenavadno, a pozitivne učinke čebel, zvoka in izdelkov, ki nam jih dajejo čebele, kot sta med in aerosol, so prepoznali že številni. Ob tem si lahko tudi s preprostim načinom, kot je naravni vzglavnik, polnjen z ajdovimi lupinami, spremenimo življenje.

Ste kdaj pomislili, da bi spali na čebeljem panju? Nam je ta način sproščanja pokazal Štefan Šemen, ki verjame, da tovrstna, tako imenovana apiterapija, lahko pomaga širokemu krogu ljudi.

Med sanjanjem možgani očistijo kratkoročni spomin

Medtem ko je oče psihoanalize Sigmund Freud sanjanje opisal kot izražanje potlačenih konfliktov in želja, ki so večinoma seksualne narave, psihologi in nevrologi po poročanju revije Time preučujejo teorijo, ki predvideva, da naši možgani, medtem ko sanjamo, počistijo odvečne informacije iz našega spomina.

Raziskava, ki so jo leta 2007 izvedli na inštitutu Maxa Plancka v Heidelbergu v Nemčiji, je potrdila, da možgani v času, ko sanjamo, odpravijo preobilico podatkov iz spomina, okrepijo pomembne informacije in nas ohranjajo pripravljene na nevarnost.

Nemški znanstveniki so namreč odkrili, da del možganske skorje z imenom neokorteks med spanjem signalizira različnim predelom v hipokampusu, ki je najpomembnejša možganska struktura pri procesiranju podatkov, da prenesejo določeno količino informacij iz kratkoročnega spomina

Hipokampus se na ta način očisti in je pripravljen na nove količine informacij, neokorteks pa se odloči, katere informacije bo prenesel v dolgoročni spomin in katere bo zavrgel. Manjša količina podatkov se nato popolnoma samodejno vplete v človeške sanje, ki pa pogosto le megleno odsevajo dejansko vsebino omenjenih informacij.

Kadar sanjate o spolnih avanturah, se za tem po besedah znanstvenikov najverjetneje skrivajo skrite seksualne želje. | Foto: Thinkstock Kadar sanjate o spolnih avanturah, se za tem po besedah znanstvenikov najverjetneje skrivajo skrite seksualne želje. Foto: Thinkstock

Ko sanjamo o seksu, je razlog za to ... seks

Vendar pa stvari niso tako preproste. Trditve, da sanjamo zato, da pozabimo, ne bi smeli preveč upoštevati, saj je razmišljanje in analiziranje sanj lahko za nas koristno.

"Ne gre za velik ali dramatičen pozitivni učinek, vendar se zdi, da ima lahko razmišljanje o tem, kaj sanjamo, za nas pozitivne posledice," pojasnjuje psihologinja Deirdre Barrett s harvardske univerze.

To ne pomeni, da Barrettova zavrača teorijo nemških znanstvenikov: "Ideja o procesiranju informacij je po mojem mnenju utemeljena. Možgani na ta način informacije uvrščajo v različne kategorije, jih primerjajo z drugimi dogodki in prepoznajo informacije, ki smo jih čez dan potlačili."

Hkrati znanstveniki odkrito priznavajo, da se za določenimi sanjami lahko skrivajo zgolj neizpolnjene človeške želje.

Sanje o letenju naj bi predstavljale željo po svobodi, sanje o tem, kako ste v svoji hiši nenadoma odkrili nove prostore, pa naj bi izražale željo po priložnostih ali novostih. In sanje o seksu? No, te so pogosto povezane izključno s seksom.

Ne spreglejte