SiolNET. Trendi Zdravje
8,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znana Slovenka sprejela izziv in posnela drzen video

8,44

termometer

Anja Jenko
Foto: YouTube/Posnetek zaslona

Na prvi pogled je videti kot film za odrasle, v resnici pa ima video, ki ga je posnela slovenska starleta Anja Jenko, veliko pomembnejše sporočilo.

Rak na modih je najpogostejše rakavo obolenje med mladimi moškimi, obolelost v zadnjih letih močno narašča, najpogostejši je pri moških, starih med 24 in 40 leti. Če ga dovolj zgodaj odkrijemo, ga je mogoče hitro in preprosto premagati, poudarjajo v onkološkem društvu OnkoMan.

Prej ko ga odkrijemo, več je možnosti za ozdravitev

"V prvem stadiju je bolezen ozdravljiva v skoraj 90 odstotkih. Pri višjih stadijih pa bistveno redkeje, v približno 50 odstotkih. Poleg bistveno višje stopnje ozdravljivosti z zgodnjim odkrivanjem lahko preprečimo tudi možnost neplodnosti," je povedal Gregor Pirc, predsednik onkološkega društva za moške OnkoMan. Poslanstvo društva je, da ozavešča moške o zdravju in preventivi raka ter pomaga tako obolelim moškim kot njihovim bližnjim, ko se spopadajo s težko boleznijo.

Za ozaveščanje moških o pomembnosti samopregledovanja je svoj stas in glas posodila Anja Jenko, blogerka in model, za onkološko društvo OnkoMan je namreč posnela drzen video z navodili za samopregledovanje mod.

"Nisem posnela intimnih trenutkov iz domače spalnice, kot so mnogi predvidevali. Sem pa z veseljem v video za samopregledovanje vnesla nekaj dodatne spodbude za moške, da bodo video res pogledali od začetka do konca ter poskrbeli za svoje zdravje," je povedala Anja Jenko. Namen videa je, da spodbudi Slovence k vsakomesečnemu pregledovanju in opozori na prve simptome raka na modih.

Prvi simptomi, ki opozarjajo na raka na modih

Simptomi so lahko prepoznavni in jih moški zlahka odkrijejo, če se redno pregledujejo:

- moda se lahko povečajo ali močno zmanjšajo,

- modo je trdo in grčasto na otip,

- moški občuti povečano težo in nelagodje v modih,

- v modih se lahko pojavi vnetje, ki ga ni mogoče pozdraviti z antibiotiki,

- lahko se povečajo in začnejo boleti prsne žleze ter povečajo bezgavke v levi nadključnični jami.

Preberite še:

Bronja Žakelj Trendi Kot najstnica je zaradi raka izgubila mamo, nato je za njim dvakrat zbolela sama #intervju Rebeka Trendi Pri 16 letih je po naključju odkrila, da ima raka #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin