Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 11. 2013,
15.41

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

depresija zdravljenje svetloba

Četrtek, 28. 11. 2013, 15.41

4 leta, 3 mesece

Zdravljenje s svetlobo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svetlobna terapija pomaga pri zdravljenju depresije, vendar v Sloveniji ta metoda še ni povsem uveljavljena. Zdravljenje s svetlobo je učinkovito in varno, zato ga priporočajo tudi med nosečnostjo.

Trenutno se z depresijo po podatkih Svetovne raziskave duševnega zdravja (World Mental Health Survey) spopada kar 350 milijonov ljudi. Ena izmed oblik te bolezni je sezonska depresija, ki se pojavi v jesenskem času zaradi pomanjkanja naravne sončne svetlobe in traja vse do pomladi. Terapijo s svetlobo uporabljajo tudi v psihiatriji, pa ne le za zdravljenje sezonske, temveč tudi katerekoli druge oblike depresije.

Prve zametke tovrstnega zdravljenja v medicini najdemo že v starem Egiptu, pozneje pa je Hipokrat opisal uporabo sončne svetlobe za zdravljenje različnih medicinskih motenj. Terapija s svetlobo, kot jo poznamo danes, se je začela v 60. in 70. letih 20. stoletja in spada med zdravilske metode, nekatera področja zdravljenja, kot sta luskavica in ikterus, pa so tudi del uradne medicine.

Hormon za srečo Naše telo s pomočjo dnevne svetlobe proizvaja hormon serotonin, ki se imenuje tudi hormon za srečo, saj ima glavno vlogo pri našem občutenju sreče, zadovoljstva in dobrega razpoloženja. Če naše telo ne prejme dovolj serotonina, to vpliva na razpoloženje, prav tako pa nastane pomanjkanje vitamina D, kar se pozna na našem telesu in duševnosti.

Raziskave so pokazale, da so učinki zdravljenja s svetlobo skoraj povsem enaki učinkom zdravljenja z antidepresivi, le da gre za bolj naravno metodo, pri kateri je možnost stranskih učinkov neprimerljivo manjša. Med stranske učinke spadajo hipomanija in začetni glavoboli, redki pa občutijo slabost, ki izgine po nekaj dnevih zdravljenja.

Metode Poleg domačih metod, kjer lahko lovljenje jutranjih sončnih žarkov telo napolni s potrebno energijo, preživljanje novoletnih počitnic v sončnih krajih pa nam povrne ravnotežje serotonina v možganih, obstajajo tudi klinične metode. Zdravljenje je najbolj učinkovito v jutranjih urah oziroma takrat, ko nam ga določi zdravnik. Temelji na izpostavljanju telesa svetlobi določene valovne dolžine, po navadi gre za fluorescentno svetlobo polnega spektra ali bleščečo belo svetlobo. Terapija traja do ene ure in največ dvakrat na dan, seveda pa je potek odvisen od vrste motnje in njene intenzivnosti.

Učinek zdravljenja je opazen že v prvem tednu zdravljenja, kar je veliko hitreje kot pa pri antidepresivih, kjer se počutje začne izboljševati šele po petem tednu uživanja tablet.

Ne spreglejte