Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
5. 3. 2020,
17.27

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

8

Natisni članek

zaščitna maska Kickstarter

Četrtek, 5. 3. 2020, 17.27

4 leta, 1 mesec

Zaradi koronavirusa na Kickstarterju veliko zanimanje za novo zaščitno masko #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

8

zaščitna maska | Foto Instagram

Foto: Instagram

Oblikovalci zaščitne maske "naslednje generacije" so izbrali ravno pravi trenutek za predstavitev izdelka na Kickstarterju, saj so na njem zaradi koronavirusa že zdavnaj prekoračili cilj zbranih sredstev.

Diana Vlahinič, OrCa
Trendi Koronavirus: "Ne vidim nič dobrega v tem, da se tako straši ljudi" #video

Brata Elias in Isaac Honor sta skupaj s prijateljem Jackom Grahamom izdelala zaščitno masko "naslednje generacije", ki predvsem ščiti pred onesnaženim zrakom, a tudi pred virusi in bakterijami.

Ker so Avstralci izdelek na Kickstarterju, platformi za množično financiranje, predstavili ravno v času, ko se po svetu širi novi koronavirus in s tem tudi strah pred njim, je njihova kampanja več kot uspešna.

Njihov cilj je bil zbrati 20 tisoč avstralskih dolarjev (približno 11.800 evrov), a se trenutni znesek giblje že okrog 1,1 milijona avstralskih dolarjev (približno 650 tisoč evrov).

Zaščita pred onesnaženostjo in virusi

Ideja o modni, a hkrati funkcionalni maski se je prijateljem porodila med potovanjem po Kitajski, kjer jih je presenetil močno onesnažen zrak. Ker takšne maske, ki bi jo hoteli nositi sami in ne bi samo ščitila, ampak bi bila tudi lepa na pogled, niso našli, so se kar sami lotili izdelave.

Tako je nastala maska, ki ščiti pred z delci PM2,5 onesnaženim zrakom, po zraku prenosljivimi virusi in bakterijami, dimom gozdnih požarov in prašnimi delci, smogom ter neprijetnimi vonjavami.

Masko je treba vzdrževati s filtri, pri čemer so izdelali štiri različne: navadnega ter osveženega z evkaliptusom, sivko in drevesom čajevca. Filter je treba zamenjati na od dva do štiri tedne ali po 100 urah nošenja.

Cena maske se začne pri 55 avstralskih dolarjih oziroma pri 33 evrih.

Slaba novica za vse, ki se bojijo koronavirusa

Avstralski podjetniki nameravajo masko, poimenovano AusAir, pošiljati po vsem svetu, a šele junija 2020. Tako bodo zanjo prikrajšani vsi, ki bi se hoteli z njo zaščititi pred izbruhom novega koronavirusa, saj nošenje običajne zaščitne maske "nima smisla", so nam že pred tedni sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

"Maske za preprečevanje okužb nosijo oboleli, ne zdravi. Zdrava oseba si masko nadene le, če gre na primer na obisk h komu v bolnišnico, kjer bi se lahko tudi sama okužila, sicer pa jih pri stiku z bolniki nosijo zdravstveni delavci," nam je pojasnila Eva Grilc z NIJZ.

Preberite več:

Gripa. Virus. Pljučnica. Maska. Koronavirus.
Novice Slovenci množično po zaščitne maske, zmanjkalo jih je skoraj povsod

 

Ne spreglejte