Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 9. 2024,
22.26

Osveženo pred

1 dan, 6 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Natisni članek

vitamini zdravje kulinarika buča

Sreda, 25. 9. 2024, 22.26

1 dan, 6 ur

Zakaj je priporočljivo jesti buče?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,05
buča | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Jesen je tu in čas je, da v ospredje prodrejo vse jesenske kulinarične specialitete. Mnoge vključujejo tisto zelenjavo, ki je še posebej značilna za hladnejši del leta. Buča ni le okusna, ampak ima tudi številne pozitivne učinke na naše zdravje, zato jo je priporočljivo vključiti v svoj jedilnik. V nadaljevanju tega članka vam razkrijemo, kakšne prednosti nam prinaša. 

Vsebuje veliko vitaminov in mineralov  

Buče so bogat vir številnih ključnih vitaminov in mineralov. Ena izmed glavnih prednosti je vsebnost vitamina A, ki ga telo pridobiva iz beta-karotena, oranžnega pigmenta, ki daje buči značilno barvo. Vitamin A je pomemben za zdravje oči, delovanje imunskega sistema ter ohranjanje zdrave kože. Poleg tega buče vsebujejo tudi vitamin C, ki krepi imunski sistem, ter vitamine skupine B, ki so pomembni za presnovo in energijo.

Buča ima močan antioksidantni učinek 

Buča je odličen vir antioksidantov, kot sta beta-karoten in vitamin E, ki pomagajo pri zaščiti telesa pred prostimi radikali. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko hitro povzročijo oksidativni stres in prispevajo k staranju celic ter razvoju kroničnih bolezni, kot so bolezni srca in rak. Redno uživanje buče v prehrani pomaga zmanjšati tveganje za vnetja in ohranja telo v boljšem ravnovesju, zato poskrbite, da jo vključite v svojo prehrano.

buča | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nizka kalorična vrednost in visoka vsebnost vlaknin

Buča je izredno nizkokalorična zelenjava, zato je idealna za tiste, ki želijo vzdrževati zdravo telesno težo ali jo izgubiti. Poleg tega vsebuje veliko prehranskih vlaknin, ki so ključne za prebavo. Vlaknine pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi, ustvarjajo občutek sitosti in spodbujajo zdravje prebavnega sistema, kar je še posebej pomembno v hladnejših mesecih, ko smo običajno manj fizično aktivni.

Pripomore k boljšemu imunskemu sistemu 

V obdobju, ko se prehladi in gripa zelo pospešeno širijo, je krepitev imunskega sistema ključna. Buča zaradi vsebnosti vitaminov A, C in E ter drugih hranil, kot so cink, železo in folna kislina, pomaga pri ohranjanju močnega imunskega sistema.

buča | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Podpora za zdravje srca

Buča je bogata z minerali, kot sta kalij in magnezij, ki sta ključna za zdravje srca. Kalij pomaga uravnavati krvni tlak in preprečuje hipertenzijo, kar zmanjšuje tveganje za srčne bolezni. Vlaknine v buči prav tako pomagajo znižati raven LDL-holesterola v krvi, kar prispeva k zmanjšanju tveganja za bolezni srca in ožilja.

Bučo lahko enostavno vključite v svoje jedi

Poleg vseh zdravstvenih koristi je buča izredno vsestranska v kulinariki. Lahko jo uporabljamo v slanih in sladkih jedeh, kot so na primer juhe, pireji, enolončnice, bučni kolači ali torte. Bučna semena, na katera pogosto pozabimo, so prav tako hranljiva in bogata z beljakovinami ter zdravimi maščobami. Semena so odlična za prigrizek ali pa dodatek k jedem.

buča | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Preberite še:

ličila
Trendi Trendi ličenja, ki so to jesen najbolj priljubljeni
pistacije
Trendi Živilo, ki se ne uporablja le v kulinariki, temveč tudi v lepoti
celulit
Trendi Nasveti, ki vam bodo pomagali znebiti se celulita
Ne spreglejte