Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 5. 2013,
12.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

prehrana zdravje barve

Ponedeljek, 13. 5. 2013, 12.06

8 let

Zakaj je dobro jesti hrano različnih barv?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če se ste pogosto brez energije, gre lahko za posledico uživanja enolične, enobarvne prehrane. Nutricionisti svetujejo, da jedi na krožniku sestavite kot slikarsko paleto.

Z uživanjem živil, ki so različnih barv, zadostimo dnevnim potrebam po hranljivih snoveh in telesu zagotovimo potrebne vitamine in minerale. Rdeča, rumena, zelena, bela in črna – tako naj bi bil videti zdrav obrok. Zato posegajte po hrani v teh petih barvah, namesto preračunavanja kalorij naj bo to vaše vodilo za zdrav, uravnotežen obrok.

Zelena Zelena barva očiščuje in vzpostavlja ravnovesje med kislostjo in bazičnostjo v telesu. Zelena hrana spodbuja jetra in žolč, zato velja, da živila, kot so avokado, špinača, brokoli, zelena solata in grozdje, preprečujejo obolenje jeter in žolča. Sokovi zelenega sadja in zelenjave tudi pospešujejo prebavo in očiščujejo telo. Poleg tega so odličen vir naravnih vlaknin z obilo železa.

Rdeča Z rdečo hrano povečamo zalogo energije in krepimo imunski sistem. Rdeča jabolka, redkvice, jagode, radič, rdeča pesa so odlični proti prehladu. Rdeče obarvano sadje in zelenjava sta polna antioksidantov, ki so eni pomembnejših v boju proti raku, prav tako pa varujejo srce. Snovi, ki dajejo hrani rdečo barvo, so koristne tudi zato, ker ščitijo kožo pred sončnimi žarki in zavirajo staranje celic.

Rumena Rumena barva je povezana z vranico in želodcem. Hrana rumene barve pogosto vsebuje vitamin C, ki varuje celice pred virusi in bakterijami ter krepi vezivno tkivo. Rumeni in oranžni sadeži oziroma zelenjava so tudi polni betakarotena in vsebujejo veliko vitamina A, kar prispeva k boljšemu vidu. Posezite po žitu, limonah, melonah, ananasu, bananah, koruzi, rumeni papriki.

Črna Učinkuje na ledvice, krepi vranico in jetra, sprošča mišice in spodbuja prekrvavitev. Hrana temno modre in vijoličaste barve, kot so črne gobe, orehi, črni sezam, kumina, slive, črno grozdje, morske alge, kostanj, črni fižol in črni riž, učinkuje preventivno proti srčnim obolenjem in tudi nekaterim vrstam rakavih obolenj. Črni riž vsebuje veliko za zdravje pomembnih proteinov, aminokislin in mikrohranil, kot so železo, kalcij, mangan in cink. Črni fižol na Kitajskem zaradi svoje oblike velja za hrano, dobro za ledvice.

Bela Bela barva čisti in je koristna predvsem za pljuča in debelo črevo. Živila bele barve pogosto vsebujejo tudi snovi, ki krepijo odpornost in skrbijo za lepo kožo. Zato uživajte česen, čebulo, cvetačo, šampinjone, repo, pastinak.

Ne spreglejte