Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
11.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

joga

Sreda, 1. 2. 2012, 11.36

8 let

VIDEO: Joga za boljšo prebavo, 2. del

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Neuravnoteženo delovanje prebavnega sistema je lahko posledica slabega delovanja trebušne slinavke, želodca, tankega črevesja in jeter.

Če smo se v prvem delu joge za prebavo osredotočali predvsem na leno črevo, zaprtje in napihnjenost, vam v drugem delu predstavljamo jogijske položaje, ki so primerni predvsem za ljudi, ki se na dejavnike, kot so stres, zaskrbljenost in strah, lahko odzivajo s (pre)hitro prebavo (driska) ali napihnjenostjo zaradi plinov v prebavnem sistemu. Sneža Vidovič, učiteljica joge in meditacije v Joga studiu Sadhana, opozarja, da je optimalno odvajanje od enkrat do dvakrat na dan, pogostejše pa kaže na neuravnoteženo delovanje prebavnega in živčnega sistema.

"Vsako čustveno razburjenje vpliva na želodec. Kadar smo pod stresom in kadar smo jezni ali napeti, nastaja več želodčnega soka, med¬tem ko žalost in strah izločanje zavirata," pojasnjuje Sneža, ki za boljšo presnovo hrane priporoča izvajanje spodnjih asan, ki povečajo prebavni ogenj, kot pravijo pri jogi. Na ta način uravnovesimo delovanje trebušne slinavke, želodca, jeter in tankega črevesja, ki poskrbijo za optimalno razgradnjo zaužite hrane. S prikazanimi asanami stimuliramo delovanje notranjih organov in tako poskrbimo za njihov boljši tonus, saj ta po petindvajsetem letu, ko se nekako tudi začne proces staranja, začne popuščati.

1. ASANA: Diamant (vajarasana) z dihalno tehniko kapalabhati

Pokleknemo, pri čemer si lahko pomagamo z uporabo jogijskega kvadra, ki ga namestimo pod zadnjico. Namesto kvadra lahko uporabite tudi knjigo. Poravnamo hrbtenico, poiščemo udoben položaj in dodamo dihalno tehniko kapalabhati, ki zelo aktivno deluje na trebušno središče. Pri omenjeni tehniki je vdih pasiven in skoraj neslišen, vsak izdih skozi nos pa zelo intenziven. Pri vdihu trebuh sprostimo, pri izdihu pa ga močno potegnemo noter in navzgor. Naredimo 10–20 ponovitev, nato dih umirimo.

2. ASANA: Strešica (adho mukha svanasana) z dihalno tehniko kapalabhati

Začnemo v štirinožnem položaju, dlani so nekoliko naprej, prsti so široko razprti. Spodvihamo prste na nogah, naredimo vdih, z izdihom gremo nazaj in se počasi dvignemo v strešico. Poravnamo hrbtenico, odpremo prsni koš in dodamo zgoraj omenjeno dihalno tehniko kapalabhati. Naredimo 10–20 ponovitev, nato dih umirimo. Iz položaja izstopimo tako, da se spustimo na kolena in se spočijemo v položaju otroka.

3. ASANA: Zasukana poševnica (parivarita parsvakonasana)

Začnemo v izpadnem koraku. Dlani spustimo na podlago, z eno nogo stopimo naprej, stopalo druge noge pa spodvihamo in dvignemo koleno od tal. Desno dlan postavimo nekoliko naprej od stopala, levo roko peljemo na hrbet. Z vdihom se iztegnemo, z izdihom zasukamo trebuh, prsni koš, ramenski obroč in glavo. Na koncu dodamo še dvig roke. Zadržimo (naredimo 5–10 vdihov in izdihov). Iz položaja izstopimo tako, da se z vdihom najprej iztegnemo, z izdihom pa preidemo najprej v položaj deske in nato v položaj otroka, kjer za trenutek počijemo. Vse skupaj ponovimo še na drugo stran.

4. ASANA: Polovični hrbtenični zasuk (ardha matsyendrasana)

Začnemo v sedečem položaju. Levo nogo pokrčimo in položimo čez desno nogo. Desno nogo spodvihamo. Desno roko najprej pošljemo navzgor in nazaj, naredimo vdih, z izdihom pošljemo roko gor, zasukamo trebuh, prsni koš, ramenski obroč, glavo, z desno roko objamemo levo koleno. Zadržimo (naredimo 5–10 vdihov in izdihov), nato pa po obratni poti preidemo nazaj v sedeči položaj in vse skupaj ponovimo še na drugi strani.

5. ASANA: Kamela (ustrasana)

Za izvedbo boste potrebovali odejo in kvader. Začnemo v klečečem položaju na mehki podlagi, med stopala damo kvader, ki ga ves čas stiskamo. Na ta način krepimo mišice medeničnega dna. Dlani položimo na križ, zakrožimo z rameni. Z dihom se stegnemo, z izdihom naredimo blag nagib nazaj. Dlani potiskajo medenico naprej, trebušno središče je dejavno, prsni koš odprt. Zadržimo (naredimo 5–10 vdihov in izdihov), nato pa iz položaja izstopimo tako, da gremo z vdihom gor, se poravnamo, umaknemo kvader in se spočijemo v položaju otroka.

Ne spreglejte