Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 9. 2013,
13.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nahrbtniki hrbet

Torek, 24. 9. 2013, 13.16

6 let, 6 mesecev

Tudi pretežki šolski nahrbtniki so pomemben vzrok bolečin v hrbtu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prenizka šolska miza in pretežak šolski nahrbtnik sta lahko pri adolescentih pomembna vzroka bolečin v hrbtu in lahko posledično vodita do tovrstnih težav tudi pozneje v življenju.

V novejšo raziskavo skupine znanstvenikov z Univerze Lizbona so zajeli 138 mladostnikov, starih od 12 do 15 let, in primerjali njihovo telesno višino in težo z višino njihovih šolskih miz in težo nahrbtnikov. Ugotovili so, da lahko skoraj dvema tretjinama otrok z bolečinami v hrbtu, ki so bili vključeni v raziskavo, vzrok zanje vsaj delno prepišejo neustrezni višini šolskih miz in pretežkim nahrbtnikom.

Pri otrocih, ki nosijo zelo težke nahrbtnike, je 50 odstotkov večje tveganje za bolečine v hrbtu Podobno povezavo med pretežkimi nahrbtniki in bolečinami v hrbtu v svoji študiji, v kateri je bilo vključenih več kot 1.400 otrok, starih od 12 do 17 let, ugotavljajo španski znanstveniki. Rezultati kažejo, da je imela več kot polovica otrok nahrbtnike, katerih teža je presegala deset odstotkov njihove telesne teže. Prav tako je študija pokazala, da je pri tistih, ki nosijo zelo težke nahrbtnike, 50 odstotkov večje tveganje za bolečine v hrbtu, kot pri tistih, ki imajo lažje.

Vendar pa so znanstveniki ob tem poudarili, da za bolečine v hrbtu niso krive le težke torbe in neprimerna višina pisalnih miz, temveč imajo pomembno vlogo tudi drugi dejavniki, kot so starost, poškodbe, spol, način življenja, stres in tako dalje.

Otroci z bolj razvitimi mišicami imajo tudi bolj vzdržljive hrbte Zlasti je med otroci treba spodbujati najrazličnejše redne športne dejavnosti, saj imajo takšni otroci med drugim bolj razvite mišice in posledično bolj vzdržljive hrbte. Zato Svetovna zdravstvena organizacija otrokom od petega do 17. leta priporoča vsaj 60 minut zmerne do živahne telesne dejavnosti vsak dan.

Teža otrokovega nahrbtnika naj ne presega od 15 do 20 odstotkov njegove teže Po priporočilih ameriških ortopedov (The American Academy of Orthopedic Surgeons) teža otrokovega nahrbtnika naj ne bi presegala od 15 do 20 odstotkov otrokove teže. Če je torej otrok težak okoli 30 kilogramov, teža njegovega nahrbtnika ne bi smela presegati šestih kilogramov.

Med drugim še priporočajo, naj imajo otroci nahrbtnike s širokimi in podloženimi naramnicami. Pomembno je, da vedno uporabljajo obe, saj bo tako teža nahrbtnika bolje razporejena po otrokovem hrbtu. Trakovi ob bokih bodo še dodatno razbremenili težo z ramen in držali breme nahrbtnika tesneje ob hrbtu. Pomembno je tudi oblazinjeno hrbtišče, kakor tudi, da je nahrbtnik prave velikosti, torej čim višje ob telesu in ne na zadnjici.

Po podatkih ameriške Komisije za varnost potrošniških izdelkov (Consumer Product Safety Commission) se je lani več kot 24.300 Američank in Američanov zdravilo zaradi poškodb, povezanih z nahrbtniki. Med njimi je bilo več kot 9.500 otrok, starih od pet do 18 let.

Ne spreglejte