SiolNET. Trendi Zdravje
Vsebino omogoča Medis
  • Messenger
  • Messenger

Smučanje na vidiku: seznami, ki nam lahko rešijo dopust

smučanje
Vsebino omogoča Medis

Preden na smučarskih počitnicah prvič zarežemo s smučmi po belih strminah, je za nami v resnici že veliko dela. Začne se z načrtovanjem in težkim pričakovanjem, ko odštevamo dneve do takrat, ko se zimska pravljica zares začne.

Večdnevne počitnice na smučišču so vrhunski družinski odklop. Veselje, ko se skupaj zaženemo po smučišču, gremo na topel čaj in se prepustimo zimskim radostim, je nepopisno.

Za popoln užitek pa moramo poskrbeti že veliko prej, in sicer že doma, ko se začnemo pripravljati na počitnice. Nekaj mesecev prej je dobro, da večkrat zaidemo v telovadnico ali na kolo, da bomo telesno čim bolje pripravljeni. Saj se na počitnicah ne želimo ukvarjati z utrujenimi mišicami, kajne?

Potem pa je tu pakiranje. Vsi se mu izogibamo, saj je to najbolj neprijeten del počitniških priprav. To obveznost si zato ponavadi pustimo za zadnji dan pred odhodom. Napaka, saj se bomo utopili v kupu opreme, oblačil, pripomočkov in priboljškov.

Kako ostati zdrav pozimi?

virusi Imunoglukan Medis Na mrazu se naše telo odzove tako, da se življenjske funkcije upočasnijo, prvi sistem, ki je pri tem ogrožen, je naš imunski sistem. Tako postanemo bolj dovzetni za okužbe, kot bi bili v suhem in toplem vremenu.

V hladnem in vlažnem okolju je več virusov, ki tako ostanejo dlje časa v apartmajih in restavracijah na kljukah, stikalih za luči, pipah, …

Okrepimo odpornost telesa

Imunoglukan

Da bodo zimske počitnice minile brez slabega počutja, smrkanja, utrujenosti in drugih nadležnih simptomov, si lahko pomagamo z jemanjem prehranskega dopolnila, ki vsebuje naravne snovi.

Obrambni odziv telesa lahko podprimo z Imunoglukanom.

Imunoglukan P4H® je prehransko dopolnilo, ki vsebuje naravni Imunoglukan®, vitamin C in cink. Izdelke Imunoglukan P4H® priporočamo za podporo imunskemu sistemu ob večji izpostavljenosti okužbam ali oslabljenem imunskem sistemu ter ob prvih znakih slabega počutja, ki jih lahko spremlja kihanje, smrkanje, utrujenost, izčrpanost ipd.

Ključna sestavina v vsakem Imunoglukanu P4H® je naravni patentirani Imunoglukan®. Imunoglukan® je naravni bioaktivni polisaharid (beta-(1,3/1,6)-D-glukan), izoliran iz gobe bukov ostrigar (Pleuratus ostreatus).

  • Bukov ostrigar je lesna goba, pogosta tudi pri nas. Najdemo jo na deblih in štorih listavcev, zlasti na bukvi, pa tudi na divjem kostanju, brestu in orehu. Ime ostrigar je goba dobila zardi svoje školjkaste oblike.

Za to, da Imunoglukan® dejansko deluje v organizmu, ga je treba izolirati iz gobe in prečistiti. Pri vsaki proizvodnji Imunoglukana® uporabijo sveže vzgojene gobe.

Imunoglukan® se veže na receptorje imunskih celic, ki se aktivirajo, kar sproži imunski odziv po vsem telesu. Ker se ne absorbira v kri, se iz telesa izloči kot vlaknina in ne povzroča neželenih učinkov.

Kako nastane Imunoglukan P4H®?

Izdelki Imunoglukan P4H® so na voljo samo v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

Zlato pravilo uspešnih počitnic: pametno pakiranje

Poenostavimo si pakiranje s praktičnimi seznami, ki nam lahko rešijo neprijetno negotovost pred odhodom. Smo vzeli vse ali manjkajo tiste nogavice, kje so čelade, kdo je spakiral rokavice? Vsi smo se že kdaj znašli tam – tik pod sedežnico brez vsaj enega kosa obvezne opreme. Če imate za seboj že nekaj podobnih polomov, je ta seznam narejen prav za vas.

Smučarska oprema:

smučanje

- smučarski čevlji ali čevlji za deskanje,
- smuči ali deska (če je mogoče, v smučarski torbi),
- palice,
- dnevni nahrbtnik,
- čelada,
- lavinski trojček, če ga znate uporabljati in boste smučali zunaj urejenih prog (žolna, lopata in sonda),
- steklenička za vodo ali nahrbtnik za vodo,
- priročen komplet orodja za hitra popravila,
- sončna in smučarska očala.
 

Kako izbrati prave smuči?

Polno stojalo najrazličnejših smuči v trgovini nas lahko kar malce prestraši. Najprej moramo razmisliti, kaj potrebujemo in za kakšen namen jih bomo najbolj uporabljali. Za začetnike so smuči krajše, mehkejše in bolj vodljive, hkrati pa imajo bolj poudarjen stranski lok, da lažje zavijamo. Dolžina smuči je določena glede na našo težo in smučarsko znanje. Strokovnjaki v trgovini nam bodo znali pomagati tudi glede nastavitev smučarskih vezi, ki morajo dobro zagrabiti smučarski čevelj in ob morebitnem padcu popustiti.

Smučarska oblačila:

smučanje pšočitnice koča

- topla kapa, termo trak,
- multifunkcijska rutka oziroma buf,
- podkapa,
- dve termo majici z dolgimi rokavi,
- dva puloverja oziroma jopici iz flisa,
- nepremočljiva smučarska bunda,
- nepremočljive smučarske hlače,
- nepremočljive smučarske rokavice in tanke rokavice,
- termo pajkice,
- dva ali trije pari termo smučarskih nogavic.
 

Koliko nogavic in oblačil?

Prva plast oblačil, ki nas na smučanju varuje pred mrazom, je termo perilo. Z njim nas ne bo zeblo, pa še suhi bomo ostali. Pod vrhnjo smučarsko jakno oblečemo še eno lažjo jopico ali pulover, da toplota ne bo uhajala. Pri nogavicah je treba omeniti, da ni nujno, da nas bosta dva para nogavic varovala pred mrazom. Še več, povsem mogoče je, da bomo utrpeli kakšen žulj več, zato raje obujmo en par kakovostnih in debelih nogavic.

 
Druga oblačila:
- kavbojke ali druge navadne hlače,
- nekaj kratkih majic in majic z dolgimi rokavi,
- pulover ali dodaten flis,
- perilo, nogavice, športni modrček,
- udobne hlače ali spodnji del trenirke,
- copate,
- šal,
- čevlji ali škornji za v sneg.
 
zima radosti Trendi Prva obrambna linija, ko so okužbe na pohodu
Osebna oprema:
- pižama,
- pripomočki za osebno nego,
- sončna krema, balzam za ustnice,
- mazilo za po sončenju,
- avtomobilske verige,
- plavalna oprema, če smo v bližini toplic,
- slušalke,
- knjige, revije,
- visokoenergetski prigrizki,
- morebitna zdravila,
- grelci za noge in roke.
 
savna Trendi Skale, vročina in les: finska inovacija, ki še vedno deluje
Dokumenti:
 
- vozovnice, denar,
- osebni dokument, vozniško dovoljenje,
- turistično zavarovanje in zdravstvena kartica,
- podatki rezervacije za nastanitev,
- telefon, polnilec in dodatna baterija.
 

smučanje

Kako se izogniti poškodbam?

Čeprav se nam zdi, da smučanje in deskanje spadata med adrenalinske športe, poškodbe niso tako pogoste. Ne moremo jih popolnoma preprečiti, lahko pa naredimo veliko, da čim bolj zmanjšamo tveganje poškodb. Na smučanje se moramo odpraviti dobro telesno pripravljeni. Tako se bo naše telo veliko bolje odzivalo na gibanje, nepredvidljiv teren in morebitna neželena srečanja z neprevidnimi smučarji. Poleg tega bomo po celodnevnem smučanju tudi veliko manj utrujeni. Prav utrujenost je vzrok za marsikatero poškodbo na smučišču, saj se največ nezgod zgodi po 15. uri. Dobro bi bilo, če bi od pet do 12 tednov pred začetkom smučarskih počitnic redno telovadili in nabirali moč.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin