Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 4. 2014,
12.44

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

smeh stres spomin

Ponedeljek, 28. 4. 2014, 12.44

5 let, 1 mesec

Smeh zmanjšuje tudi negativne učinke stresa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Smeh sproži možganske valove, podobne tistim pri meditaciji, kaže najnovejša manjša raziskava ameriških znanstvenikov. Pomaga tudi v boju proti izgubi spomina pri starejših.

V raziskavi je sodelovalo 31 ljudi, pri katerih so znanstveniki spremljali možgansko valovanje, medtem ko so gledali šaljive in duhovne videoposnetke ter takšne, ob katerih so doživljali različne čustvene stiske. Med gledanjem šaljivih videoposnetkov so v možganih sodelujočih zaznali visoko raven valov gama, ki so enaki tistim, ki nastajajo med meditacijo.

Med gledanje duhovnih posnetkov so v možgani udeležencev zaznali višjo raven alfa valov, podobnih tistim, ki nastajajo v mirovanju. Pri videoposnetkih, pri katerih so udeleženci začutili čustvene stiske, so prevladovali ravni možganski valovi, podobni tistim, ko se posameznik čuti odtujenega in neodzivnega oziroma kadar si ne želi, da bi bil v določenem položaju.

Smeh omogoča jasnejše in bolj osredotočeno razmišljanje "Ugotovili smo, da humor, povezan s smehom, ohranja visoko amplitudo gama valovanj. Omenjeno možgansko delovanje torej pomeni visoko aktivnost možganov in je hkrati edina frekvenca možganskih valov, ki dejansko aktivira celotne možgane," je med drugim povedal vodja raziskave Lee Berk, izredni profesor patologije in človeške anatomije na medicinski fakulteti na univerzi Loma Linda v Kaliforniji.

Omenjene ugotovitve so po njegovem mnenju zelo koristne za posameznike, saj jim takšen učinek smeha dovoljuje, da razmišljajo bolj jasno in imajo bolj povezovalne misli. Posamezniki, ki torej želijo ponovno preučiti in spremeniti določene vidike svojega življenja in svojih izkušenj, na ta način dobijo občutek celote ali večje osredotočenosti.

Možgansko valovanje oziroma različne frekvence možganskih valov v človeških možganih znanstveniki sicer merijo z elektroencefalografom (EEG).

Smeh lahko pomaga v boju proti izgubi spomina pri starejših Prav tako študija kaže, da humor oziroma smeh lahko pomaga v boju proti izgubi spomina pri starejših.

Predhodne raziskave so pokazale, da lahko stresni hormona kortizol škodi sposobnostim pomnjenja in učenja pri starejših. Namen te študije je bil preučiti, ali lahko smeh zmanjša škodo, ki jo povzroča stresni hormon.

Tako so znanstveniki skupini zdravih starejših ljudi in starejših s sladkorno boleznijo pokazali 20-minutni šaljiv video ter ugotovitve primerjali s skupino starejših, ki niso videli videa.

Pri dveh skupinah, ki sta video gledali, so ugotovili pomembno zmanjšanje kortizola in večje uspehe na testih spomina v primerjavi s skupino, ki videa ni gledala. V skupini starostnikov s sladkorno boleznijo je bil padec kortizola največji, pri zdravih starostnikih pa so zaznali največji napredek na testih spomina.

"To je preprosto: manj ko si pod stresom, boljši je tvoj spomin," je pojasnil Berk. Humor po njegovih besedah zmanjšuje škodljivost stresnih hormonov, kot je kortizol, ki zmanjšuje spomin. Prav tako znižuje krvni tlak, povečuje pretok krvi in izboljšuje razpoloženje. Smeh poveča sproščanje endorfinov in dopamina v možganih, kar zagotavlja občutek ugodja.

Izboljšuje tudi delovanje imunskega sistema Po Berkovem prepričanju omenjene pozitivne in koristne nevrokemične spremembe izboljšajo tudi delovanje imunskega sistema.

Ne spreglejte