Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 1. 2013,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

sivka

Petek, 18. 1. 2013, 11.55

8 let

Sivkina moč. Ali ste vedeli …?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Sivko so poznali že pred 2500 leti, ko so jo uporabljali predvsem za odišavljanje prostorov in kopeli. Njena uporaba je zaradi številnih blagodejnih in zdravilnih učinkov močno razširjena tudi danes.

V srednjem veku je sivka veljala za uspešno učinkovino za odganjanje mrčesa, od 15. stoletja naprej pa so jo zaradi njenega močnega vonja začeli uporabljati tudi kot dišavo.

Rastlina z vijoličastimi ali modrimi cvetovi, ki jih posušimo, je uspešna v boju proti moljem, zato je pogosto sestavni del domačih omar, za odišavljenje prostora se velikokrat pojavlja tudi v putpurijih, v obliki eteričnega olja pa jo lahko nakapljamo v izparilnik. Natresemo jo lahko tudi v kopel ali pa naredimo blag čaj za sprostitev.

Znanih je več blagodejnih in zdravilnih učinkovin sivke: pomaga pri celjenju ran, uravnava prebavo, pomirja menstrualne krče, čisti urin, uravnava krvni tlak, pomaga pri zbijanju vročice, zdravi glavobole in migrene, deluje pomirjevalno, zdravi kožne bolezni, opekline in pike insektov, učinkovita je za čiščenje kože, pomaga pri pljučnih boleznih, vnetih očeh, bolečinah v ušesih in lajša simptome gripe in prehlada.

Kopeli. V kad, napolnjeno s toplo vodo, kanite od pet do deset kapljic eteričnega olja sivke. S količino ne pretiravajte, saj to lahko povzroči rdečico in srbečico.

Masažno olje. V osnovno masažno olje kanemo od tri do šest kapljic sivkinega eteričnega olja. Olje bo delovalo pomirjujoče.

Pripravki za telo in obraz. V 50 mililitrov kreme ali losjona kanemo od 10 do 20 kapljic eteričnega olja sivke.

Sprostitev. Glede na to, da sivka pomirja, je rastlina tudi odlično sredstev za odpravljanje nespečnosti. Vonj sivke znižuje srčni utrip in krvni pritisk ter sprošča. Na nočno omarico si položite šopek sivke ali kapljico sivkinega olja nanesite na vzglavnik, lahko pa v stekleničko z oljem pomočite tudi palčice.

Prhljaj. Sivkino olje pomaga pomiriti razdraženost lasišča. Na mokre lase nanesite v kozarcu zmešanih 15 kapljic eteričnega olja sivke in dve žlici olivnega ali mandljevega olja. Pred tem zmes za deset sekund dajte v mikrovalovno pečico, da se segreje. Olje vtrite v lasišče, pustite delovati eno uro, nato pa lase sperite in umijte s šamponom.

Razdražena koža. Ob pikih insektov bo na kožo blagodejno delovala tudi sivka, ki deluje protivnetno. Na razdraženo mesto nanesite kapljico olja, pustite delovati 15 minut, nato obrišite. Postopek ponovite vsakih od šest do osem ur naslednjih 24 ur. Če koža zaradi sivke postane razdražena, potem olje takoj obrišite.

Prehrana. V prehrano lahko vnesete tudi zdrave delce sivke, ki jih lahko dodate provansalski mešanici začimb.

Napenjanje. Jedilno sivko potresite po jogurtu, ki bo pomagal tudi v primeru zaprtja.

Nekaj dejstev o sivki

Zimzelena polgrmasta rastlina je v tesnem sorodstvu z znanimi zelišči, kot so žajbelj, rožmarin in timijan. Izvira iz Sredozemlja, danes pa jo gojijo že po vsem svetu. Zraste do pol metra visoko, najbolj pa ji ugaja zemlja, bogata z minerali in dušikom. Cveti v poletnem času od julija do avgusta. Najbolj razširjene vrste pri nas so navadna, prava in ozkolistna sivka.

Cvetove sivke lahko nabiramo vse poletje, najbolje pa je, če jih poberemo, tik preden se odprejo, saj takrat vsebujejo največ zdravilnih učinkovin. Obstaja od 25 do 30 vrst sivke, ki se razlikujejo po barvi cvetov.

Ne spreglejte