Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 3. 2016,
11.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Melani Kovač aromaterapija limona

Petek, 11. 3. 2016, 11.20

8 let

Kaj lahko pomaga pri večji zbranosti? Že kapljica rožmarina na nakitu.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Za večjo osredotočenost pri opravljanju nalog si je mogoče pomagati z aromaterapijo. Kako?

Eterična olja rožmarina kt. cineol, evkaliptusa globulus in radiate, mirte in lovorja zaradi vsebnosti cineola spodbujajo kisikov in krvni obtok, kar blagodejno vpliva na osredotočenost in spomin, pojasnjuje aromaterapevtka Melani Kovač iz Aromainštituta.

Limona za koncentracijo pri otrocih Ker so našteta eterična olja premočna za otroke, strokovnjakinja zanje priporoča uporabo limone, ki je prav tako učinkovita za doseganje koncentracije.

"Eterično olje uporabite v izparilniku, inhalatorju ali pa ga kapnite na robček in občasno vdihnete. Trik pri učenju je, da vedno uporabite enako mešanico, saj boste na ta način gradivo povezali z vonjem. Ko pride izpit, si mešanico dajte v inhalator, da pomaga spodbuditi iste možganske centre," svetuje Melani Kovač.

Rožmarin ni samo za v pekač Rožmarin, ki ga pogosteje povezujemo s pekačem, polnim krompirja, rahlo posutim s tem mediteranskim zeliščem, je po starem izročilu dober tudi za zbranost in pomenjene.

Rožmarin za spomin je, kot pravi Melani Kovač, zapuščina starih zeliščarjev.

"Eterično olje rožmarina krepi našo osredotočenost, poleg starostnikov pa za izboljšanje koncentracije po njem pogosto posežejo tudi šolarji. Nekateri študenti si ga nakapajo kar na košček vate in ga vdihavajo med izpiti, ni pa primeren za otroke."

Za boljšo osredotočenost, dobro voljo in samozavest najstnikom strokovnjakinja priporoča eterično olje limone, pomaranče ali grenivke.

Kapnejo ga lahko na vato ali katerikoli naravni material, lahko tudi kar na nakit, da bo vedno pri roki. Pa naj bo to ogrlica, zapestnica ali uhani, ki so iz lesa, gline ali filca.

Ne spreglejte