Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 10. 2014,
7.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

mladi alkohol anketa

Sreda, 29. 10. 2014, 7.55

7 let, 12 mesecev

Pri kateri starosti se Slovenke in Slovenci prvič napijejo? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob novih podatkih raziskav o pitju alkoholnih pijač med mladimi smo na ljubljanskih ulicah o tem povprašali tudi nekaj mimoidočih predstavnikov mlajše generacije.

O prvem srečanju z alkoholom in dejstvu, da je ta tako med mlajšimi kot starejšimi Slovenci zelo priljubljen, smo na ljubljanskih ulicah govorili z nekaj mladimi. Med njimi se je našel tudi 17-letnik, ki alkohola še ni poskusil in ga ta opojna substanca niti ne zanima, čeprav alkohol večini njegovih vrstnikov ni tuj, pa z njihove strani ne občuti nobenih pritiskov. Govorili smo tudi s 16-letnima Evo in Žigo, ki pravita, da v njuni družbi vrstnikov med popivanjem vedno pazijo drug na drugega in poskušajo ostati pod mejo prevelike zastrupitve z alkoholom. Valeta oziroma konec osnovne šole je pri večini prva priložnost, ob kateri so se srečali z alkoholom, torej v družbi sovrstnikov.

Episcentrova anketa: z alkoholom se najpogosteje srečujemo med 16 in 20 letom starosti Anketo na temo alkohola je izvedel tudi Episcenter, ki je spomine na prvo srečanje z alkoholom iskal med okoli 600 anketiranci mešanih generacij. Na vprašanje o tem, koliko let so imeli, ko so prvič poskusili alkoholno pijačo so odgovarjali v naslednjih številkah: štirje odstotki so alkohol poskusili pri desetih letih ali mlajši. V starosti od 11 do 15 let jih je alkohol prvič poskusilo 28 odstotkov. Največji delež, 57 odstotkov vprašanih je alkohol prvič poskusilo med 16. in 20. letom. Alkohol je po 20. rojstnem dnevu poskusilo 6 odstotkov vprašanih, pet odstotkov pa je takšnih, ki alkohola niso pili še nikoli.

Episcentrovi anketiranci so alkohol torej v povprečju prvič poskusili, ko so bili stari 16,9 leta.

Nekoliko drugačni pa so odgovori na vprašanje, kdaj so bili prvič pijani. Tudi tu sicer s 66 odstotki prevladuje odgovor med 16. in 20. letom, povprečna starost pa je 19,8 leta. Pri 15 letih ali manj se je prvič napilo 12 odstotkov vprašanih, 22 odstotkov pa je takšnih, ki so bili prvič pijani pri dvajsetih ali pozneje.

43 odstotkov vprašanih je alkoholno pijačo prvič poskusilo v družbi mladoletnih vrstnikov, 41 odstotkov pa v družbi odraslih oseb ali polnoletnih vrstnikov. 18 odstotkov je alkohol prvič poskusilo v družbi staršev, 2 odstotka sami, 2 odstotka anketirancev pa se tega več ne spomni.

Odstotek se zmanjšuje, leta pa ostajajo enaka Društvo Žarek upanja pa je nedavno predstavilo še raziskavo o odnosu slovenskih osnovnošolcev do alkohola, ki so jo izvedli med 11. marcem in 15. majem letos. Zajela je 6787 osnovnošolcev, starih med 12. in 15. letom.

Podatki kažejo, da skoraj 18 odstotkov osnovnošolcev še ni poskusilo alkohola, kar je pozitivno. Pred petimi leti je bilo takšnih le 11 odstotkov, a njihova povprečna starost ob prvem pitju je še vedno manj kot 10 let.

Porast pitja za boljšanje razpoloženja Kot pravi Nataša Sorko iz društva Žarek upanja, ugotavljajo, da tudi tisti, ki alkohol uživajo, tega uživajo manj pogosto. Po mnenju Sorkove pa je skrb vzbujajoč podatek, da se je odstotek tistih, ki se niso sposobni veseliti brez alkohola, povečal z dobrih šest na dobrih devet odstotkov, kar je precejšnja rast.

Ne le zakon, moč imajo starši V Sloveniji imamo sicer zakonsko prepoved (zakon o omejevanju porabe alkohola – ZOPA) prodaje in strežbe alkohola mladoletnim osebam, a kot kažejo raziskave, mladi nimajo prevelikih težav z nakupom alkoholnih pijač, ki jih najpogosteje dobijo v baru, trgovini ali doma.

Zanimivo pa je, da, vsaj glede na odgovore mladih, ki smo jih s kamero ujeli v Ljubljani, vsi sogovorci menijo, da je starostna meja prvih srečanj z alkoholom prenizka. Slovenci smo že od nekdaj tolerantni do pitja alkohola, kot je na predstavitvi podatkov omenjene raziskave med osnovnošolci povedal predsednik državnega sveta Mitja Brvar, pa bi na mlade in njihov odnos do alkohola zagotovo močno vplivala sprememba odnosa odraslih.

O tem, ali Slovenci na splošno prepogosto posegamo po alkoholu, so si anketiranci pred kamero enotni. "Smo tak narod," pove 16-letna Eva, podobno pa menijo še 16-letni Žiga, 24-letni Marko in 24-letna Blažka, ki doda: "Po teh problemih smo znani, tudi naša narodna himna je o vincu," kar označi za skrb vzbujajoče. 25-letni Matic ob tem še pristavi, da z občasnim pitjem ni nič narobe, vsaj dokler gre za neko sprostitev ali popestritev.

Ne spreglejte