Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 12. 2013,
10.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zobje ustna higiena

Četrtek, 12. 12. 2013, 10.47

8 let

Pet ukrepov proti občutljivim zobem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zobna sklenina naše zobe varuje pred zunanjimi dražljaji, pa skoraj ni človeka, ki ga ne bi vsaj občasno streslo ob stiku zoba z določenimi dražljaji. Občutljivi zobje so lahko tudi preteklost.

Ko popijete požirek ledene pijače, ugriznete v čokoladno ploščico ali pa poskusite vročo juho, vas včasih preseneti električni trzljaj v zobu. Kaj se takrat zgodi? Zobozdravniki včasih težko odkrijejo, kaj vašemu zobu povzroča skelenje, saj je to lahko odziv na vroče, mrzlo, sladko, kislo ter celo na pritisk. Za pacientove težave pa je lahko kriva tudi bolezen, ki načne zobno pulpo. Včasih je kriva manjša poškodba, skelenje pa lahko čutimo tudi po zobnih posegih.

Vzrok za temperaturno občutljivost je ponavadi v tem, da se je eden ali več zob malce premaknilo in naš ugriz ni več popolnoma pravilen. To je lahko povzročilo sesanje palca ali pa se je spremenila struktura zoba. Najpogostejši vzrok občutljivosti na temperaturo, na sladko ali kislo pa je izpostavljena notranja zobovina oziroma dentin. Občutljive zobe naj najprej pregleda zdravnik, ki bo odkril pravi vzrok. Če je vzrok v obrabi sklenine ali v umiku dlesni, pa pomaga nekaj "domačih" ukrepov.

- Poskrbite za vedno čiste zobe. Zobne obloge ustvarjajo kislo okolje, ki draži zobe, še posebej, če so vaši sekalci že tako ali tako občutljivi. Vsaj dvakrat na dan si temeljito umivajte zobe, zobne obloge napadajte tudi z rednim nitkanjem.

- Uporabljajte mehko zobno ščetko. Včasih sami pripomoremo k temu, da so naši zobje dodatno preobremenjeni, in sicer zaradi uporabe pretrde ščetke in zaradi premočnega ščetkanja. Ob normalnem umiku dlesni, ki pride z leti, je dentin tako še bolj izpostavljen dražljajem.

- Med najučinkovitejšimi ukrepi je uporaba posebne zobne paste za občutljive zobe. Zobna pasta Sensodyne® zmanjša občutljivost zob, saj vsebuje snovi, ki zapolnijo kanalčke v dentinu.

- Pravilno ščetkajte zobe, uporabljajte t. i. rdeče-belo tehniko, to je ščetkanje od dlesni proti zobu. Težko je spremeniti tehniko čiščenja zob, vendar se bo naš trud poplačal.

- Rdeče vino, sladkarije, kisli sokovi in kisla hrana predstavljajo veliko nevarnost za občutljive zobe. Omejite vnos te hrane, zobe pa ščetkajte najmanj dvajset minut po takšnem obroku, ne prej, saj bo ščetkanje samo še poslabšalo škodo, ki jo takšna hrana naredi vašim zobem. Tanjšanje sklenine je namreč nepovraten proces.

Pri preprečevanju občutljivosti pa si lahko pomagamo tudi z izbiro prave zobne paste. Novi Sensodyne® Complete Protection je z inovativno formulacijo primeren za ljudi z občutljivimi zobmi. Ponaša se z novo, patentirano tehnologijo NovaMin®, ki zgradi zaščitno plast na mestih z izpostavljeno zobovino ter klinično dokazano ob dvakratnemu ščetkanju dnevno lajša bolečino, ki jo ustvarjajo občutljivi zobje. Sensodyne® Complete Protection učvrsti in utrdi zobovino, ščiti pred nalaganjem oblog, ohranja zdrave dlesni, osveži dah, ohranja naravno belino in daje občutek čistoče.

Vsebino omogoča Sensodyne

Ne spreglejte