Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 7. 2014,
17.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ženska prehrana kislina

Sobota, 19. 7. 2014, 17.10

8 let

Pet najpomembnejših hranil, ki jih potrebuje vsaka ženska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljudje imajo različne potrebe po hranilnih snoveh, drugačne potrebe imamo tudi glede na spol.

Medtem ko moški potrebujejo določene vitamine in hranilne snovi, pa imajo ženske zaradi tako različnih obdobij svojega življenja tudi različne potrebe po hranilnih snoveh. Izbrali smo deset najpomembnejših, ki jih morate vključiti v vsakodnevno prehrano.

Folna kislina Folna kislina in folat sta vodotopni obliki vitamina B9. Ime izhaja iz latinske besede folium, kar pomeni list. Listnata zelenjava je tudi glavni vir folne kisline v prehrani. Pomembna je pri številnih procesih v človeškem organizmu, še posebej pri hitrih celičnih delitvah in rasti v nosečnosti in otroštvu. Pomanjkanje folne kisline lahko pripelje tudi do cerebralne paralize. Največ te snovi najdemo v zeleni listnati zelenjavi, avokadu in jetrih.

Železo Železo je pomembno za razvoj in rast telesa. Pomanjkanje železa se odraža v nespečnosti in zmanjšani možnosti koncentracije, saj železo po telesu prenaša kisik. Še posebej se zmanjšana količina železa v krvi odraža v obdobju menstruacije. Najdemo ga v rdečem mesu, brokoliju, fižolu in jetrih.

Kalcij Kalcij je pomemben za rast zob in trdnost kosti. Potrebujemo ga vse življenje, ženske pa so zaradi večje nevarnosti osteoporoze veliko bolj ogrožene. Po 35-tem letu telo začne kalcij izgubljati, zato ga je potrebno nadomestiti s pitjem mleka, uživanjem mlečnih izdelkov, špinače, oreščkov in fižola.

Vitamin D Vitamin D je zelo pomemben, veliko ljudi ga ne zaužije dovolj. Večina ga dobi od sonca, če pa želite izvedeti, ali ga ima vaše telo dovolj, potem morate prositi zdravnika, da to preveri. Vitamin D je najpomembnejši za dobro počutje, razpoloženje, zdravje ženskih dojk in količino kalcija, vsrkanega v telo.

Magnezij Magnezij je povezan s številnimi kemičnimi reakcijami, ki se dogajajo v telesu. Je zelo pomembno hranilo za živčni sistem, ženskam pa pomaga tudi pri ustvarjanju mišične mase in trdnosti kosti. Magnezij preprečuje bolezni srca in ožilja ter znižuje krvni tlak. Najdemo ga v bučnih semenih, špinači, fižolu in oreščkih.

Ne spreglejte