SiolNET. Trendi Zdravje
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ob optimalnem spanju je odsotnost z dela zaradi bolezni najmanjša

2

termometer

Od sedem do osem ur spanja na noč naj bi po najnovejši raziskavi pomenilo najmanjše tveganje za odsotnost z dela zaradi bolezni.

Kot še kažejo rezultati študije Finskega inštituta za zdravje pri delu, se je tveganje za podaljšano odsotnost z dela zaradi bolezni močno povečalo med tistimi, ki so poročali, da spijo manj kot šest ur ali več kot devet ur na noč.

Optimalno trajanje spanja bi bilo po mnenju znanstvenikov omenjenega inštituta treba spodbujati, saj zelo dolgo ali prekratko spanje vodita v zdravstvene težave in posledično odsotnost z dela zaradi bolezni. Kot kaže študija, so bili tisti, ki spijo pet ur ali manj, oziroma tisti, ki spijo deset ur in več, vsako leto z dela odsotni od 4,6 do 8,9 dneva več kot tisti, ki imajo optimalno dolžino spanja.

Po prebivalcih, ki spijo manj kot šest ur, prednjačijo ZDA Prva mednarodna raziskava o spanju iz leta 2013, ki je potekala pod okriljem organizacije National Sleep Foundation (NSF) in v kateri so sodelovale ZDA, Kanada, Mehika, Velika Britanija, Nemčija in Japonska, pa je pokazala, da najmanj tretjina prebivalcev teh držav spi manj kot sedem ur na noč med delovnim tednom. Študija je zajela populacijo, staro od 25 do 55 let.

Tako kar dve tretjini Japoncev (66 odstotkov) pravita, da spijo manj kot sedem ur na delovni dan, sledijo jim Američani s 53 odstotki, nato Britanci z 39 odstotki, Nemci s 36 odstotki, Kanadčani s 30 odstotki in Mehičani z 29 odstotki. Eden od petih prebivalcev Združenih držav Amerike (21 odstotkov), Japonske (19 odstotkov) in Združenega kraljestva (18 odstotkov) pa v delovnem tednu spi manj kot šest ur na noč. V Mehiki (11 odstotkov), Nemčiji (deset odstotkov) in Kanadi je (sedem odstotkov) takih približno dvakrat manj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin