Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 2. 2022,
8.15

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Hand Studio d.o.o.

Natisni članek

FreeStyle Libre sladkorna bolezen glukoza advertorial

Sreda, 16. 2. 2022, 8.15

2 meseca, 1 teden

Sistem LibreView: povežite se kadarkoli in kjerkoli

Nov in varen sistem za nadzor sladkorne bolezni

Vsebino omogoča Hand Studio d.o.o.

V zdravstvu so nedavno doživeli že veliko nenavadnih dogodkov, zelo pa se je spremenil tudi način komuniciranja med pacienti in zdavniki. Čeprav so nove tehnologije prisotne že leta in počasi nadomeščajo običajne načine delovanja v številnih sferah življenja, je pandemija covid-19 pospešila uporabo novih tehnologij tako pri zdravljenju bolnikov kot pri njihovem izobraževanju.

Hand Studio | Foto:

Telemedicina je postala naš vsakdan. Zato je prihod sistema LibreView v tem času dragocen prispevek in prinaša lažji pregled na daljavo pri sladkornih bolnikih. Ker je sistem FreeStyle Libre od pred kratkim na voljo tudi v prosti prodaji, bo tako mogoče nadzorovati tudi vse druge bolnike s sladkorno boleznijo, ki uporabljajo to napravo.

LibreView je sistem, ki temelji na shranjevanju podatkov iz čitalnika FreeStyle Libre na platformo Cloud. Prek tega sistema se lahko pacienti povežejo z ordinacijami svojih zdravnikov in ko podatke iz čitalnika prenesejo v Cloud, imajo njihovi zdravniki popoln vpogled v gibanje glikemije, vidijo morebitne težave pri regulaciji glikemije in se lahko odločijo za spremembe v terapiji.

Po prenosu podatkov je pacientu in zdravniku na voljo devet različnih poročil, ki v celoti pokrivajo vse vidike spremljanja glikemije v izbranem obdobju (Ambulantno poročilo o profilu glukoze, Vpogled v vzorce gibanja glukoze, Mesečni povzetek, Dnevnik, Hitri ogled, Obrazci ob obroku, Tedenski povzetek, Podrobnosti o čitalniku in Dnevni obrazci).

Poročila so preprosta in razumljiva tako za bolnika kot zdravnika. Novost v poročilih v primerjavi s prejšnjo namizno programsko opremo, prek katere je bilo mogoče prenašati glikemične podatke doma ali pri zdravniku, je izboljšana različica ambulantnega glukoznega profila (AGP). Poleg statistike in ciljnih vrednosti glikemije poročilo AGP na LibreView v barvi in odstotkih prikazuje čas v razponih zelo visoke glikemije (> 13,9 mmol/L), visoke glukoze (10,1-13,9 mmol/L), ciljnem območju (3,9 do 10 mmol/L), nizki glukozi (3 do 3,8 mmol/L) in zelo nizki glukozi.

Hand Studio | Foto:

Prav tako to izčrpno poročilo prikazuje povprečno glukozo, kazalnik upravljanja glukoze (GMI), ki je v povezavi s HbA1c, in odstotek variabilnosti glukoze, opredeljen kot odstotni koeficient variacije (% CV). Prikazan je tudi ambulantni profil glukoze, ki prikazuje povzetek vrednosti glukoze iz izbranega obdobja poročanja, pri čemer so povprečna vrednost (50 %) in drugi odstotki prikazani, kot da se pojavljajo v enem dnevu, kar nam daje vpogled v gibanje glikemije čez dan in razkrivanje morebitnih vzorcev, po katerih je mogoče spremeniti terapijo.

Če ima bolnik na primer vsako noč hipoglikemijo in gre spat s primerno koncentracijo glukoze, to kaže na prevelik odmerek bazalnega inzulina in je treba odmerek bazalnega inzulina zmanjšati. Tako je na poročilu AGP zdaj tudi vpogled v dnevne profile glukoze v izbranem obdobju. Zdravniki lahko vidijo dan, ko glukoza bolniku preveč odstopa od preostalega opazovanega obdobja, in ga povprašajo, kaj se je dogajalo na ta določen dan.

Pri bolnikih na terapiji z inzulinsko črpalko je dovajanje inzulina včasih prekinjeno zaradi težave z inzulinskim kompletom in je zato zlahka opaziti, da ima bolnik tisti dan hiperglikemijo, ki na drugi dan ni vidna in lahko tako takoj ugotovijo vzrok. Nova so tudi poročila o Obrazcih ob obrokih, ki zahtevajo, da bolnik ob obroku zapiše odmerke hitrodelujočega inzulina, ki si jih vbrizgava in nadzoruje glikemijo dve uri po obroku, da bi lahko dobili vpogled v odmerke ob obrokih in učinkovitost pri pokritosti obrokov.

Hand Studio | Foto:

LibreView je popolnoma varen sistem za nadzor sladkorne bolezni, vpogled v glikemijo imata le bolnik in zdravnik, ki mu je pacient dovolil vpogled v svojo glikemijo. Za povezavo z LibreView morate ustvariti profil na www.libreview.com. Če želite odpreti profil, morate navesti svoj e-poštni naslov, državo in jezik ter datum rojstva, potem pa morate zdravnika prositi za ime ordinacije, da se lahko z njim povežete.

Mogoča je povezava tudi po tem, ko vam zdravnik po e-pošti pošlje povabilo v LibreView. Takrat morate le slediti navodilom v sporočilu. Ko se pacient prijavi in ustvari svoj račun LibreView, mora povezati čitalnik za nadzor glukoze in slediti navodilom na zaslonu za prenos podatkov. Ko so podatki preneseni, si lahko zdravnik kadarkoli in kjerkoli ogleda poročila.

V prihodnje naj bi v Slovenijo prispela aplikacija za mobilne telefone, s katero se bodo podatki samodejno prenašali v Cloud brez posebnega prenosa podatkov, kar bo dodatno olajšalo komunikacijo med bolniki in zdravniki.

Hand Studio | Foto:


FreeStyle, Libre in sorodne blagovne znamke so znamke podjetja Abbott © 2022 Abbott. ADC-52338 v 1.0

Abbott Laboratories d.o.o., Dolenjska cesta 242c, 1000 Ljubljana

Ne spreglejte