Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
29. 11. 2017,
17.07

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Konstantinos Fasalinos elektronske cigarete e-cigarete kajenje

Sreda, 29. 11. 2017, 17.07

4 leta, 7 mesecev

Lahko elektronske cigarete pomagajo pri prenehanju kajenja?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
cigarete | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

"Elektronske cigarete zmanjšujejo škodo kajenja, dokazuje že več neodvisnih raziskav," pravi kardiolog dr. Konstantions Farsalinos, ki se že od leta 2011 posveča raziskavam vpliva elektronskih cigaret na zdravje.

Letos je angleška vladna kampanja, ki promovira nekadilsko družbo in pod imenom Stoptober poteka letno, prvič vključila tudi elektronske cigarete. Vejpanje je tako ponudila kot enega od ključev za prenehanje kajenja. Elektronske cigarete so v zadnjem času v Angliji postale priljubljeni pripomoček za opuščanje kajenja.

Vendar pa se odnos do elektronskih cigaret med državami razlikuje. Stališče do elektronskih cigaret Nacionalnega inštituta za javno zdravje, navedeno tudi na uradni spletni strani, je drugačno. Kot so med drugim zapisali, zaradi različnosti tovrstnih cigaret, ki so na trgu, in njihovega hitrega spreminjanja, kar vpliva na njihove značilnosti, varnost in potencialno strupenost, ni mogoče podati splošnih ugotovitev glede vsebnosti, kakovosti in drugih značilnosti

Odnos do elektronskih cigaret se med državami precej razlikuje. | Foto: Thinkstock Odnos do elektronskih cigaret se med državami precej razlikuje. Foto: Thinkstock

Raziskovalec dr. Konstantinos Fasalinos iz Onassisovega centra srčnega kirurgije in z oddelka za farmacijo na grški univerzi Patras, ki od leta 2011 s sodelavci izvaja klinične raziskave o elektronskih cigaretah, za te pravi, da obstajajo znanstveni dokazi, da so lahko eden od pripomočkov za prenehanje kajenja. Ugotovitve več kot 40 raziskav predstavlja na osrednjih znanstvenih konferencah in objavlja v mednarodnih znanstvenih publikacijah. 

"Za zmanjševanje škode kajenja kot tretjo možnost kajenja navajam elektronske cigarete, ker imamo zanje že več dokazov na podlagi neodvisnih raziskav." | Foto: Konstantions Farsalinos / Facebook "Za zmanjševanje škode kajenja kot tretjo možnost kajenja navajam elektronske cigarete, ker imamo zanje že več dokazov na podlagi neodvisnih raziskav." Foto: Konstantions Farsalinos / Facebook Kaj je vaš nasvet kadilcem, ki želijo prenehati kaditi?

Najbolje je, če jim to uspe brez pripomočkov ali nadomestkov, druga najboljša možnost je uporaba odobrenih zdravila. A za kadilce, ki na nobenega od navedenih načinov ne morejo prenehati kaditi ali morda niti ne želijo, menim, da je velika napaka, če jih prepustimo nadaljnjemu običajnemu kajenju.

Tretja možnost za prenehanje kajenja je uporaba izdelkov, ki zmanjšujejo škodljivost. To velja za elektronske cigarete, ki so zaradi manj toksičnih emisij manj tvegane. A ker veliko uporabnikov ne more nehati kaditi niti z elektronskimi cigaretami, jim je še vedno razumno povedati, da naj poskusijo produkte z ogrevanim tobakom.

Za te produkte imamo sicer trenutno še omejene dokaze in raziskave, ki večinoma prihajajo iz industrije.

Cilj je prenehati kaditi, vendar če v tem primeru uporabniku kot družinski zdravnik, svetovalec ali strokovnjak s področja javnega zdravja ne zagotoviš vseh potrebnih orodij, delaš nekaj narobe.

So elektronske cigarete lahko eden od načinov za prenehanje kajenja?

Za zmanjševanje škode kajenja kot tretjo možnost navajam elektronske cigarete, ker imamo zanje že več dokazov na podlagi neodvisnih raziskav in ker so manj škodljive kot izdelki z ogrevanim tobakom.

Kaj pa povezava med elektronskimi cigaretami in prvimi koraki mladih h kajenju?

V državah, kjer obstajajo elektronske cigarete, je nekaj eksperimentiranja med odraslimi in mladimi, a kljub temu se število kadilcev med mladimi hitro zmanjšuje. V ZDA, kjer so razprave o kajenju in mladih zelo žive, številke upadajo tako hitro, da so zgodovinsko celo najnižje. Manj kot deset odstotkov mladih kadi. Med mladimi, ki niso nikoli kadili, je uporaba elektronskih cigaret minimalna. Raziskava v ZDA kaže, da je razmerje med adolescenti, ki niso nikoli kadili, in tistimi, ki pogosto uporabljajo elektronske cigarete, 0,3 odstotka.

Preventiva pred kajenjem: "Preplet izobraževanja in regulacij, vendar ne tako, da regulacija pomeni restrikcijo."  | Foto: Thinkstock Preventiva pred kajenjem: "Preplet izobraževanja in regulacij, vendar ne tako, da regulacija pomeni restrikcijo." Foto: Thinkstock

Kaj je v preventivi pomembneje: izobraževanje ali regulacija?

Pomemben je preplet obojega, vendar ne tako, da regulacija pomeni restrikcijo. V večini držav je namreč regulacija izenačena z restrikcijami. Slovenija s tem nima težav, ima evropsko direktivo o tobačnih izdelkih TPD (Tobacco Products Directive), ki ji mora slediti, in ni razloga, da bi naredili več, kot nalaga evropska usmeritev. Tudi ta ima določene pomanjkljivosti, čeprav je na splošno dokaj dobra.

Evropska unija je edino območje na svetu, kjer so elektronske cigarete do določene mere regulirane in so tovrstni izdelki na trgu tudi odobreni. A več od tega na tem področju ni treba storiti. Evropska unija ima tudi mehanizme za spremljanje veljavnih regulacij v prihodnjih treh letih, pri čemer je moje mnenje, da bi nekatere omejitve morala umakniti. V nobeni državi Evropske unije namreč električne cigarete ne povzročajo težav.

Se zaradi elektronskih cigaret spreminjajo vzorci kajenja?

Vzorci se spreminjajo. Pri tem je zelo pomembna izkušnja Združenega kraljestva, kjer se je razširjenost kajenja v zadnjih letih zaradi rasti uporabe elektronskih cigaret zmanjšala. To je povezano tudi s tem, da je velik del mednarodne znanstvene skupnosti pritrdil elektronskim cigaretam in kadilce opogumil k njihovi uporabi za prekinitev kajenja. Pred enim mesecem je Stoptober aktivno v svojo kampanjo proti kajenju vključil elektronske cigarete kot eno od metod za prenehanje kajenja. Sporočilo zelo spoštovane agencije za javno zdravje je tako zelo jasno, to pa je vodnik za kadilce.

Ljudje, še posebej kadilci, iščejo nasvet pri družinskih zdravnikih in strokovnjakih za javno zdravje. Treba jim je pomagati, saj je težko nehati kaditi. Neodgovorno je, če nekoga, ki ima težave pri opuščanju kajenja, prepustimo temu početju, namesto da bi ga seznanili z vsemi informacijami, na podlagi katerih bo lahko sprejel utemeljeno odločitev. Ena takšnih je, da poskusiš alternativne produkte, če vse preostale metode za prenehanje kajenja ne delujejo.

Ne spreglejte