Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 6. 2014,
14.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

poletna vročina ukrepi

Petek, 6. 6. 2014, 14.40

8 let

Kako si lahko pomagamo ob poletni vročini?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bliža se čas, ko bomo znova iskali senco ali se zatekali v klimatizirane prostore, kjer bomo zaradi visokih temperatur na prostem lažje zadihali.

Toda z ustreznimi ukrepi lahko prebrodimo tako vroče kot tudi tiste "pasje" visoke temperature. In kateri so?

Redno prezračevanje bivalnih prostorov Zjutraj in ponoči temeljito prezračite bivalne prostore, podnevi pa naj bodo okna povsod zaprta in zastrta z roletami ali žaluzijami, tako da v zaprtih prostorih čim dlje ohranite hladen zrak. Če je potrebno, podnevi prostore zmerno hladite s klimatsko napravo.

Odstranite dodatne toplotne vire Odpravite vse dodatne vire toplote, kot so uporaba žarnic, računalnikov ali štedilnikov, torej vse, kar ustvarja nepotrebno toploto. V vročih dneh jejte sveža živila ali solate in namaze, ki počakajo v hladilniku. Vaši obroki naj bodo lahki in zmerni.

Voda ima svojo moč Izkoristite hladilno moč vode, tako da si na primer noge namakate v umivalni skledi, prav tako se lahko ohladite z mokro brisačo na ramenih ali vratu. Zelo osvežujoča je tudi prha ali kopel. Prav tako učinkovit način, da se ohladite je, da pod pipo pod hladno vodo potisnete zapestji rok, torej tisti del, kjer običajno tipamo srčni utrip.

Pijte vodo, tudi če niste žejni Ne pozabite ohraniti ustrezno raven hidratacije, saj ob vročini telo izgublja tekočino bolj kot običajno, z njo pa tudi elektrolite, zato je poleg vode priporočljivo popiti tudi izotonični napitek ali zelenjavne oziroma sadne sokove. Prav tako je koristno, če imate vedno s seboj stekleničko, ki jo lahko napolnite z vodo in se z njo osvežite večkrat na dan. Predvsem pa vodo pijte, tudi če niste žejni, saj je občutek žeje pozni znak dehidracije.

Kava in alkohol delujeta kot diuretika Ne pijte alkoholnih pijač in napitkov s kofeinom, saj delujejo kot diuretiki in spodbujajo dehidracijo.

Naporna dela prihranite za primernejši čas Brez slabe vesti do večera oziroma zgodnjih jutranjih ur odložite vsa naporna dela. Na prostem pa se čim več zadržujte v senci.

Nosite ustrezna oblačila in zaščito In ne nazadnje: v vročih poletnih dneh se oblačite v lahka, svetla in zračna oblačila iz naravnih tkanin, ki niso pretesna. Na glavi nosite pokrivalo, za zaščito oči pa uporabljajte sončna očala.

Ne spreglejte