Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
8. 6. 2016,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Natisni članek

seniorji poletje napitek sadna voda pitje vode voda

Sreda, 8. 6. 2016, 4.01

6 let, 6 mesecev

Kako se spodbuditi, da boste to poletje spili več vode

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Foto: Thinkstock

Večina čez dan spije premalo vode, zadostna količina pa je v toplejših mesecih še pomembnejša. Kako se torej pripraviti do tega, da vam bo uspelo vsak dan spiti zadostno količino vode?

Najprej kratki tečaj o tem, kaj pomeni "spiti dovolj tekočine". Mnogi si namreč to še vedno razlagajo po svoje in pod "tekočino" uvrščajo tako sokove kot gazirane pijače in na koncu vodo. A voda je pijača, ki je najpomembnejša, in edina, ki jo vaše telo zares potrebuje. Odmislite vse kavice in sokove ter razmislite, koliko vode spijete čez dan.

Začnite z nakupom stekleničke za vodo

Če ne veste, koliko spijete, si najprej omislite primerno stekleničko, ki vas bo spremljala povsod čez dan. Bodite pozorni, kolikokrat jo napolnite, in na koncu dneva izračunajte, koliko ste spili.

Velja pravilo, da naj bi na vsakih 25 kilogramov telesne teže spili vsaj en liter količine.

 | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Šteje samo voda, pozabite na vodo z okusom, sokove in gazirane pijače

Med tekočino, ki jo vaše telo potrebuje, voda z okusom ne šteje. To ni voda, pravi nutricistka Mojca Cepuš, ki jo sama imenuje kar "brezalkoholni napitek s sladkorjem, ki je ponavadi prozornejše barve". "Svetujem, da imajo ljudje tak napitek za sladkan obrok, skoraj sladkarijo in da jo pijejo v skladu s tem, torej največ dva decilitra na dan, če ta dan ne jedo drugih sladkih živil." Pa ste pripravljeni košček čokolade zamenjati za vodo z okusom? Izkušnja namreč ni enaka.

Če vas voda ne prepriča, poskusite drugače

Voda velikokrat potegne krajši konec, saj je brez okusa in zato ne daje nobenega posebnega užitka. Tega pa večina ljudi rada povezuje prav s hrano in pijačo. Če ste eden od teh, se poskusite "prelisičiti" in si sami pripravljajte vodo z okusom ali sadne sokove, svetuje nutricistka, ki priporoča tudi pitje kokosove vode, a v zmernosti.

"Če že morate piti sladke pijače, svetujem tole: 1 l navadne vode, 1 l mineralne vode, sok ene limone, lahko tudi več, pest listov melise in mete, 2 veliki žlici medu ali nerafiniranega sladkorja."

Uporabite sadje in zelenjavo, ki ju imate radi, in s tem lažje poskrbite za zadostni vnos vode. | Foto: Thinkstock Uporabite sadje in zelenjavo, ki ju imate radi, in s tem lažje poskrbite za zadostni vnos vode. Foto: Thinkstock

Pripravite najboljšo sadno vodo

Infused water ali prepojena voda je voda, v kateri ste namakali različno sadje, zelenjavo, začimbe in zelišča. Gre za napitek, ki je vse bolj priljubljen in na srečo tudi veliko bolj zdrav. Zgolj voda brez kakršnihkoli dodatkov je še vedno daleč najboljša izbira, a s temi dodatki si lahko popestrite pitje, če se  ne morete pripraviti do tega, da bi spili zadostno količino vode.

Najboljše napitke boste ustvarili:

  • Zelišča: rožmarin, timijan, meta, bazilika, peteršilj.

  • Začimbe: cimetove palčke, kardamom, sveži ingver, vanileva paličica, kurkuma.

  • Sadje: jagodičje (sveže ali zmrznjeno), melona, tropsko sadje, citrusi, jabolka in hruške.

  • Zelenjava: kumare, zelena, korenje.

  • Sladilo: med, vendar v zelo zmernih količinah.

Kot je že omenila nutricistka, lahko uporabite tudi gazirano vodo, dodajte pa kocke ledu.

 | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dodatni nasvet: Izogibajte se preveč zrelemu sadju in zeliščem, ki niso videti sveža. Sadje in zelenjavo režite na manjše kocke, saj bo tako bolje, lažje in hitreje izločalo okus.

Primera stekleničk za pripravo "infused" vode. Levo, 5,29 evra, Amazon; desno, 11,95 evra, 1001 dar. | Foto: Thinkstock Primera stekleničk za pripravo "infused" vode. Levo, 5,29 evra, Amazon; desno, 11,95 evra, 1001 dar. Foto: Thinkstock

Da boste za pripravo zdravih sadnih poletnih napitkov dobili še več zagona, si omislite posebno stekleničko, ki je narejena posebej za pripravo "infused" napitkov in jo lahko vzamete s seboj. Takšne vsebujejo poseben filter, kamor vstavite svoje najljubše sestavine.

Ne spreglejte