Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 1. 2014,
14.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

prehrana

Ponedeljek, 27. 1. 2014, 14.48

8 let

Kako s prehrano pomagati znižati povišan holesterol?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Povišan holesterol je pogosto posledica nezdravega načina življenja, kot sta na primer prehrana z visoko vsebnostjo nasičenih maščob in pomanjkanje ustrezne telesne dejavnosti.

Dejavniki, kot so debelost, kajenje, čezmerno pitje alkohola, genetika in določene bolezni, kot so na primer sladkorna bolezen, visok krvni tlak ali bolezni ledvic in jeter, prav tako povečajo tveganje za razvoj povišanega holesterola.

Kaj je holesterol? Holesterol je maščobna snov, ki je v vseh telesnih tkivih in je potrebna za vzpostavitev in ohranjanje celičnih membran. Je pa tudi sestavni del nekaterih hormonov. Vendar pa je visoka raven holesterola, imenovana tudi hiperholesterolemija, nezdrava in lahko privede do resnih in celo usodnih zdravstvenih težav. Če je holesterola preveč, se ta začne kopičiti ob stenah arterij in poveča tveganje za razvoj bolezni srca.Glede na tip lipoproteinov se holesterol deli na slab in dober holesterol. Glede na tip lipoproteinov se holesterol deli na slab in dober holesterol.

Holesterol LDL oziroma slab, torej škodljivi holesterol, se lahko začne kopičiti v žilnih stenah, kar posledično vodi v njihovo oženje in bolezni, kot so srčni infarkt, možganska kap ali angina pektoris.

Holesterol HDL je tako imenovani dobri, koristni in zaščitni holesterol, ki se po krvi prenaša z dobrimi lipoproteini. Z njim se holesterol iz žilnih sten in različnih tkiv odstranjuje ter prenaša nazaj v jetra, od koder se z žolčem izloča iz organizma.

Katera hrana je priporočljiva? In kako si lahko s prehrano pomagate znižati raven holesterola? Med drugim lahko v prehrano vključite jabolčni kis, več vitaminov C in E, ovseno kašo, kokosovo in ribje olje ter mastne ribe.

Jabolčni kis pomaga znižati vrednosti skupnega holesterola in trigliceridov. V vsakdanjo prehrano ga vključite tako, da zmešate eno čajno žličko organskega jabolčnega kisa v kozarcu vode in to pijete od dvakrat do trikrat na dan, in sicer vsaj mesec dni. Okus si lahko izboljšate tako, da namesto vode uporabite recimo svež pomarančni sok.

Vitamina C in E sta antioksidantna vitamina, ki uničujeta proste radikale, ki bi lahko holesterol LDL pretopili v strupen in nevaren. Antioksidanti na različne načine upočasnijo ali celo ustavijo oksidacijo molekul, to je vezavo kisika nanje.

Ena skodelica ovsenih kosmičev za zajtrk je učinkovit način za zmanjšanje holesterola, saj so bogati s topnimi vlakninami in zmanjšujejo absorpcijo holesterola in znižujejo raven slabega holesterola. Dodate jim lahko tudi sadje in oreške, kot so jabolka, banane, jagode in orehi, kar dodatno blagodejno vpliva na vaše zdravje.

Kokosovo olje šteje za koristno domače sredstvo za visok holesterol, čeprav je iz nasičenih maščob. Vsebuje lavrinske kisline, ki pomagajo povečati HDL, to je dober holesterol, in izboljšati razmerje med LDL in HDL. Kokosovo olje v prehrano dodajte v zmernih količinah, in sicer žlico ali dve na dan. Ribje olje in mastne ribe, kot so skuša, tuna, losos, sardele in podobno, so bogate z maščobnimi kislinami omega-3, ki pomagajo k nižanju ravni trigliceridov. Zaužijte od enega do štiri grame ribjega olja na dan.

Ne spreglejte