Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 6. 2017,
8.15

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Velux

Foto: Thinkstock in Velux

Natisni članek

zaščita pred soncem sonce senčila Velux advertorial

Četrtek, 29. 6. 2017, 8.15

2 meseca, 1 teden

Kako preprečiti, da bi v stanovanje vdrla vročina?

Vsebino omogoča Velux

Foto: Thinkstock in Velux

Kakšen je vaš odziv, ko vremenarka napove: "V prihodnjih dneh bodo temperature dosegle 30 stopinj Celzija in več." Če vas ob napovedi sončnega vremena zajame panika in vas hkrati oblije mrzel pot, je skrajni čas, da ukrepate. Premočnega sonca se je najbolje lotiti tam, od koder prihaja, torej z zaščito od zunaj.

Sonce v stanovanju | Foto:

Visoke poletne temperature zadnje dni so dodobra razgrele vaša stanovanja. Temperature se tudi ponoči ne spustijo nižje od 20 stopinj Celzija. Za marsikoga sta vročina in sopara tako neznosni, da mu otežujeta normalno delovanje. Lahko sta celo zelo nevarni za človeški organizem. Marsikomu klima ne ustreza in se z njo hladi le v najnujnejših primerih, ko je zrak že tako vroč, da je dobesedno nemogoče normalno dihati. Da se prostori v vašem stanovanju oziroma hiši ne bi preveč segreli, priporočamo, da zjutraj, ko odidete od doma, spustite vse rolete in čim bolj preprečite dotok vročega zraka skozi okna v notranjost. Če imate dovolj kakovostne rolete, ki zadržujejo toploto, vam bo uspelo v stanovanju ohraniti nižjo temperaturo, kot je zunaj. Čez dan oken ne odpirajte preveč in prezračite šele zvečer, ko sonce zaide in temperatura zraka nekoliko pade. Čez dan se zadržujte večinoma v notranjosti v hladu.

Kaj vam priporočamo v vročih poletnih dneh?

Velux - senčila | Foto: Zadržujte se v ohlajenih prostorih

Priporočamo, da se med 11. in 17. uro zadržujete v dobro osenčenih in ohlajenih prostorih. Kako pa poskrbeti, da vročina ne bo vdrla v vaše stanovanje, oz. kako ohraniti nižjo temperaturo zraka v stanovanju? Predstavljamo vam tri razloge, zakaj so zunanja senčila VELUX odlična izbira za kakovost bivanja in obenem blagodejna za naše zdravje.

1. razlog: Bolje preprečiti kot zdraviti!

Že stara modrost pravi, da je preventiva boljša kot kurativa. Povedano drugače: bolje je, da pregrevanje mansarde preprečimo, kot da se prostore trudimo ohlajati po tem, ko je poletno sonce že opravilo svoje. V primerjavi z drugimi oblikami spopadanja z vročino je zunanje senčilo na oknu naraven način ohranjanja bivalnega okolja zdravega, brez škodljivih velikih temperaturnih nihanj.

2. razlog: Sončna toplota ostane za mrežo, svetloba pač ne

Zunanja mrežasta senčila VELUX odbijajo direktne sončne žarke in s tem odvajajo kar 70 odstotkov toplotnega sevanja. Svetloba skozi senčilo vseeno prehaja, kar pomeni, da je v našem bivališču prijetno svetlo, pa tudi pogled na okolico je še vedno mogoč. Svetloba DA, vročina NE!

3. razlog: Prihranek denarja

Zunanje mrežasto senčilo je cenovno dostopno, montaža pa preprosta. Namestitev mrežastega senčila je hitra in preprosta: ob odprtem oknu se senčilo zatakne na zatiče na spodnji strani okenskega krila. Samo pomislite, koliko denarja za elektriko boste prihranili, če boste kar 70 odstotkov toplote odbili s senčilom, namesto da bi prostore ohlajali s klimatsko napravo.

NAGRADNA IGRA: Podarjamo 70 zunanjih mrežastih senčil

Velux - senčila | Foto:

Sodelujte v nagradni igri na velux.si in zadenite bogato nagrado. Vse, kar morate storiti, je to, da pošljete fotografijo svoje mansarde in izpolnite podatke. Nagradna igra traja do 3. 8. 2017. Vsak četrtek bo izžrebanih deset nagrajencev.

Nagradni sklad: Velux bo podaril kar 70 zunanjih mrežastih senčil za zaščito pred vročino.

Velux - senčila | Foto:

Poleg dobre zaščite s senčili vam za lažje prenašanje vročine priporočamo še:

Pijte veliko tekočine
Veliko pijte, pa ne šele takrat, ko že začutite žejo. Najbolj priporočljivo je, da pijete vodo, in sicer minimalno dva litra na dan. Če smo telesno aktivni, pa še več. Z zadostno količino vode bomo v telesu ohranjali raven tekočine, ki je ključna za opravljanje vitalnih funkcij v našem telesu, od uravnavanja telesne temperature, izločanja strupov iz telesa do prebave, tvorjenja sline, cirkulacije krvi in tvorjenja novih celic.

Nosite lahka oblačila naravnih materialov
S prevročimi oblačili iz umetnih materialov, ki ne dihajo, boste onemogočili dihanje kože in se tudi čezmerno potili. Raje izberite lahka bombažna oblačila, ki razkrivajo čim več kože. Če ste občutljivi na sonce in se mu boste izpostavljali, si raje oblecite lahko majico z dolgimi rokavi.

Hladite se s hladno prho
Če vročina postane res neznosna, tako da že komaj dihate, stopite pod hladno prho ali se skopajte, lahko tudi večkrat dnevno.

Poletna vročina | Foto:

Hladite prostor
Poskrbite za kroženje zraka v stanovanju, vklopite ventilator ali klimo. Če ste bolj občutljivi in se zaradi klime hitro prehladite, se raje odločite za ventilator.

Jejte lahko in hladno hrano
Namesto da kuhate in dodatno razgrevate prostor s štedilnikom ali pečico, si raje pripravite kakšne hladne jedi, solate, prigrizke ali smutije, ki naj bodo hladni, da telo ohladite od znotraj. Še posebej se izogibajte težki, pikantni hrani.

V teh vročih poletnih dneh bodite torej posebej pozorni na svoje počutje. Poskusite čim več počivati in se ne naprezajte, če ni nujno potrebno. In ne pozabite: zaščita pred vročino se začne zunaj!

Ne spreglejte