Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
19. 4. 2018,
18.15

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

1

Natisni članek

Gašper Simčič Nuša Gnezda kmečka opravila The Biggest Loser Slovenija vadba vaje

Četrtek, 19. 4. 2018, 18.15

6 let

Kako lahko kmečka opravila preoblikujejo vaše telo

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

1

vadba, telovadba | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Delo na kmetiji nikoli ni veljalo za lahko in ker je bilo to nekoč nekaj povsem vsakdanjega, niso poznali težav z debelostjo. Danes ta "opravila" najdemo v telovadnici, kjer izvajamo podobne vaje, kakršne so nekoč na njivi naši dedki in babice.

Okopavanje, košenje, obiranje, dvigovanje drv in drugih težkih bremen je del vsakdanjega dela na kmetiji, ki pa so jo danes mnogi zamenjali za telovadnico. Tam s pomočjo uteži in drugih pripomočkov izvajajo vaje, ki zelo spominjajo na tiste na kmetiji ali vrtu.

Poznamo jih kot mrtvi dvig, izpadni korak, sklece, poteg trupa k drogu, držanje deske ... Vse te vaje na enak način vključujejo večje mišične skupine in poskrbijo za stabilizacijo trupa kot opravila na kmetiji.

Tudi osebni trener Gašper Simčič bi te vaje enačil z opravili na kmetiji ali vrtu.

Mrtvi dvig aktivira večjo skupino mišic. | Foto: Thinkstock Mrtvi dvig aktivira večjo skupino mišic. Foto: Thinkstock

Dvakrat tedensko bo idealno

Simčič poudarja, da so vaje za stabilizacijo trupa in tiste, ki aktivirajo večje mišične skupine, izredno pomembne in da bi jih bilo priporočljivo izvajati vsaj dvakrat na teden. A še prej je treba poskrbeti za pravilno tehniko, "saj ljudje danes večino dneva preživijo v sedečem položaju" in jim takšni gibi niso več naravni, razlaga trener.

Priporoča treninge dvakrat na teden, ki naj vključujejo globoke počepe, mrtvi dvig, sklece, pritege trupa na TRX, držanje stranske deske ... Osebna trenerka Nuša Gnezda pa priporoča še mrtvi dvig z eno nogo, nošenje težjih uteži v obeh rokah in pobiranje uteži s tal iz izpadnega koraka.

Držanje deske je odlična vaja za krepitev mišic trupa. | Foto: Thinkstock Držanje deske je odlična vaja za krepitev mišic trupa. Foto: Thinkstock

Že zgolj dvajset minut ali pol ure dvakrat na teden bo dovolj, dodajata.

"Za 60 odstotkov populacije, sploh mestne, je to idealno, če se prej niso dovolj gibali. Za nekoga, ki redno trenira, to ne bo dovolj, a za nekoga, ki ve, da potrebuje več gibanja, je to odlična vadba, saj vključuje večje mišične skupine in stabilizatorje trupa. To je to," končuje Simčič.

Pravih kmečkih opravil pa se bodo v današnji oddaji lotili tekmovalci šova The Biggest Loser Slovenija, kjer jih bo šesturni maratonski izziv pripeljal do skrajnih mej. Poražena ekipa v izzivu se bo odpravila na tlako in pomagala na kmetiji, zmagovalci pa bodo na veliko bolj prijeten način proslavili zmago in nagrado.  

Vse to že nocoj ob 21.05. v oddaji The Biggest Loser Slovenija.

Ne spreglejte