Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2014,
11.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

koža prehrana zdravje

Petek, 11. 7. 2014, 11.33

8 let

Kako kožo ohraniti zdravo in mlado?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Do zdrave in lepe kože vas ne vodijo le kozmetični pripomočki, temveč zlasti zdrava prehrana, ki vsebuje dovolj vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki jo bodo ohranili sijočo.

Med najpomembnejše vitamine spadajo vitamini A, C, E in vitamini skupine B, med minerali izstopa cink, zelo pomembne pa so tudi maščobne kisline omega 3.

Vitamin A je pomemben zlasti pri obnovi kože, njegovo pomanjkanje pa vodi v suho in luskasto kožo. Najdemo ga v jajčnem rumenjaku, maslu, smetani, mleku, korenju, solati itd.

Vitamini skupine B so med najpomembnejšimi za zdravo kožo, saj se njihovo pomanjkanje kaže v starikavi in bledikavi koži, ki je tudi brez leska. V prehrano je treba zato vključiti ribe, polnozrnate izdelke, listnato zelenjavo, jajca, mleko, mlečne izdelke itd.

Vitamin C je močan antioksidant, ki koži pomaga pri obrambi pred negativnimi posledicami izpostavljanja soncu. Prav tako ohranja kožo napeto in čvrsto ter obnavlja že poškodovano. Največ tega vitamina boste našli v citrusih, zeleni in listnati zelenjavi, paradižniku, svinjskih jetrih, krompirju, papriki, brokoliju, ohrovtu itd.

Vitamin E je antioksidant, ki, tako kot vitamin C, zavira staranje in degeneracijo kože s tem, da v organizmu veže proste radikale. Prav tako preprečuje izsušitev kože in pomaga pri zdravljenju brazgotin, ki so nastale zaradi aken. Deluje tudi proti gubam. Dober vir tega vitamina so mandlji, avokado, lešniki, zelena listnata zelenjava, stročnice itd.

Cink je eden izmed ključnih mineralov za zdravo kožo, saj omogoča hitro celjenje ran in zožuje pore. Koži prav tako pomaga, da ostane elastična. Omenjen mineral najdete zlasti v ostrigah, sardinah, pšeničnih kalčkih, jetrih, bučnih semenih, piščančjih prsih, ajdi itd.

Maščobne kisline omega 3 so del celične membrane, ki jo pomagajo obdržati vlažno in močno, prav tako pospešujejo proizvodnjo kolagena in elastina, zato je koža videti mlajša, sveža in žareča. Pomembno je, da v prehrano vključite mastne ribe, kot so losos, tuna ali sardine, laneno olje, sojo in sojine izdelke, gorčična semena, kivi, motovilec, špinačo itd.

Ne spreglejte