SiolNET. Trendi Zdravje
0,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako in kaj jesti v službi? Naj pomanjkanje časa ne bo izgovor.

0,50

termometer

prehrana služba
Foto: Unsplash

Ustrezna prehrana vpliva na zdravje in počutje, s tem pa ne nazadnje tudi na storilnost na delovnem mestu. A marsikdo tarna, da mu (pre)hiter tempo življenja ne dovoljuje zdravega in uravnoteženega načina prehranjevanja, še posebej ne, ko je v službi. Za takšne so pri Zvezi potrošnikov Slovenije pripravili nekaj nasvetov za boljše prehranske izbire na delovnem mestu.

1. Obroke si pripravite sami

Če je vaša izbira živil na delovnem mestu omejena, si hrano raje prinesite od doma. S tem, ko obroke pripravljate sami, imate nadzor nad sestavinami, ustreznim razmerjem med hranili in načinom priprave živil. Ideje za uravnotežene in okusne recepte je Zveza potrošnikov Slovenije zbrala na spletni strani Veš, kaj ješ.

2. Obroke načrtujte vnaprej

Priporočljivo je, da prehranjevanje na delovnem mestu načrtujete vnaprej. Obroke si pripravite že prejšnji večer oziroma si v službo odnesite hrano, ki je ostala od večerje. S tem boste prihranili veliko časa in tako poskrbeli za čim večjo učinkovitost tudi v najbolj napornih dneh.

prehrana služba Foto: Unsplash

3. Bodite pozorni na ustrezno razmerje med hranili

Pri pripravi posameznega obroka upoštevajte naslednje pravilo: ena dlan beljakovinskega živila, ena pest škrobnega živila in dve pesti zelenjave oziroma sadja. Pri pripravi obroka uporabljajte nenasičene maščobne kisline, kot je na primer ekstra deviško oljčno olje, repično olje ...

4. Poskrbite za ustrezen ritem prehranjevanja

Veliko ljudi zaradi pomanjkanja časa izpušča glavne obroke, lakoto pa teši s številnimi majhnimi, a energijsko bogatimi prigrizki, kot so keksi, napolitanke, slano pecivo ... To ni priporočljivo, saj pogosto vodi do poznejšega, večernega prenajedanja. Zato je zelo pomembno, da v osemurnem delovniku poskrbimo za ustrezno število obrokov. V tem času naj bi zaužili dva glavna obroka (na primer zajtrk in kosilo) in eno manjšo malico.

prehrana služba Foto: Unsplash

5. Zdrava izbira naj bo vedno na dosegu roke

Najpogosteje posegamo po hrani, ki jo imamo na razpolago. Zato bonbonov, čokolade ali drugih sladkih in slanih priboljškov ne hranite v pisarni. Na delovnem mestu si raje uredite prostor, kjer boste shranjevali manjše količine prigrizkov z bolj ustreznim prehranskim profilom, kot so na primer jabolka, ovseni kosmiči, polnozrnati kruhki, ribje konzerve z zelenjavo, oreški ...

6. Ne pozabite na zadosten vnos tekočine

Čez dan naj bi spili približno 1,5 litra tekočine. Za dovoljšen vnos vode morate zato poskrbeti skozi celoten dan, tudi v času dela. Da boste imeli tekočino vedno pri roki, pri ZPS svetujejo, da s seboj nosite bidon z vodo ali nesladkanim čajem. Sladkim napitkom pa se zaradi višje vsebnost sladkorja raje izognite.

avtomat pijače Foto: Unsplash

7. Boljša prehranska izbira v avtomatih s hrano

Čeprav so v večini avtomatov pretežno prigrizki z visoko energijsko in nizko hranilno vrednostjo, pa si lahko bolj uravnoteženo malico z malo iznajdljivosti sestavite tudi iz živil iz avtomata. Namesto po mastnem sendviču, sladkem rogljičku ali čokoladnem mleku raje posezite po navadnem jogurtu, solati, svežem sadju, oreških ... Če si zraven privoščite tudi topel napitek, naj ta ne vsebuje dodanega sladkorja. V avtomatu v vašem podjetju ni zdravih izbir? Opozorite delodajalca, da to lahko od ponudnika zahteva, pravijo pri ZPS.

8. Zdrava izbira pri dostavi hrane, v menzi ali restavraciji

Ob dneh, ko si hrane na delovno mesto ne morete prinesti od doma, je lahko ustrezna alternativa tudi naročanje hrane, obisk menze ali restavracije. Pri izbiri obroka upoštevajte pravilo dlani oziroma pesti. Izogibajte se ocvrti hrani, mastnim kosom mesa in energijsko bogatim prelivom. Namesto tega raje izbirajte preproste jedi, kot so na primer enolončnice ali jedi, ki vsebujejo zelenjavno prilogo, ribe ali puste kose mesa, stročnice in živila, bogata s prehranskimi vlakninami, kot so na primer polnozrnate testenine.

Oglejte si še:

kuhinja, kuhanje, zelenjava Trendi 7 nasvetov, kako si olajšati kuhanje pri delu od doma konzerve Trendi Hrana v konzervah: kaj velja nabaviti in čemu se izogibajte #video praznična pojedina Trendi Kako sesti za bogato obloženo praznično mizo – in preživeti #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin