SiolNET. Trendi Zdravje
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj vam lahko svetuje človek, ki se ni prhal že leto dni?

3

termometer

Aktivist, ekoavanturist in podjetnik Rob Greenfield se je nazadnje oprhal pred enim letom. Pred tem je bilo prhanje zanj bolj ali manj vsakodnevno opravilo.

Vse to se je spremenilo, ko je začel svojo kolesarsko turnejo po ameriških državah, da bi promoviral vzdržnost in ekološko ozaveščen način življenja. Takrat si je postavil nekaj pravil, po katerih naj bi živel, da bi bil kar se da dober primer tega, kar je želel svetu pokazati. Eno od pravil je bilo, da za osebno higieno uporablja samo vodo iz rek in jezer ter deževnico. Prav tako si je začel zapisovati dnevno porabo vode.

Prvih sto dni brez prhanja je bilo napornih, zatem pa se je Greenfield odločil, da bo vse leto preživel brez tega opravila. "Mislite, da zaudarjam? Kot nekakšna močvirska pošast?" je zapisal v svojem blogu in nadaljeval: "Ko rečem, da se nisem prhal, to ne pomeni, da moje telo ni prišlo v stik z vodo. Ne, vsak dan sem se namreč okopal v enem od narave danih vodnih 'objektov', pri tem pa vedno uporabil biorazgradljivo milo."

Odkril je, da za tak način življenja ne potrebuje kozmetičnih izdelkov. Uporabljal je le prej omenjeno milo, zobno pasto in osnovna olja. Opustil je uporabo dezodorantov, šamponov za lase, losjonov in preostalih s kemikalijami prepojenih izdelkov. In ljudje so bili presenečeni, ker je bil čist in ni smrdel.

Prav tako se je odpovedal brisačam, kar je močno zmanjšalo uporabo vode pri pranju oblek. "Čas, ki sem ga včasih namenjal prhanju, zdaj namenim 'druženju' z naravo. Stres sem zmanjšal na minimum in zdaj se končno zavedam svoje okolice," je še zapisal.

Greenfield pravi, da povprečni Američan na dan porabi okoli 378 litrov vode, sam pa je dnevno porabo tekočine zmanjšal na osem litrov (v to številko niso vključena jezera in reke, v katerih se je kopal).

Po končanem "eksperimentu" in vrnitvi v vsakdanje življenje se je njegova vsakodnevna poraba vode močno znižala (porabi jo od pet- do desetkrat manj od povprečnega Američana). Pri tem je dal tudi nekaj nasvetov za zmanjšanje porabe vode:

- Redkeje puščajte vodo iz pip. - Ko se med prhanjem milite, zaprite pipo. - Popravite pipe, ki puščajo. - Zbirajte deževnico. - Ne zalivajte travnikov, ampak (če že) vrtove.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin