Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 4. 2015,
11.10

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

hrana hujšanje teža raziskava

Torek, 14. 4. 2015, 11.10

5 let, 3 mesece

Kaj redi in kaj ne? Znanstveniki pravijo, da imajo (končno) odgovor.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Že majhna sprememba prehranjevalnih navad lahko pomeni opazno razliko pri nabiranju oziroma izgubljanju kilogramov. Primer? Piščancu odstranite kožo in hujšajte.

Po 16 letih opazovanja prehranjevalnih navad in njihovih posledic na telesno težo 16 tisoč Američanov so raziskovalci z univerze Tufts v Bostonu razkrili svoja dognanja o tem, zaradi katere hrane se redimo in z uživanjem katere celo shujšamo.

Sladkor je še vedno sovražnik Rezultati raziskave, objavljeni v publikaciji American Journal of Clinical Nutrition, so bili delno pričakovani. Tako so raziskovalci na primer ugotovili, da se z uživanjem živil, ki vsebujejo rafinirane oziroma predelane ogljikove hidrate (na primer bela moka in sladkor), zredimo.

Ob mesu jejte zelenjavo, ne kruh S povečanjem telesne teže so povezali tudi uživanje predelanega mesa oziroma mesnih izdelkov ter rdečega mesa. A to še ne pomeni, da se morate takoj odpovedati pljučni pečenki – rdeče meso je problematično predvsem v primeru, ko ga uživamo v kombinaciji z nekakovostnimi ogljikovimi hidrati, medtem ko na povečanje telesne teže nima tako očitnega vpliva, če ob njem uživamo zelenjavo.

Ob teh modrostih, ki smo jih do zdaj večinoma že poznali in se jih vsaj približno tudi držali, pa so ameriški raziskovalci prišli tudi do presenetljivih dognanj. Izkazalo se je namreč, da smo nekatera živila dolga leta po krivem obtoževali, da redijo.

Raje posezite po polnomastnem kot lahkem siru "Raziskava je pokazala, da maščoba v mlečnih izdelkih ne povzroča povečanja telesne teže. Še več, uživanje mlečnih izdelkov z manj ali brez maščob je povečalo vnos ogljikovih hidratov, ki pa spodbujajo nabiranje kilogramov," je pojasnila vodja raziskovalne ekipe dr. Jessica Smith. Polnomastni siri in jogurti se lahko torej vrnejo na naše jedilnike.

S piščanca odstranite kožo In še en nasvet za naslednjič, ko boste pripravljali piščanca: ljudje, ki piščanca jedo skupaj s kožo, se bodo bolj verjetno zredili, če pa piščancu kožo odstranjujemo, imamo veliko možnosti, da bomo celo shujšali.

Ne spreglejte