SiolNET. Trendi Zdravje
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je vaša krema za sončenje še uporabna?

2

termometer

Prihajajoče poletje in toplejši sončni žarki nas vabijo k pripravi na poletje. Med obvezno opremo spada tudi krema za sončenje.

Čeprav gre za vsakoletne priprave, pa številni pozabljajo, da kreme za sončenje, ki smo jih uporabljali preteklo leto, niso več uporabne. Da je število uporabnikov že dotrajanih sončnih krem veliko, razkriva nova raziskava, ki je o uporabi povprašala britanske počitnikarje. Ugotovili so, da kar tri četrtine vprašanih uporablja sončne kreme, ki jim je že potekel rok uporabe. Sončne kreme nimajo dolgega roka trajanja, učinek mazanja z dotrajano kremo pa je podoben, kot da ne bi imeli zaščite. Kreme namreč izgubijo svojo učinkovitost – zaščito pred UV-žarki.

Britanci uporabljajo celo kreme, ki so starejše od štirih let, nepazljivost pa so ugotovili tudi pri vprašanju, kolikšen je njihov rok uporabe. Kot pravi urednica spletne strani Escentual, Rmma Leslie, kreme za sončenje ne varujejo več pred UV-žarki že po enem letu, zato je priporočljivo, da vsako leto kupimo nov izdelek. Sicer pa, kot je bilo že večkrat zapisano, sončna krema ne spada le na plažo, temveč bi morali jo nanašati ob vsaki izpostavitvi soncu.

Izpostavljanje UV-žarkom povečuje možnost razvoja kožnega raka; od leta 1970 se je možnost za razvoj kožnega raka pri moških povečala za sedemkrat, pri ženskah pa za štirikrat. Kot dodaja Lesliejeva, zaščita pred nevarnimi sončnimi žarki ni pomembna le zaradi kožnega raka, temveč zaradi prehitrega staranja, saj sonce povzroča poškodbe na koži.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin