Je dojenčke varno nositi v "kengurujčkih"? #video

Tudi v Sloveniji mnogo staršev za nošenje dojenčkov uporablja tako imenovane kengurujčke in podobne preveze.

Je dojenčke varno nositi v "kengurujčkih"? #video
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • WhatsApp
 • Messenger
 • Messenger
Foto: Planet TV

Na trgu je ogromno pripomočkov, ki staršem obljubljajo, da so koristni oziroma že kar nepogrešljivi za pravilen razvoj njihovega otroka. "Mladi starši so zelo dobra tržna niša, ki jim je mogoče marsikaj ponuditi in prodati, saj si seveda za svojega otroka želijo vse najboljše," je v oddaji Dan. na Planet TV dejala dr. Tina Grapar Žargi, diplomirana fizioterapevtka in RNO-terapevtka, ki je tudi pokomentirala nekaj trenutno najbolj priljubljenih pripomočkov za dojenčke.

Med njimi so tudi tako imenovani kengurujčki in drugi podobni pripomočki za nošenje otroka. Njihovi zagovorniki pravijo, da naj bi ti pripomočki zagotavljali tesnejši stik otroka s staršem, ki ga nosi. Kaj pa pravi stroka? Poglejte:

[video: 65552 / ]

"Stališče stroke je predvsem to, da mora biti položaj otroka primeren za njegove sposobnosti. Bistveno je, da mu ohranjamo normalen fiziološki položaj in da mu damo dobro podporo," je pojasnila dr. Grapar Žargi.

Novorojenčki za takšno nošenje niso dovolj razviti

"Predvsem se želimo izogniti prezgodnjemu postavljanju otroka v pokončen položaj, ker tako ne bo imel prave podpore. Zato nismo zagovorniki uporabe kengurujčkov od samega rojstva naprej, ker dojenčki takrat telesa še ne nadzorujejo dovolj, nimajo dovolj razvitih mišic, da bi bili sposobni zadrževati ta položaj. Starši pa lahko stik z otrokom vzdržujejo tudi brez takšnih pripomočkov," je poudarila.

Sorodne vsebine

Komentarji

2
 • jugda / 21.10.2017. ob 08:53

  In vse, ki so jih nosili v kengurujčku, se je posedla hrbtenica...našemu na 1.80 m...pa saj ni bil 24/7 v njem, amoak mogoce nekajkrat, ko je bilo iz prakticnih razlogov smiselno

 • lalex / 20.10.2017. ob 11:50

  Dokler otrok ne zna sam sedeti, ne sme 'sedeti' tudi v kengurujčku, zaradi posedanja hrbtenice. Pa naj še ne vem kolk 'cool' zgleda.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano