Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2013,
16.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

depresija nedelja služba

Nedelja, 27. 10. 2013, 16.14

8 let

Izognite se depresiji nedeljskega večera

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Verjetno vam je znano - bolj ko se bliža nedeljski večer, bolj zlovoljni ste, ker bo treba kmalu spet v službo.

Niste edini. Večina tistih, ki so ujeti v rutino petdnevnega delovnika ter proste sobote in nedelje, ima podobno težavo: depresijo nedeljskega večera. Misli na službo in na vse obveznosti, ki vas čakajo v ponedeljek zjutraj, vas vse glasneje kljuvajo in na koncu pokvarijo večer, ki bi lahko bil prav prijeten. Pa sploh ne gre za to, da ne bi marali svoje službe, saj se s podobnimi težavami spoprijemajo tudi tisti, ki ljubijo svoje delo. Problem tiči drugje – službe in delovne obveznosti smo preveč spustili v svoj prosti čas in se zato nikoli popolnoma ne sprostimo.

Storite temu konec in ne dovolite, da vas ponedeljkovo jutro obremenjuje že v nedeljo.

Zamotite se Včasih težavo najlažje rešite tako, da jo pozabite. Napetost in občutki depresije so namreč najmočnejši, če vas nič ne zaposluje, zato se zamotite z dejavnostmi, v katerih uživate. Že med tednom pomislite na stvari, ki bi jih radi počeli, če bi bili prosti, in to uresničite ob koncu tedna, še posebej v času, ko vas običajno obletavajo črne misli – v nedeljo popoldne in zvečer.

Pišite Misli, ki vas obremenjujejo, prelijte na papir. Ne le da se boste znebili njihove teže, verjetno se vam bodo zdele tudi manj pomembne, ko jih boste še enkrat prebrali. Naredite tudi spisek obveznosti, ki vas čakajo v prihajajočem tednu – na seznamu se bodo zdele bolj obvladljive in ne tako strašne kot takrat, ko se nenadzorovano podijo po vaših mislih.

Izključite se Pomemben vzrok nedeljske depresije je prav naša neprestana vključenost – priključeni smo na internet, oklepamo se mobilnih telefonov in neprestano nas zasipavajo informacije, zaradi katerih se ne moremo otresti misli na službo. Poskusite se iz vrtinca elektronskih naprav umakniti za vsaj nekaj ur in se posvetiti analognemu svetu. Ničesar ne boste zamudili, vaši možgani pa bodo spočiti in veliko bolje pripravljeni na tegobe, ki vas čakajo na ponedeljkovo jutro.

Načrtujte kaj prijetnega Zabave nikakor ne omejujte le na konec tedna, ampak si kakšno prijetno dejavnost prihranite tudi za delovni teden. Načrtujte večerjo s prijatelji, bovling s sodelavci, obisk kina s svojimi otroki oziroma karkoli, zaradi česar se boste veselili tudi prihajajočih delovnih dni.

Ne spreglejte