SiolNET. Trendi Zdravje
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Imate težave z zobmi?

3

termometer

Parodontalno bolezen najbolj poznajo tisti, ki se z njo soočajo. Da z njo ni šale, priča raziskava, da ima več kot 80 odstotkov Slovencev eno od oblik omenjene bolezni.

Kaj je parodontoza in kako se kaže?

Parodontalna bolezen je prikrit kroničen vneten proces. Ta se razvija počasi in brez bolečin, nato težave postajajo vedno večje in pojavljati se začnejo gnojni obzobni žepki, nazadnje lahko začnejo zobje še izpadati.

Ne čakajte na krvavenje, saj je vnetje prisotno že veliko prej! Sprva ga opazimo med ščetkanjem zob ali med nitkanjem, sčasoma lahko krvavimo tudi kar tako. Dlesni lahko spremenijo barvo iz zdrave rožnate v rdečo ali celo vijoličasto, poleg tega nemalokrat zatečejo. In še en znak je, ki lahko nakazuje na parodontalne bolezni: ustni zadah. Če se vam majejo zobje ali vam ob zobu izteka gnoj, nemudoma obiščite zobozdravnika, to sta resna znaka, ki ju ne smete spregledati in sta alarm za zdravje ustne votline.

Kako nastane parodontalna bolezen?

Levji delež prispevajo bakterije. Te se kopičijo v zobnih oblogah, kjer sproščajo toksine in encime. Od rahlih vnetij in krvavitev počasi načnejo globlja tkiva in čeljustno kost. Dlesni se počasi "spuščajo", zobje so navidezno večji. Ko izčrpamo vse preventivne postopke, je potreben kirurški poseg.

Sodobni trendi zdravljenja parodontalnih bolezni

Prav gotovo je eno najbolj sodobnih in najmanj invazivnih za telo lasersko zdravljenje. To je zdravljenje brez bolečin, poteka pa tako, da se barvilo vbrizga v gingivalne žepke, kjer se veže na membrano bakterij. Z laserskim presvetljevanjem se barvilo aktivira, ta pa s termičnimi spremembami uniči bakterije. Tako telesa ni potrebno obremenjevati z antibiotiki in ni stranskih učinkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin