Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 3. 2014,
19.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

prehrana zdravje hrana meso

Petek, 28. 3. 2014, 19.34

8 let

Hrana, ki je ne bi smeli jesti nikoli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prehranjevanje z zdravo hrano ne pomeni le prehranjevanja z zelenjavo in sadjem, pomeni tudi, da vemo, kaj jemo, in vemo, če je le mogoče, kako je bilo to vzgojeno ali vzrejeno.

Ko beseda nanese na zdravo prehrano, vse prevečkrat pomislimo le na sadje in zelenjavo. In četudi jemo le to, se kdaj vprašate, ali je to zares zdravo? Metode današnje predelave in pridelave hrane so zelo različne, nekateri izdelki pa zato vsebujejo veliko dodatkov ali so tako predelani, da so, četudi sicer spadajo na seznam zdravih živil, lahko še kako nevarni. Rezultati uživanja takšne hrane so porušeno ravnovesje v telesu, zdravstvene težave in onesnaženo okolje. Zato vam predlagamo, da si ogledate seznam hrane, ki je nikoli ne bi smeli uživati, poiskali pa smo tudi alternativno izbiro s katero lahko nadomestite živila in potešite vašo željo po čem nevarnem.

Paradižnik v konzervi Zdravnik Fredrick Vom Saal, ki dela na univerzi v Misuriju, pravi, da je nevarnost paradižnikov, ki jih kupimo v konzervi, v tem, da ta vsebuje bisfenol A, ki ga povezujejo s številnimi obolenji, kot so sladkorna bolezen, srčna obolenja in prehrambne motnje. Kislost paradižnikov v konzervi na žalost povzroči prehajanje bisfenola A v hrano in s tem pozneje tudi v naše telo. Fredrick Vom Saal pravi, da se konzerviranim oblikam paradižnika niti ne približa. Dober nadomestek je seveda svež paradižnik, če si ga ne morete privoščiti, pa paradižnik v kartonasti embalaži, podobni mleku.

Govedo, pitano s koruzo Joel Salatin, lastnik velikanske farme goveda, pravi, da je bilo vso evolucijo govedo rastlinojedo, njihov prebavni trakt pa je prilagojen travi. Kmetje na velikih farmah dodajajo hrani koruzo, da bi govedo hitreje zraslo in doseglo večjo težo, ko gre v klavnico, kar pa pomeni večji odpadek maščobe in s tem povečano ceno za končnega kupca. Poleg tega je po Salatinovih besedah tako meso manj hranljivo. "Spoštovati moramo dejstvo, da so krave živali, ki jedo travo, ne koruze," pravi Salatin. Preverite, od kod prihaja meso, ki ga kupujete, in s čim so žival hranili.

Pokovka iz mikrovalovne pečice Zdravnica in raziskovalka Olga Naidenko pravi, da je pokovka sicer odlična, a tista, ki je narejena v mikrovalovni pečici, zaradi embalaže, ki vsebuje veliko preveč različnih kemikalij, prevzame del slabih snovi . Te ostanejo v našem telesu nekaj let in se kopičijo, kar pa lahko pripelje tudi do količin, ki lahko povzročajo raka. Predlagamo vam, da si raje kupite pokovko, ki jo spečete v avtomatu ali v ponvici.

Krompir brez porekla Če kupujete krompir, pazite, da kupujete tistega, ki je pridelan biološko. Rastline, ki svoje plodove tvorijo pod zemljo, vsrkajo vse pesticide in herbicide, ki so bili uporabljeni z namenom boljše donosnosti njive. Še posebej s tem obdelujejo polja s krompirjem, saj na krompir radi pridejo zajedavci ali kakšni drugi škodljivci. Veliko proizvajalcev krompirja trdi, da nikoli ne bi jedli krompirja, za katerega ne vedo, od kod prihaja in kako so ga gojili. Predlagamo, da najdete zanesljivega kmeta, za katerega veste, kako je negoval zemljo, na kateri je rasel krompir.

Gojeni losos in ribe Znanstvenik z Inštituta za okolje in vode v Alabami David Carpenter pravi, da je med najbolj nevarnimi živili za naše zdravje tudi gojeni losos. Losose namreč v gojilnicah hranijo z neštetimi snovmi, ki ob zaužitju te ribe preidejo v naše telo. Raziskava omenjenega strokovnjaka je leta 2004 zbudila svetovno pozornost, saj je v njej razkril, da je v ribji hrani, ki jo uporabljajo ribogojnice, več kot deset snovi, ki povzročajo raka in sladkorno bolezen, o tem, koliko antibiotikov je v hrani tako gojenih rib, pa znanstvenik sploh ne želi ogovoriti. Vedno preverite, ali so ribe sveže in ali so bile ulovljene ali gojene. Gojenim se raje izogibajte.

Ne spreglejte