Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 4. 2018,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Artros, center za ortopedijo in športne poškodb

Natisni članek

stopala kirurgija Artros advertorial

Ponedeljek, 16. 4. 2018, 7.00

2 meseca, 1 teden

Hallux valgus: poseg vam izboljša kakovost življenja

Vsebino omogoča Artros, center za ortopedijo in športne poškodb

Deformacije stopalnih kosti lahko močno spremenijo kakovost življenja pacientov, ki jim anatomske nepravilnosti povzročajo bolečine, zaradi otekline na stopalu pa so nezadovoljni tudi z videzom svojih nog.

noge čevlji | Foto:

Bolečine v stopalih, ki jih ne odpravi niti udobnejša obutev, so lahko posledica anatomskih sprememb v kosteh nožnega palca. Hallux valgus je pogosta težava, trikrat pogosteje se pojavlja pri ženskah kot pri moških. Z bolj ali manj izraženo deformacijo palca na nogi se spopada vsak četrti Slovenec med 18. in 65. letom.

Visoke pete ali dednost?

Vzrokov za nastanek je več: dednost, obremenitve na delovnem mestu, obutev (visoke pete, ozki čevlji), plosko stopalo in splošna vezivna ohlapnost. Neredko v nastanek težave vodi kombinacija naštetega.

Če ste med njimi tudi vi, se gotovo zaradi bolečin sprašujete, kako odpraviti to težavo.

Edino učinkovito: operacija

hallux valgus noge operacija | Foto:

"Operativno zdravljenje hallux valgusa je edini način odprave deformacije. Z njim ponovno dosežemo pravilno kostno anatomijo prsta oziroma stopala. Z vsemi preostalimi ukrepi pa le lajšamo nastale težave ob ukrivljenem prstu (bolečine, otiščanci)," je povedal Andrej Lahajner, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, ki v ortopedskem centru Artros uspešno izvaja posege na stopalu.

Potek operacije: neboleč poseg

Vsak operativni poseg, pa če je videti še tako nezahteven in hitro izveden, prinaša določeno tveganje, seveda pa tudi strah pred bolečino. Pri operaciji korekcije hallux valgusa je ta strah zelo upravičen.

"Glede na znanje, ki ga imamo v medicini v današnjem času, je hujša bolečina med operacijo in po njej nesprejemljiva. Zato posege te vrste pri nas izvajamo s pomočjo anesteziologa, ki naredi periferno blokado ustreznega živca," je še poseg opisal dr. Lahajner.

Za pacienta to pomeni od eno do dve injekciji lokalnega anestetika v predel noge pred posegom. Ta je nato neboleč, omrtvičenje operiranega predela pa traja povprečno 16 ur, izjemoma do največ 48 ur.

"To je bila zame prva operacija in nad njo sem navdušena."

Urška Čop | Foto: Urška Čop Ena izmed mnogih zadovoljnih strank, ki so v Artros prišle na poseg za odpravo hallux valgusa, je Urška Čop, ki takole opiše svojo izkušnjo: "Pred približno letom dni me je začel boleti palec na desni nogi (Hallux valgus), zato sem se odločila poiskati pomoč pri dobrem ortopedu. Prijatelji so mi svetovali dr. Andreja Lahajnerja iz Artrosa. Prvi občutki so bili zelo pozitivni in sproščeni. Presenetila me je zelo kratka čakalna vrsta, kar je danes zelo redko. Ko obiščeš kliniko, si pozitivno presenečen, sestre so zelo prijazne in seveda zdravnik odličen. Na prvem pregledu mi je doktor svetoval operacijo. To je bila zame prva operacija in nad njo sem navdušena. Lepa razlaga poteka operacije in zelo dobra oskrba po operaciji. Rezultati po operaciji in okrevanju so odlični, kar pomeni, da vse lahko počnem brez bolečin. Hvala vam za vse, najboljši ste."

Po operaciji: v domačo oskrbo še isti dan

Po operaciji gre pacient še isti dan domov, hospitalizacije ni. Tovrstni posegi na stopalu ob navedeni anesteziji ne potrebujejo hospitalizacije.

Glavni vzrok zanjo je bolečina po operaciji, pogosto pa tudi poseg v splošni anesteziji (narkozi). Pomembna prednost posegov v centru Artros je operacija ob periferni blokadi živca. Res pa je tudi, da uporaba manj invazivnih operativnih tehnik zmanjša možnost nastanka hujše pooperativne bolečine in s tem poseg brez hospitalizacije.

Okrevanje: polna obremenitev po dveh mesecih

pohod morje narava | Foto:

Poseg je po besedah dr. Lahajnerja za pacienta neboleč. Dva dni po operaciji v ortopedskem centru Artros svetujejo počitek, hlajenje, hojo ob pomoči bergel.

Sledi kontrola v ambulanti, kjer naredijo RTG in namestijo poseben začasni čevelj, ki omogoča hojo in obremenjevanje stopala, sočasno pa razbremenitev operiranega palca in preostalih prstov. Uporaba čevlja je predpisana od pet do šest tednov, nato pa ponovna kontrola in RTG.

Večinoma je za tem že dovoljeno stopanje na prste pri hoji. S polnimi obremenitvami in športnimi aktivnostmi pa morajo pacienti počakati od dva do tri mesece po operaciji.

V centru za ortopedijo in športne poškodbe Artros izvajajo najsodobnejšo obliko operativnega posega na stopalu.

Naročite se na samoplačniški pregled in posvet pri specialistu.

Ne spreglejte