SiolNET. Trendi Zdravje
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Do katerega leta so najstniki premladi, da bi bili na dieti?

4

termometer

 | Foto:
Najnovejše študije dokazujejo, da prej ko gre oseba na dieto, hujše so posledice tega v starosti in na obsegu pasu.

Do kdaj so najstniki premladi, da bi bili na dieti? Raziskovalci s floridske univerze so preiskovali dolgoletne vzorce diet med dekleti in ženskami in ugotovili, da prej ko so se dekleta odločila za dieto, bolj se jim je to poznalo na obsegu pasu pozneje v življenju, opazno pa je bilo tudi poslabšanje zdravja pri ženskah, ki so hujšati začele že v najstniški dobi.

Deset let trajajoča raziskava je vključevala ženske, ki so imele težave s težo od rane mladosti, o njihovih navadah prehranjevanja in dietah pa so jih spraševali za kar 40 let nazaj. "Dieta je med mladostnicami, najstnicami in mladimi ženskami povsem normalna stvar, čeprav telo tega ne dojema tako. Ljudje v tistih letih ne razmišljajo o tem, kakšne bodo posledice njihovih dejanj na zdravje, zanima jih videz in nič drugega," je povedala vodja raziskave Pamela Keel in dodala, da mlajša, ko je ženska, ki se je odločila za dieto, bolj verjetno je, da bo v zrelih letih imela velike težave s težo.

Psihologinja Vivian Diller, ki je sodelovala v raziskavi, se zaveda problematike mladostnikov in vzora s televizije. "Večina jih želi na začetku z dieto le nadzorovati svoja brsteča telesa. A si delajo škodo, namesto da bi spoznavali samega sebe. Prav zaradi te želje po nerealni podobi, ki jo vidijo v medijih, nastajajo trajne posledice, pojavljajo se napake v prehranjevanju in okvare na telesu," je razložila zdravnica, ki pravi, da pred 20. letom ne bi smel nihče, razen tistih pod zdravniškim nadzorom, na dieto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin