Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 2. 2016,
12.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Melani Kovač aromaterapija

Petek, 19. 2. 2016, 12.23

8 let

Aromaterapija: Krema, s katero boste bolj živahni in prizemljeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Koža pozimi zaradi mraza in vetra ter ogrevanih prostorov zahteva več pozornosti.

V hladnejšem delu leta koža potrebuje več maščobe, s katero našemu največjemu organu pomagamo ustvariti zaščitni sloj pred zunanjimi vplivi. Dodajamo pa mu tudi več hranil, ki jih potrebuje za hitrejšo regeneracijo.

Kot pravi aromaterapevtka Melani Kovač iz Aroma inštituta, zaščito dosežemo z rastlinskimi olji, masli in maceratom, regeneracijo pa z eteričnimi olji, ki vplivajo tudi na naše razpoloženje in čustvena stanja.

Olja so dobra tudi za mastno in mešano kožo Rastlinska olja in masla pa niso namenjena le suhi koži, temveč so zanimiva tudi za mešano in mastno kožo. "S pravilno uporabo olj namreč lahko uravnovesimo maščenje kože, ki se bo po dolgoročni uporabi začela mastiti normalno. Z olji lahko tudi čistimo kožo, kar je prav tako pomembno pozimi, ko se pilingi odsvetujejo, saj je koža že tako poškodovana, piling pa bi jo utegnil poškodovati še bolj," pojasnjuje aromaterapevtka.

Arganovo oljeje dobro za čiščenje kože.

Masla in eterična olja za pozimi Masla z močnejšo strukturo, ki bodo nahranila kožo pozimi in preprečila njeno izsuševanje, so kakavovo, mangovo in karitejevo. Eterična olja za ta letni čas pa so smilj, sandalovina, bosvelija, mira, prava sivka, geranija, palmarosa, ho wood, pačuli, vetiver ter rimska in nemška kamilica.

Eterična olja vplivajo na čustvena stanja Eterična olja imajo dvojno vlogo. "Njihova kemijska sestava prinaša klinično blagodejno dobrobit, kot sta na primer hitrejše celjenje kože, pomiritev srbečice in podobno. Pri čemer pa z vonjem vplivajo tudi na čustvena stanja," poudarja aromaterapevtka.

Zato lahko eterična olja uporabimo tudi za čustveno podporo. "Vonj je namreč veliko bolj prebrisan od preostalih čutov. Z vonjem si prikličemo spomin, s spominom pa čustva. Vonji na spomin delujejo hitro in iracionalno. Ne poznajo cenzure, komponenti minljivosti in pozabljivosti pa pri tem skoraj ne obstajata. In ker spomine neprestano ustvarjamo, si z vonji lahko pomagamo doseči tudi določena čustvena stanja."

Doma narejena krema z eteričnim oljem rimske kamilice Karitejevo maslo v kremi za obraz in telo, ki regenerira kožo in duha, poskrbi za navlaženost kože. Bogat je tudi z vitaminom A, ki spodbuja rast celic, in vitaminom E, ki ima veliko antioksidantov.

Avokadovo oljekožo nahrani globoko v notranjost. Poskrbi za njeno prožnost in mehkobo. S svojo hranljivostjo in obogatenostjo z več oblikami vitamina A pa ne razočara tudišipkovo olje. Poskrbi tudi za regeneracijo kože in deluje protivnetno. Primeren je za vse tipe kože (z izjemo aknaste), še posebej za suho in utrujeno, saj ima pomlajevalni učinek.

Krema proti stresu in za prizemljenost "Protivnetno, protibakterijsko, protiglivično in imunostimulativno delovanje v mešanici imajo tudi eterična olja. Protivnetno še posebej deluje rimska kamilica, čeprav v tem ne zaostaja tudi geranija," še razloži Melani Kovač.

Kamilica ima tudi pomirjujoče učinke, njeno eterično olje ponuja uravnoteženost uma in telesa. Zmanjšanje tesnobnosti, napetosti in stresa pa zagotavlja tudi eterično olje geranije. Ta je odlična za krepitev in povrnitev vitalnosti ob izčrpanosti zaradi stresa.

Vetiver je "bogat s snovmi, ki prispevajo k večji osredotočenosti, hkrati pa nas prizemljijo in globoko sprostijo."

Ne spreglejte