Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 4. 2024,
10.16

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

Tajska Hišni ljubljenčki pasma mačka

Nedelja, 7. 4. 2024, 10.16

3 tedne, 2 dneva

Modrooke lepotice iz Tajske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66
siamska mačka | Siamske mačke so po naravi ljubeče in družabne. Prav tako so tudi zelo inteligentne, radovedne, predvsem pa glasne. | Foto Shutterstock

Siamske mačke so po naravi ljubeče in družabne. Prav tako so tudi zelo inteligentne, radovedne, predvsem pa glasne.

Foto: Shutterstock

Ena najbolj prepoznavnih pasem mačk na vsem svetu, znanih po osupljivem kožuhu in živo modrih očeh, so siamke. Pasma izvira iz Tajske in ima za seboj bogato zgodovino, očarala pa je že mnoge mačjeljubce.

Preteklost siamk sega stoletja nazaj. Prvič so bile omenjene že v 14. stoletju. Izvirale naj bi iz Siama, današnje Tajske. Zgodovinski zapisi in starodavni rokopisi kažejo, da so siamske mačke globoko spoštovale in zanje skrbele kraljeve družine ter menihi.

siamska mačka | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Mednarodno pozornost so siamke pritegnile, ko so jih v 19. stoletju pripeljali v Anglijo. Leta 1871 so jih prvič predstavili na mačji razstavi v Londonu, od takrat pa je njihova priljubljenost naraščala in hitro so postale ena izmed najbolj zaželenih pasem.

Pogosto jih primerjajo s psi, saj svojim lastnikom sledijo po hiši in rade sodelujejo pri vseh opravilih. | Foto: Shutterstock Pogosto jih primerjajo s psi, saj svojim lastnikom sledijo po hiši in rade sodelujejo pri vseh opravilih. Foto: Shutterstock

Videz, ki vzbuja pozornost

Lastnost siamk, ki najbolj vzbuja pozornost, je njihov videz. Imajo elegantno, vitko telo s fino, kratko dlako. Barva dlake je na trupu svetla, ušesa, obraz, tace in rep pa so nekoliko temnejši. Siamke so namreč delno albine. Temnejše predele na kožuhu imenujemo seal points in se obarvajo nekaj tednov po rojstvu; lahko so temnorjave, črne ali sive.

Še bolj kot kožuh pa pozornost pritegnejo značilne siamkine oči. Te so modre in v obliki mandljev ter dodajajo k privlačnosti pasme.

Oči so modre in v obliki mandljev ter dodajajo k privlačnosti pasme. | Foto: Shutterstock Oči so modre in v obliki mandljev ter dodajajo k privlačnosti pasme. Foto: Shutterstock So družabne in  klepetave

Siamske mačke so po naravi ljubeče in družabne, so tudi zelo inteligentne, radovedne, predvsem pa glasne. Uživajo v pozornosti svojih lastnikov, na katere se močno navežejo. Pogosto jih primerjajo s psi, saj svojim lastnikom sledijo po hiši in rade sodelujejo pri vseh opravilih.

Siamke so tudi zelo komunikativne in se rade pogovarjajo. Imajo značilen glasen, a hripav glas. Pri izražanju svojega mnenja niso sramežljive, lahko pa so nekoliko zahtevne, še posebej ko si želijo pozornosti, hrane ali igranja. Da bi preprečili vedenjske težave, jim lahko ponudimo interaktivne igrače.

Nega je preprosta

Pri negi so nezahtevne. Ker imajo kratko dlako, je dovolj že tedensko krtačenje. S tem zmanjšamo izpadanje in ohranimo dobro stanje kožuha. Na splošno gre za zdrave mačke z življenjsko dobo od deset do 15 let.

Siamske mačke so privlačna in očarljiva pasma, ki jo ljubitelji mačk cenijo zaradi lepote, inteligence in ljubeče narave. S svojo edinstveno osebnostjo pa nam lahko prijetno popestrijo vsakdanje življenje.

Pri negi so nezahtevne. Ker imajo kratko dlako, je dovolj že tedensko krtačenje. S tem zmanjšamo izpadanje in ohranimo dobro stanje kožuha. | Foto: Guliverimage Pri negi so nezahtevne. Ker imajo kratko dlako, je dovolj že tedensko krtačenje. S tem zmanjšamo izpadanje in ohranimo dobro stanje kožuha. Foto: Guliverimage

Taylor Swift
Trendi Hišni ljubljenček Taylor Swift ima nenavadno gensko mutacijo
Prehranjevanje-psi-macke_800x600-Siol_1200
Trendi Zakaj psi in mačke ne jedo iste hrane?
bengalska mačka Nitro - za enkratno uporabo!
Novice Nitro – levček z razstave
eksotična kratkodlaka mačka
Trendi Bi imeli živega plišastega medvedka?
Nataša Pirc Musar, Aleš Musar
Trendi Takšne mačke je v Slovenijo pripeljal mož Nataše Pirc Musar
Norveška gozdna mačka
Trendi Mačka iz nordijske mitologije?
Maček
Novice Mačka našli po letu dni iskanja. Nima zastonj takšnega imena.
črna mačka
Trendi Prihaja noč črnih mačk: ni pomembna barva živali, ampak njen karakter
Noel Gallagher
Trendi Rocker o svojih norih zabavah: Mačke so doživljale živčne zlome
mačka
Trendi Kaj nam razkrije barva dlake pri mačkah?
Ne spreglejte