Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Stela Mihajlović

Sreda,
12. 7. 2023,
22.09

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

potovanje prtljaga Uživajmo poletje Uživajmo poletje

Sreda, 12. 7. 2023, 22.09

9 mesecev, 2 tedna

Kaj vse potrebujemo v kovčku, da bomo ravno prav opremljeni

Stela Mihajlović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
prtljaga | Čim bolj priročno si shranimo tudi stvari, ki jih bomo potrebovali takoj po prihodu na cilj. Kopalk otrok, ki jih ponavadi v prvem trenutku, ko ustavimo avtomobil, odnese proti vodi, ne dajajmo na dno potovalnih torb. | Foto Getty Images

Čim bolj priročno si shranimo tudi stvari, ki jih bomo potrebovali takoj po prihodu na cilj. Kopalk otrok, ki jih ponavadi v prvem trenutku, ko ustavimo avtomobil, odnese proti vodi, ne dajajmo na dno potovalnih torb.

Foto: Getty Images

Če niste med tistimi, ki si že nekaj tednov pred odhodom na dopust pripravijo natančen spisek stvari za na pot, vam bo morda koristilo naslednjih nekaj nasvetov. No, spisek je vsekakor uporaben, saj ko enkrat ugotovimo, brez česa na poti res ne moremo, si lahko naredimo kopije in si za prihodnjič prihranimo mukotrpno razmišljanje. Redkokdo namreč uživa v pripravljanju prtljage.

Večji ko bo kovček ali torba, več bomo vzeli s seboj – tega verjetno ni treba posebej poudarjati. Redko pa se zgodi, da ne bi na koncu poti ugotovili, da smo pretiravali. Nasvet potovalne rubrike v časopisu New York Times svetuje, da lahko za enotedensko potovanje uporabimo preprosto pravilo 5, 4, 3, 2, 1. To pomeni pet kompletov nogavic in spodnjega perila, štiri majice, tri pare (kratkih) hlač, dva para obutve in eno pokrivalo. Pa še kopalke, športno opremo in jakno, da bodo pri roki po potrebi.

Klasično pakiranje v slojih je menda preživeto; tako shranimo manj, oblačila pa se mečkajo.  | Foto: Guliverimage Klasično pakiranje v slojih je menda preživeto; tako shranimo manj, oblačila pa se mečkajo. Foto: Guliverimage Pri zlaganju priporočajo tehniko svežnjev. Vsak kos oblačila previdno ovijemo okoli osrednjega jedra, s spodnjim perilom in majicami na sredini ter z velikimi krojenimi kosi, kot so suknjiči in obleke, za zunanji sloj.

Namesto zlaganja kosov oblačil enega na drugega nekateri prisegajo na zvijanje, s čimer se da prihraniti kar nekaj prostora, za lažje iskanje pa so dobrodošle potovalne vrečke, da ne razmečemo celotnega kovčka, ko iščemo posamezen predmet. Zlasti za otroke pa je smiselno narediti zvitke kompletov oblačil za vsak posamezen dan.

Splošen nasvet je tudi, da damo težje kose prtljage na dno, proti vrhu pa lažje, čim bolj priročno si shranimo tudi stvari, ki jih bomo potrebovali takoj po prihodu na cilj. Kopalk otrok, ki jih ponavadi v prvem trenutku, ko ugasnemo avtomobil, odnese proti vodi, ne dajajmo na dno potovalnih torb.

V resnici potrebujemo le eno ročno torbico. Če potrebujemo še drugo, si jo kupimo kot spominek.

Vode, vode!

Načrtovanje poti je vedno smiselno, vendar pa moramo vedno računati na kaj nepredvidenega in upoštevati, da ni nujno, da bomo na cilju po načrtovanih treh urah, na primer. V sezoni so zaradi gostejšega prometa pogosti zastoji in nesreče, zato je treba v avtu vedno imeti zadostno zalogo vode in kakšen prigrizek.

Pri zlaganju priporočajo tehniko svežnjev. Vsak kos oblačila previdno ovijemo okoli osrednjega jedra s spodnjim perilom in majicami na sredini ter z velikimi krojenimi kosi, kot so suknjiči in obleke, za zunanji sloj. | Foto: Shutterstock Pri zlaganju priporočajo tehniko svežnjev. Vsak kos oblačila previdno ovijemo okoli osrednjega jedra s spodnjim perilom in majicami na sredini ter z velikimi krojenimi kosi, kot so suknjiči in obleke, za zunanji sloj. Foto: Shutterstock

Pri roki obdržimo nujne stvari

V ročno prtljago shranimo nujne stvari, katerih izgube si zares ne moremo privoščiti. Če potujemo z letalom, je treba imeti v mislih, da se prtljaga lahko tudi izgubi in jo (če imamo srečo) dobimo nazaj kakšen dan kasneje.

Dokumenti in denar so obvezni, ne bo tudi odveč, če pred odhodom naredimo kopije potovalnih dokumentov – osebne izkaznice ali potnega lista – za primer kraje originalov. Tudi kakšen rezervni par nogavic in spodnjega perila ter majica lahko pridejo prav.

Če potujemo z letalom, je smiselno, da najtežja oblačila oblečemo za na pot. S tem bomo privarčevali nekaj dragocene teže prtljage.

Če si že z muko pripravimo seznam stvari, ki jih bomo vzeli na potovanje, si ga shranimo. Prihodnjič bomo olajšani, lahko pa na spisek kvečjemu dodamo še kakšen manjkajoči kos prtljage. | Foto: Getty Images Če si že z muko pripravimo seznam stvari, ki jih bomo vzeli na potovanje, si ga shranimo. Prihodnjič bomo olajšani, lahko pa na spisek kvečjemu dodamo še kakšen manjkajoči kos prtljage. Foto: Getty Images

Da ne bi zašli v elektronsko sušo ...

V ročno prtljago spadajo še polnilci za elektronske naprave in slušalke, tudi drugih dragocenosti – prenosnega računalnika, kamere, nakita – seveda ne bomo prepuščali v milost in nemilost prtljažne službe. Ne pozabimo na kakšno knjigo, revijo in pisalo. Ali e-knjigo, če želimo pridobiti še nekoliko prostora.

V ročno prtljago zanesljivo spadajo še očala, zdravila na recept, mazilo za ustnice in blazina za podporo vratu. Za potešitev volčje lakote bomo veseli zavojčka oreščkov, energijske ploščice ali čokolade.

Na letalo še vedno le s stomililitrskimi plastenkami

Toaletne pripomočke je, če bomo na poti morali skozi letališko kontrolo, praktično shraniti v prozorni torbici in, ne pozabimo, omejitev tekočin v ročni prtljagi znaša sto mililitrov, vse skupaj pa mora biti shranjeno v torbici s prostornino največ enega litra. Izjema so otroška hrana, zdravila in dietna hrana za diabetike.

Za ohranjanje mirnih živcev po poti bomo morda potrebovali še ušesne čepke. Morda ima malček za vami slab dan ali pa sosed z gromkim smrčanjem skrbi za zvočno kuliso.

Potovalna lekarna

Vsebino potovalne lekarne prilagajamo glede na destinacijo in sezono, ne glede na to pa je vanjo priporočljivo uvrstiti:

•             zdravilo proti povišani telesni temperaturi in bolečinam. Zaradi nepredvidljivih okoliščin so na potovanju še posebej primerne oblike, ki omogočajo jemanje brez vode in jih lahko raztopimo v ustih ali žvečimo. Za otroke v potovalno lekarno dodamo sirupe ali svečke,
•             zdravilo proti prebavnim težavam, kot so zaprtje ali driska. V primeru zastrupitve s hrano ali pijačo je zelo primerno medicinsko oglje, saj nase veže strupe in bakterije ter zapira. Poleg prebiotikov in probiotikov je priporočljivo s seboj vzeti tudi odvajalo,
•             rehidracijski prašek, ki ob driski ali bruhanju nadomešča izgubljene minerale in preprečuje dehidracijo. Ta del potovalne lekarne nam bo prav prišel tudi v primerih povečanega znojenja na bolj telesno aktivnih potovanjih,
•             tablete za prečiščevanje vode, ki lahko v veliki meri omejijo nevarnost za nastanek prebavnih težav ali celo zastrupitve na tveganih območjih, 
•             zdravilo proti potovalni slabosti
•             zdravila proti alergijam v obliki tablet. Alergijske reakcije na koži lajšajo tudi določeni geli oziroma mazila.
•             prvo pomoč, ki mora vsebovati sterilne obveze, gaze ter obliže, povoje, elastični povoj, razkužilo in škarjice. Na voljo so tudi že sestavljeni osebni kompleti prve pomoči,
•             termometer.

Poleti in če se odpravljamo v tople kraje, je treba še zlasti pomisliti na preprečevanje sončnih opeklin, pike insektov in njihovo zdravljenje. | Foto: Shutterstock Poleti in če se odpravljamo v tople kraje, je treba še zlasti pomisliti na preprečevanje sončnih opeklin, pike insektov in njihovo zdravljenje. Foto: Shutterstock
Dodatni nabor potovalne lekarne

Posebej poleti je treba veliko pozornost posvetiti zaščiti pred soncem. Potovalna lekarna naj tako vsebuje izdelke za aktivno zaščito pred soncem, za nego po sončenju ter pripravke za nego morebitnih opeklin. 

* Glede na kožo in destinacijo izberite ustrezen zaščitni faktor. Za zaščito naših najmlajših uporabimo posebej njim namenjene izdelke z zelo visoko zaščito, prav tako je visoka zaščita priporočljiva na krajih, ki so bolj izpostavljeni UV-žarkom (izpostavljenost merimo z UV-indeksom, katerega jakost za posamezen kraj lahko najdemo na spletu).

* Priporočljiva je tudi primerna zaščita pred piki insektov (komarji in klopi). Glede na destinacijo lahko izberemo med različno intenzivnimi repelenti, ki jih dodamo v potovalno lekarno. Poleg zaščite si je koristno priskrbeti tudi izdelke za nego in zdravljenje po pikih insektov.

* Pogosto nam na potovanju še kako prav pridejo tudi mazila za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih, pršila za rane, pripomočki za odpravljanje težav z zamašenimi ušesi, kombinirani izdelki za intimno higieno, pozabiti pa ne gre niti na pripomočke za ustno higieno.

(Vir: Lekarnar.com)

 

izgubljena prtljaga_naslovna
Trendi Kako rešiti nočno moro vsakega turista?
Tus_Bambo Nature_1
Trendi Na dopust z otrokom? Ne pozabite na te stvari v prtljagi …
potovanja počitnice dopust
Trendi Obvezen del prtljage, ki nam lahko prihrani veliko nepredvidenih stroškov
Intersport
Sportal Kako najlažje pripraviti prtljago za izlet v gore?
Ne spreglejte