Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 6. 2015,
14.19

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet recepti ozimnica jagode češnje advertorial

Petek, 5. 6. 2015, 14.19

2 meseca, 1 teden

Zdaj je čas, da češnje in jagode shranite za zimo

Siol.net

Foto: Thinkstock

jagode in češnje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Saj ne, da smo se jih že naveličali, a nekaj jih vseeno shranimo za zimo. Kako? Naredimo domačo marmelado ali jih posušimo.

Zakaj obožujemo češnje in jagode?

Poleg očitnega razloga, da so sočne in slastne, so češnje in jagode tudi superživilo, ki ima mnogo blagodejnih učinkov na telo. So namreč vir vitaminov C, E ter vitaminov skupine B, kalija, magnezija, folne kisline, beta karotena in železa. Prav tako vsebujejo veliko vlaknin in imajo zelo malo kalorij. Jemo jih lahko same ali pa jih uporabimo v mnogih receptih. Zato izkoristite sezono svežih češenj in jagod, z njimi se namreč lahko brez slabe vesti posladkate prav vsak dan!

Preden jih shranite za hladne mesece …

Za zdaj lahko uživate še v svežih. In zakaj jih ne bi kar združili v preprosto sladico?

Palačinke z jagodami in češnjami

 | Foto:

Testo za 15 palačink: tri skodelice moke, čajna žlička pecilenga praška, čajna žlička kokosovega olja, tri žličke semen chia, pol skodelice vode, tri decilitre gazirane vode.

Nadev in obloga: 250 mililitrov smetane, dve skodelici češenj, dve skodelici jagod, skodelica vode, želatina, dve žlički sladkorja (lahko tudi agavin sirup ali stevia).

Priprava: Semena chia v polovici skodelice vode namočite za 20 minut, vmes pa večkrat premešajte. Zmešajte pecilni prašek, moko, dodajte semena chia, olje, med mešanjem pa po občutku dodajajte gazirano vodo. Nato specite palačinke. Nadev: Segrejte pol skodelice vode in ji primešajte želatino. A pazite, da ne zavre. Smetano, narezane jagode in raztopino z želatino zmešajte in dajte v zamrzovalnik, dokler ne pripravite češnjeve obloge. Obloga: V ponvi zmešajte sladkor in pol skodelice vode, tako da se sladkor stopi. Dodajte češnje in kuhajte, da se omaka zgosti.

Palačinke nadevajte z jagodami, jih zavijte in obložite z omako iz češenj.

Pripravite sadno ozimnico

Češnjeva marmelada z vaniljo

 | Foto:

Sestavine za 1,5 litra marmelade: en kilogram razkoščičenih temnih češenj, 25 gramov citronske kisline, 550 gramov sladkorja, dva stroka burbonske vanilje, 25 gramov želirnega sredstva.

Priprava: Iz češenj odstranite koščice in peclje. Postavite jih v velik lonec, jih pristavite v ogenj in posujte s citronsko kislino. Pokrijte in počakajte, da zavrejo, nato jih mešajte približno deset minut, toliko, da se zmehčajo. Razpolovite stroka vanilje in odstranite semena. Dodajte v lonec in premešajte. Želirno sredstvo zmešajte s sladkorjem in vmešajte v češnje, potem dodajte še preostali sladkor. Ko zavre, kuhajte še pet minut. Naj vas ne moti nastala pena.

Marmelado dajte še v vroče kozarčke za vlaganje ter jih dobro zaprite. Nato kozarce dobro ovijte v kuhinjsko krpo in tako pustite stati čez noč, da se popolnoma ohladijo.

Hitri jagodni džem

 | Foto:

Sestavine: 700 gramov jagod, 150 gramov sladkorja, dve žlici limoninega soka, vanilja.

Priprava: Z jagod odstranite peclje in jih narežite na srednje velike koščke. Stresite jih v lonec ter dodajte sladkor. Pokrijte in počakajte, da zavrejo. Naj se ne kuha več kot deset minut. Zadni dve minuti dodajte limonin sok in dobro premešajte. Lahko dodaste tudi malo vanilje.

Džem dajte v še vroče kozarčke ter položite v hladilnik. Rok trajanja je približno dva tedna, če pa ga daste v plastične lončke in zmrzovalnik, bo trajal eno leto. Ko ga boste vzeli iz zmrzovalnika, bo v hladilniku zdržal še en teden.

Sušeno sadje za zimski prigrizek ali domače kosmiče

Jagode in češnje lahko tudi posušite, tako jih boste pozimi lahko pojedli kot prigrizek ali pa si naredili svojo mešanico kosmičev.

Kje in kako sušiti sadje?

Najbolj praktičen je seveda sušilnik sadja, če tega nimate, pa lahko uporabite kar navadno pečico oziroma ga sušite na soncu.

Na soncu: Jagode narežite na do tri rezine in jih položite na pladenj. Češnje lahko uporabite kar cele. Prekrijte jih z zaščitno mrežico pred žuželkami. Na soncu naj se sušijo od tri do štiri dni. Najbolje je, da že prej spremljate vremensko napoved in začnete sušenje, ko se obetajo sončni dnevi. Ponoči pa sadje pospravite v notranjost, da ne bo na vlagi.

V pečici: Jagode narežite in položite na pladenj, češnje lahko ostanejo cele. Pazite, da se ne bodo dotikale. Pečica naj bo segreta na od 50 do 60 stopinj Celzija. Sušenje v pečici traja nekaj ur, približno od šest do osem. Najbolje je, da večkrat preverite in odstranite rezine, ki so že dovolj posušene.

Električni sušilnik: Sveže jagode ali češnje namestite v sušilnik in med sušenjem večkrat preverite, v kakšnem stanju so, ter odstranite že dovolj posušene.

Posušeno sadje hranite na hladnem in suhem mestu, kjer bo zdržalo okoli šest mesecev. Če ga zamrznete, pa bo trajalo 12 mesecev.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte