Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 12. 2015,
9.33

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Forto: Thinkstock

Natisni članek

Lidl Slovenija advertorial Ustvarimo boljši svet otrok pravljice vzgoja branje

Četrtek, 31. 12. 2015, 9.33

2 meseca, 1 teden

Zakaj je pomembno, da otroku beremo pravljice?

Siol.net

Forto: Thinkstock

Se še spominjate najljubših pravljic iz otroštva? Delite jih s svojim otrokom in mu omogočite, da bo ob njih osebnostno rastel.

Branje pravljic zbližuje, otrok pa ob tem osebnostno raste

Čas, ko svojemu otroku berete pravljice, si bosta oba zapomnila za vse življenje. Ne glede na to, ali pripovedujete zgodbe iz svojega otroštva ali berete pravljice iz knjig, bo otrok na ta način vzljubil pripovedi in s tem branje. To namreč pomembno vpliva na razvoj otrokove osebnosti in tudi na njegovo učenje pozneje v življenju. Pravljice otrokom tudi pomagajo, da spoznavajo različna čustva, tako da se lažje soočajo s svojimi občutki in težavami.

Pomembno je, da tudi če niste strasten bralec ali v resnici ne berete veliko, tega ne pokažete svojemu otroku. Vseeno mu dajte vedeti, da je branje pomembno. Povejte mu kakšno zgodbo iz otroštva, poskrbite, da bodo v stanovanju knjige, in naj ima tako vedno možnost, da prosti čas preživi ob branju.

Zakaj je branje tako pomembno?

Branje je za otrokov razvoj dobro iz različnih razlogov in je pomemben del odraščanja.

Spodbujanje domišljije in iznajdljivosti

Otrok z branjem odkriva nove svetove, ki mu burijo domišljijo. | Foto: Otrok z branjem odkriva nove svetove, ki mu burijo domišljijo. S tem ko otrok vstopi v svet pravljic, se začne razvijati njegova domišljija in dobi svojevrstne predstave o fantazijskem svetu, drugih planetih, različnih vidikih do stvari in ljudi. Otroka knjige seznanijo s tem, da je lahko kreativen, da si lahko zamisli karkoli si želi. Dobra plat branja je, da so zgodbe lahko zelo resnične ali pa popolnoma fantazijske. Tako ima možnost brati o otrocih, ki so čisto takšni kot on, ali pa o popolnoma drugačnih bitjih.

Otrok razvije dobro samopodobo

Psihologi in pedagogi že dolgo ugotavljajo, da branje vpliva tudi na boljšo samopodobo. Otrok, ki so mu brali že zelo zgodaj in ki zelo zgodaj zna brati sam, naj bi se zaradi tega počutil sposobnega in se v svoji koži počuti dobro. To se pozneje pokaže v šoli in zunajšolskih dejavnostih, v katerih blesti in je uspešen, saj k njim pristopa z veseljem in samozavestjo. Če bo imel visoko samopodobo, bo tudi prej spoznal, kakšna je njegova vloga v svetu in se bo v njej dobro znašel. Zgodbe namreč otrokom pokažejo, kako različni ljudje živijo v različnih kulturah in kakšno pot si lahko izbere.

Besedni zaklad, spretno izražanje in lažje učenje

Pravljice so odličen način, da se otrok uči novih besed, pa tudi spretnosti izražanja misli, čustev, idej. To se začne že zelo zgodaj, že ko otrok gleda le slikanice, in nadaljuje pozneje, ko pristopi k bolj kompleksnim pripovedim. To mu bo pomagalo tudi pozneje pri učenju v šoli, saj bo znal k učni snovi pristopiti na bolj kreativen način.

Branje je tudi kakovosten čas, ki ga preživimo z bližnjimi. | Foto: Branje je tudi kakovosten čas, ki ga preživimo z bližnjimi. Sprostitev

Poslušanje ali branje pravljic pa je tudi zelo sproščujoče, na primer pred spanjem. Tudi majhni otroci lahko čez dan doživijo kakšno stresno situacijo, poslušanje pravljic pa jim dovoli, da na to pozabijo in se prepustijo fantaziji.

Spopadanje s čustvi

Pravljice prikazujejo življenje pravljičnih junakov, ki imajo svoje težave, dogodivščine, čustva. S spoznavanjem pravljičnih junakov in njihovih čustev otrok lažje razume in sprejme svoja čustva. S tem tudi vidi, da na svetu v svojih razmišljanjih ni sam, da tudi drugi otroci včasih čutijo enako, jih veselijo enake stvari ali pestijo enake težave. Otrok tako ve, da je vse, kar čuti, nekaj normalnega, posledično pa svoja čustva tudi lažje izraža. Prek junakov v pravljicah pa se tudi nauči, kako se v določenih situacijah odzivati.

Kakovostno preživljanje skupnega časa

Izkoristite čas, ko je vaš otrok še majhen, berite mu pravljice! To bo vajin poseben čas, ki ga bosta pomnila še desetletja pozneje.

Pravljice začnite brati čim prej

Že zelo majhen otrok bo prisluhnil vašemu branju pravljic. | Foto: Že zelo majhen otrok bo prisluhnil vašemu branju pravljic.

S pravljico lahko na primer uspavate že enomesečnega otroka. Dojenček sicer zgodbe še ne bo razumel, a ga bo vaš pomirjujoč glas spravil v trden in miren spanec. Tako majhni otroci so lahko pozorni le krajši čas, zato bo na začetku dovolj že deset minut branja. Ko bo star približno pet mesecev, se bo že začel odzivati na podobe v slikanicah. Pri približno enem letu pa bo čas, da zamenjate slikanice za knjigice – seveda takšne, ki imajo predvsem veliko ilustracij.

Katere knjige izbrati glede na starost otroka?

Obiščite knjižnico in izberite čtivo, primerno za vašega otroka. | Foto: Obiščite knjižnico in izberite čtivo, primerno za vašega otroka.

Zgoraj smo pisali o slikanicah za zelo majhne otroke oziroma dojenčke, ki jih pri približno enem letu zamenjamo za papirnate knjige z veliko ilustracijami. Kaj pa pozneje?

Ko je otrok star dve leti, je njegova zmožnost koncentracije še vedno krajša, zato ima rad knjige s kratkimi zgodbami, ki imajo le nekaj besed, spremlja pa jih veliko ilustracij. Otrokom so pri tej starosti všeč knjige z dodatnimi učinki, na primer premikajočimi deli, zrcali, sestavljankami, tkaninami … Ko jim berete, jih veliko sprašujte o tem, kaj vidijo, kako se žival na fotografiji oglaša ipd.

Triletnikom so všeč knjige, v katerih je vse zapisano v rimah, saj so spevne in jim hitro pridejo v uho. Pri branju tudi že radi sodelujejo, zato jih med branjem prosite, da vam pomagajo končati poved. Pri treh letih bodo že pozorni na številke in na praktične razlage vsakdanjih opravil, na primer kako si umiti zobe, kako se obleči ipd. Zanimajo jih tud že razne tematike, na primer knjige o živalih, o prevoznih sredstvih, poklicih …

Predšolski otroci bodo najbolj uživali ob pravljicah. Te naj bodo še vedno opremljene z veliko ilustracijami. Izberite basni – živali, ki imajo človeške lastnosti, jih bodo najbolj navdušile. Pri branju naj tudi sodelujejo, na primer berejo po zlogih. Izbirajte takšne knjige, ki učijo šteti, brati, pisati …

Šolarji, predvsem nižji razredi, naj berejo knjige z besediščem, ki ga poznajo, saj bodo tako raje urili svoje branje. Izbirajte predvsem tematike, v katerih se bodo prepoznali in jih brali z zanimanjem, na primer o športnikih, šolarjih, princesah in kavbojih, gradovih, zgodovinskih zanimivostih ipd.

Najlepše pravljice naše mladosti

Pravljice in njihovi junaki so večni. Otroku predstavite svoje najljubše. | Foto: Pravljice in njihovi junaki so večni. Otroku predstavite svoje najljubše.

Pravljice so večne, zato otroku berite tudi zgodbe, ki so navduševale že vas. Naj spozna slovenske literarne junake, kot so Peter Klepec, Martin Krpan, kralj Matjaž, Kekec in Mojca, Sapramiška, in odkriva nepozabne zgodbe fantazijskih junakov. Pripravili smo seznam nekaterih najlepših slovenskih in tujih.

Naš bralni seznam

Fran Milčinski – Ježek: Zvezdica Zaspanka

Dragotin Kette: Šivilja in škarjice

Svetlana Makarovič: Sapramiška

France Bevk: Peter Klepec

Ela Peroci: Muca Copatarica

Kajetan Kovič: Maček Muri

Tone Pavček: Juri Muri v Afriki

Jan Malik: Žogica Nogica

Brata Grimm: Mizica, pogrni se

Brata Grimm: Žabji kralj

...

Naj se branje tu ne konča, spomnite se svojih najljubših zgodb, skupaj z otrokom obiščite knjižnico in povprašajte po nasvetu. Zagotavljamo, da vam ni treba skrbeti, da bi kadarkoli lahko zmanjkalo pravljic.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija

Ne spreglejte