Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 1. 2015,
10.43

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Thinkstock

Video: YouTube

Natisni članek

advertorial Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet telovadba gibanje

Sreda, 28. 1. 2015, 10.43

2 meseca, 1 teden

Za gibanje ne potrebujete veliko časa ali denarja

Siol.net

Foto: Thinkstock

Video: YouTube

Priznajte si, izgovori, da nimate časa ali denarja za vadbo, so že popolnoma izrabljeni. Nihče jim niti več ne verjame. Čas je, da se nehate slepiti in začnete migati.

Koliko telesne aktivnosti potrebujemo

Če je vaš cilj ohranjanje zdravja, naj bi se gibali vsaj pol ure na dan, petkrat na teden. Sem pa ne spada gibanje, ko se sprehajate po stopnicah, čistite stanovanje ali greste peš iz službe. To pomeni sproščeno gibanje v prostem času, ko se posvečate le sebi.

Da vam vadba ne bi postala monotona in dolgočasna, si en teden vnaprej določite različne vadbe za vsak dan. Dobro je, če tri dni v tednu namenite kardiovadbi, ki bo pospešila vaš srčni utrip in s katero boste ohranjali kondicijo. S tovrstno vadbo boste kurili morebitne odvečne maščobne blazinice. Za zdravo držo in ohranjanje mišične mase pa vsaj dva dni na teden izvajajte vadbo z utežmi ali lastno težo.

Vadba, ki ne zahteva niti veliko časa niti denarja

Ni vam treba plačati članarine v telovadnici, se vpisati na drago skupinsko vadbo ali celo najeti osebnega trenerja, vse vaje lahko izvajate doma ali v naravi, z malo ali nič opreme.

Že dolgo ne velja več, da so za uspešno vadbo potrebne ure in ure potenja. Nekateri strokovnjaki celo poudarjajo, da je kratkotrajna vadba bolj učinkovita. Poskrbite le, da bo dovolj intenzivna. Tako služba ali otroci ne bodo več izgovor, da nimate časa za vadbo.

Vadba z lastno težo ali utežmi

Za ohranjanje mišične mase boste potrebovali dodatno obremenitev. V športni trgovini si lahko kupite nekaj uteži (ali doma plastenke napolnite z vodo), za nekatere vaje pa ne boste potrebovali niti teh, saj bo vaša lastna teža zadostovala. Poskrbite, da okrepite vse dele telesa.

Če ste začetnik in ne veste, katere vaje bi sploh izvajali, lahko celo zakladnico vaj najdete na YouTubu. Oglejte si 30-minutno vadbo, pri kateri boste razmigali in krepili celotno telo, uporabljali pa le lastno težo:

Kardiovadba

Trikrat na teden poskrbite, da se boste malo zadihali in prepotili. Če je zunaj lepo vreme, si privoščite tek v naravi, odpravite se na sprehod v gozd ali na bližnji hrib. Dovolj bo že 30 minut.

Če v teh mrzlih mesecih nimate dovolj motivacije, da bi se odpravili ven, lahko srčni utrip pospešite tudi v dnevni sobi. Za učinkovito vadbo bo odlična izbira poskakovanje s kolebnico:

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte