Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 5. 2014,
13.19

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Thinkstock, Facebook

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet kruh recepti advertorial Lidl Slovenija

Petek, 30. 5. 2014, 13.19

2 meseca, 1 teden

Slastni recepti: Kako uporabiti star kruh

Siol.net

Foto: Thinkstock, Facebook

Hrane ne mečemo proč, zato se je treba naučiti, kako pravilno reciklirati tudi v kuhinji. Ne boste verjeli, kako slastne jedi lahko pričarate s starim kruhom.

Včasih so s starim kruhom krmili živali ali iz njega zmleli drobtine, toda svet kulinarike nam omogoča veliko več kreativnosti: kruh je lahko izhodišče za prave gastronomske mojstrovine. Za nove kuharske podvige ne potrebujete veliko časa ali hudega predznanja. Predstavljamo vam nekaj slastnih receptov, s katerimi boste navdušili svojo družino in med prijatelji postali pravi šef družbe.

Rdeča nit vseh receptov sta preprosta priprava in nizka cena.

Gazpačo

Hladna španska juha za tople poletne dni

 | Foto: Sestavine: 110 ml belega kisa, 1 strok česna, 1 kumara (200 gramov), oljčno olje, 100 g sredice kruha, 1 zelena paprika (250 g), 1 rdeča paprika (200 g), sol, poper
65 g rdeče čebule.

Postopek: Kruhu odstranite skorjo in jo shranite. Sredico kruha narežete na koščke, postavite v posodo in jo zmočite s kisom in nekaj vode. Pustite marinirati, dokler kruh ne bo vpil večine tekočine. Kruh ožemite in ga postavite na stran. Opran paradižnik prerežite na pol in mu ostranite semena, kumaro olupite in jo narežite na kolobarje, na koncu narežite še obe papriki – odstranite jima semena, čebulo in česen. Vso zelenjavo postavite v mešalnik, dodajte nekaj oljčnega olja, solite in poprajte in zmiksajte, dokler ne dobite gladke in goste juhe. Juhi dodajte še namočen kruh, po potrebi še nekoliko do solite in dodajte še nekaj kapljic kisa (po okusu). Še nekaj sekund premešajte v mešalniku, nato pa juho postavite za kakšno uro v hladilnik.

Medtem na kocke narežite skorjo kruha, ki vam je ostala. Kocke položite na peki papir na pekaču, polijte ga z nekaj kapljic oljčnega olja in ga postavite v pečico, ogreto na 200 stopinj, za približno pet minut oziroma dokler ne dosežejo lepe zlate barve.

Juho postrezite s kockami kruha, na mizi pa lahko postrežete tudi svežo narezano zelenjavo, ki ste jo dodali v juho.

Polpete z bučkami in kruhom

Popoln nadomestek mesnega obroka, ob katerem boste lahko uživali vse poletje.

 | Foto: Sestavine: 200 g kruha, 600 g bučk, 3 jajca, krušne drobtine (lahko jih naredite tudi sami), olje za cvrenje, sol in poper, nariban sir.

Postopek: Oprane bučke narežite na drobne koščke, lahko jih tudi naribate, postavite jih v cedilko in solite. Naj počivajo 30 minut. Medtem kruh naribajte na koščke in ga dodajte dobro odcejenim in stisnjenim bučkam. Zmesi primešajte jajca, sir, poper in malo soli. Če je masa preveč mokra, ji primešajte nekaj krušnih drobtin. Z rokami oblikujte polpete in jih potopite v segreto olje. Med cvrtjem jih večkrat obrnite. Ko bodo dosegle lepo zlato barvo, so pečene. Polpete postavite na papirnato brisačo, da se olje odcedi, in jih postrezite s prilogo. Dobre so tako tople kot hladne.

Paradižnikova omaka na žlico

Naj v vaši kuhinji zadiši po sončni Toskani.

 | Foto: Sestavine: 800 g kruha, zreli paradižniki, 50 g bazilike, 3 stroki česna, olje, sol, poper.

Postopek: Na olju najprej prepražite stroke česna, nato dodate na kocke narezan paradižnik, dobro premešajte in posolite. Ko se paradižnik omehča, dodajte baziliko in poper ter kuhajte še približno 10 minut.

Če se omaka preveč zgosti, lahko sproti dodate toplo vodo ali nekaj žlic zelenjavne juhe. Pustite, naj še nekaj časa vre, nato dodajte na kocke narezan kruh. Dobro premešajte, tako da bo kruh vpil paradižnikovo omako, in pustite, da vre še približno 15 minut. Kuhano omako pustite počivati v zaprtem loncu še eno uro, nato jo postrezite z nekaj kapljicami svežega ekstra deviškega olivnega olja.

Kruhovi njoki

Preprosto slastni!

 | Foto: Sestavine: 300 gramov kruha, 1 l mleka, 200 g bele moke, 20 g parmezana, muškatni orešček, sol, poper.

Postopek: V segreto mleko namočite na koščke narezan kruh in ga pustite nekaj ur počivati, da bo dobro vpil mleko. Mešanico kruha in mleka nato premešajte in kruh nato rahlo ožemite z rokami. Stresite ga v novo posodo, dodajte jajca, sir in ščepec popra ter soli, dodajte mu nekaj muškatnega oreščka, na koncu dodajte še toliko moke, da boste dobili homogeno maso za njoke.

V vrelo in soljeno vodo počasi in z žlico stresite poljubno narezane njoke. Ko priplavajo na površje, so kuhani. Postrezite jih s poljubno zelenjavno ali mesno omako.

Žemelšak

Hitra in okusna sladica, ki je bo zmanjkalo v hipu.

 | Foto: Sestavine: star kruh, 4,5 dcl mleka, 8 jajc, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, sadje iz kompota, rjavi sladkor, cimet, smetana za kuhanje.

Postopek: Kruh narežemo na rezine, ki naj ne bodo debelejše od enega centimetra. Rezine razporedimo po namaščenem pekaču, tako da pokrijemo dno. V posodi zmešamo mleko, jajca, sladkor in vaniljev sladkor. Zmes prelijemo po kruhu, toliko da je popolnoma prekrit. Po vrhu razporedimo odcejene breskve iz kompota in potresemo z rjavim sladkorjem in cimetom (približno pol čajne žličke). Pekač za vsaj štiri ure, še bolje pa čez noč, postavimo v hladilnik. Tako bo zmes bolj kompaktna. Pekač vsaj pol ure pred pečenjem vzamemo iz hladilnika. S smetano za kuhanje oblijemo breskve in pečemo na temperaturi 150 stopinj Celzija od 45 do 55 minut.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte