Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 9. 2015,
7.44

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Natisni članek

ideje za ustvarjanje ustvarjanje otrok otroci Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet advertorial

Petek, 18. 9. 2015, 7.44

2 meseca, 1 teden

Prebudite otroško kreativnost

Siol.net

Doma priredite ustvarjalni konec tedna in se poigrajte skupaj z malimi ustvarjalci. Pravila igre? Zabava brez računalnika in televizije.

Otrok mora dobiti priložnost za izražanje

Vsak otrok naj dobi priložnost, da je ustvarjalen, nenehno v gibanju in kreativen pri iskanju novih idej. Če ga bomo pri tem spodbujali, lahko že zelo zgodaj ugotovi, kaj ga veseli in v čem je nadarjen. Tako bo lažje razvil katerega od svojih darov, ki bodo morda pomembni v njegovem življenju.

Pokažite, da ste ponosni

Tudi naš odnos do ustvarjalnosti je pomemben. Če otrok kaj ustvari, ga pohvalimo, da vidi, da cenimo njegov trud in odobravamo njegovo kreativnost. Še bolje je, če se mu pri ustvarjanju pridružimo. To ga še dodatno motivira. In ne glede na to, ali bo svoje darove razvijal naprej ali ne, vedno bo imel v spominu vaš pozitiven odnos do kreativnosti, kar ga bo spodbujalo k kreativnim idejam in krepilo njihovo samopodobo.

Preden se ustvarjalni konec teden začne …

Ne pozabite, namen je sprostitev! Vzemite si veliko časa, naj se vam ne mudi, otroka ne obremenjujte s čistočo, raje ga pohvalite in spodbujajte. Predvsem pa mu pri ustvarjanju ne govorite, kaj je prav in kaj ne, naj se izraža po svoje.

Izklopite vse skrbi in se zabavajte! | Foto: Izklopite vse skrbi in se zabavajte!

Nekaj idej za ustvarjanje

Tudi ustvarjalka Suzana na Facebooku na profilu Lidla Slovenija spodbuja ustvarjalnost in vsak teden pridno objavlja svoje zamisli. Izbrali smo svojih pet najljubših:

#1 Na steni še ni aktualnega šolskega urnika?

 | Foto: Nič za to, ta konec tedna ga lahko izdelate kar sami. Zraven naredite še barvno usklajen lonček za pisala.

Potrebujete: trši papir, karton, odpadno pločevinasto embalažo, lesene ščipalke (kljukice), lepilo, ravnilo, škarje in vrvico.

Kos kartona odrežite na poljubno velikost (nekoliko večje kot je format A4) in nanj prilepite kos barvnega kartona. Na zgornji del napeljite vrvico, na katero boste lahko s ščipalkami pripenjali listke za najnujnejša opravila. Za urnik pa izrežite raznobarvne drobne kvadratke, jih prilepite na tablo in nanje napišite šolske predmete. Pločevinasto embalažo dobro očistite in jo posušite. Nato jo oblepite s kosom kartona in jo okrasite s tankimi trakovi. Pločevinka bo služila kot lonček za svinčnike.

#2 Vašo steno lahko krasi prava umetnija!

 | Foto: Vaš otrok ni nikoli razumel, za kaj so pravzaprav vse tiste očetove matice, podložke in podobne zadeve, ki jih hrani v "tehničnem" predalu? No, lahko so tudi osnova za umetnijo!

Potrebujete: kos kartona (lahko uporabite tudi notranjo stran katere od naših embalaž), različne matice, podložke in podobno, svinčnik in močnejše lepilo ter okvir za sliko.

Na kos kartona narišite poljubno silhueto ključa, kot kaže druga slika. Nato podobo prelepite z najdenimi drobnarijami in vaša umetniška slika je nared ter pripravljena na razkazovanje na steni.

#3 Jesenska hruška iz žarnice

 | Foto: Pregorela žarnica ni nujno za v koš za smeti. Lahko postane prav simpatičen jesenski okrasek. Saj veste – recikliranje je super. A bodite previdni, žarnica je lahko precej krhka.

Potrebujete: žarnico, vrvico (lahko tudi volno), lesno lepilo, čopič in manjšo vejico.

Žarnico najprej na spodnjem steklenem koncu nekoliko premažite z lepilom in nanjo začnite navijati vrvico. Nato počakajte, da se lepilo nekoliko posuši, da boste vrvico lažje navijali naprej. Lepilo sproti stiskajte na žarnico in ga razmažite s čopičem. Ko pridete do konca, z lepilom pritrdite košček vejice in počakajte, da se posuši. Nato vrvico nekajkrat ovijte še okoli vejice, da jo utrdite. Ko je lepilo posušeno, lahko z njo okrasite kakšen vam ljubi kotiček.

#4 Namizni nogomet za deževne dni

 | Foto: Jeseni nas že lahko preseneti kakšen hladen in deževen konec tedna, ko odpadejo aktivnosti v naravi. A to ni razlog, da se ne bi zabavali – izdelajte kar svoj namizni nogomet.

Potrebujete: kartonasto škatlo pravokotne oblike, štiri enako dolge palice, ki pa morajo biti za vsaj osem centimetrov daljše od širine škatle (zelo uporabni so neošiljeni svinčniki, lahko uporabite tudi slamice, če niso premehke), lesene ščipalke in mehkejšo oziroma lahko žogico (lahko uporabite tudi žogico za namizni tenis) ter škarje.

Najprej na sredini krajših strani izrežite kvadrat (kot kaže slika), ki vam bo služil za gol. Nato škatlo olepšajte s papirjem in nalepkami – ali s čimer si pač želite. Lahko jo tudi porišete s tempera barvami ali flomastri. Na obeh straneh daljših strani nato na vsako stran naredite štiri luknjice, ki morajo biti narejene v enaki višini in z enakim razmikom, da boste čeznje lahko potisnili palice. Nato na palice pritrdite še ščipalke in igra se lahko začne.

#5 Jagodno presenečenje

 | Foto: Iz odpadne kartonaste embalaže lahko naredite simpatičen okras v obliki jagode, lahko pa ga uporabite tudi kot darilno škatlico in tako lepo presenetite nekoga bližnjega.

Potrebujete: odpadno kartonasto embalažo, škarje, ravnilo, tempera ali akrilne barve, čopič, lepilo in vrvico.

Na embalažo najprej narišite šablono za škatlico, nato jo izrežete. Tam, kjer so narisane črtkane črte, karton le prepognite. Kjer so narisani krogci, naredite luknjice. Osnovo za škatlico pobarvajte z rdečo barvo in počakajte, da se posuši, nato pa po celotni površini naredite bele pikice. Druga dva papirnata dela pa pobarvajte z zeleno barvo, za dekorativne jagodne lističe. Ko je barva suha, jagodo na zavihku ob strani zalepite. V jagodo vstavite darilce in na vrvici na spodnjem delu naredite vozel. Vrvico napeljite iz ene luknjice v drugo in nekoliko zategnite, da dobite obliko jagode, nato vrvico napeljite še skozi zelena dela in naredite vozel.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte