Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2014,
7.50

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet zelenjava Lidl Slovenija advertorial

Sreda, 9. 7. 2014, 7.50

2 meseca, 1 teden

Ponatis včerajšnjega zelenjavnega krožnika

Siol.net

Zelenjava in druga hrana, ki se je včeraj znašla na naših krožnikih, a nam je ni uspelo pojesti do konca, se lahko znajde za današnjo večerjo.

Količina zavržene hrane na prebivalca se zaradi nesmotrne porabe iz leta v leto povečuje. K izboljšanju stanja lahko veliko pripomoremo tudi sami. Kako? Če se je na vašem krožniku znašla zelenjava, kot so krompir, paradižnik, čebula, paprika, lahko vse tisto, kar vam ni uspelo pojesti, porabite znova. Ostanki včerajšnjega kosila so lahko enostavna in inovativna jed za današnjo večerjo.

Predstavljamo nekaj preprostih receptov, s katerimi ne le, da boste porabili vse ostanke, temveč boste lahko popolnoma navdušili tudi svoje goste.

Iz kuhanega krompirja lahko pripravite okusno krompirjevo solato, ki jo postrezite s porom ali čebulo. Ne pozabite na začimbe, izberete lahko koper, drobnjak, tudi kumino. Nekateri radi dodajo tudi majonezo (250 mililitrov), kis (dve žlici), olivno olje (šest žlic) in gorčico (pol žličke).

Testenine, drugi krog

 | Foto: Če vam je ostalo kaj testenin, jim priložite še na tanko narezan paradižnik, papriko in čebulo. Testenine drugega kroga lahko pripravite na topel ali hladen način. Če jih želite pripraviti na topel način, potem segrejte žličko olja v ponvi, dodajte čebulo, ko bo prepražena, pa še drobno narezan paradižnik in papriko. Dodajte baziliko, origano in poper. Ko se zelenjava zmehča, dodajte še testenine.

Pisani ražnjiči

 | Foto: Vegetarijanci se velikokrat znajdejo v zagati, kako prebroditi piknike, ki so pogosto rezervirani za ljubitelje mesa. Tudi sami si lahko pripravite okusne ražnjiče – potrebujete paradižnik, mocarelo, baziliko, papriko in bučke. Pripravite lahko dve vrsti ražnjičev: za prvo boste potrebovali češnjevec, mocarelo in baziliko, ki jo lahko odtrgate kar iz lončka. Potrebščine nataknite na ražnjič – lahko ga tudi diskretno segrejete na žaru, sicer pa je primeren tudi kot hladen prigrizek.

S papriko – zlasti če imate na zalogi papriko različnih barv – in bučkami se lahko poigrate in pripravite barvite ražnjiče. Papriko in bučke narežite na srednje velike kose in jih nabodite na nabodalo. Položite jih v ponev in specite.

Tortica iz jajčevca, sir namesto češnje

 | Foto: S kolesci jajčevca, bučk, paprik in paradižnikov ustvarite prave poletne tortice. Narežite jih na kolesa, popecite in jih skrbno zložite drug na drugega. Na vrh pa dodajte še rezino sira, ki se bo zaradi toplote sestavin stopil. Dodajte še žličko drobnjaka in postrezite.

 

Tortiljo zamenja zelena solata

 | Foto: Vam je ostalo nekaj lističev solate? Uporabite jih za tortilje, vanje pa dajte na tanke rezine narezane paprike in popečene bučke. Pred serviranjem dodajte še drobnjak.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte