Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 2. 2016,
12.25

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Foto: osebni arhiv Emila Kačičnika

Natisni članek

advertorial Emil Kačičnik Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija prostovoljstvo

Četrtek, 18. 2. 2016, 12.25

2 meseca, 2 tedna

Emil Kačičnik, policist, ki ruši stereotipe

Siol.net

Foto: osebni arhiv Emila Kačičnika

Emil Kačičnik je policist in še veliko več. Je prostovoljec, organizator dogodkov, podira stereotipe o policistih, pomaga vzpostaviti dialog med otroci in starši, vsako leto pa postane tudi Božiček.

Našel je mnogo načinov, kako ustvarjati boljši svet

Emil Kačičnik je zaposlen na policijski upravi Celje kot pomočnik vodje izmene Operativno-komunikacijskega centra Celje oziroma eden od operaterjev na liniji za nujne klice 113.

A njegovo delovanje se tu ne konča, saj je aktiven na mnogih področjih, kjer skuša ustvarjati boljši svet. Je prostovoljec, ki sodeluje z lokalnim turističnim društvom, organizator dogodka Policist vaš partner, pobudnik kampa Modri medo, enkrat letno pa postane tudi Božiček.

"Pomoč drugim je del mene"

Ljudem skuša približati delo policista. | Foto: Ljudem skuša približati delo policista.

Želja po pomoči drugim, na tak ali drugačen način, ga spremlja že vse življenje: "Na ta način živim, je del mene, moje družine, ne nazadnje je v moje aktivnosti vpletena celotna moja družina, vsi dihamo na ta način."

"Rad pomagam, rad sem del nečesa, kar v okolju pušča sledi, pa čeprav samo za danes ali jutri, del nečesa, kar naredi nekomu dobro, nečesa, zaradi česar je nekdo vesel in je njegovo življenje zaradi tega lepše, polnejše. Takrat je tudi moje."

Prostovoljstvo ga je navdušilo že v otroštvu

Kako oziroma kdaj pa se je vse skupaj začelo? "Prostovoljstva, kot ga razumem jaz, se spominjam še iz osnovne šole, takrat so nas še učili odnosa do starejših, pomoči sošolcu, ki jo potrebuje. Na pomoč je še danes gasilski pozdrav, ki me je spremljal kot mladega gasilca, člana Prostovoljskega gasilskega društva Štore. Še kot otroke so nas učili gasiti, reševati, pomagati. In to smo tudi počeli – pomagali. Za boljši jutri je bilo takrat pogosto omenjeno. Verjetno je prav stik z različnimi ljudmi vplival na moj odnos do prostovoljstva, kot ga poznam."

Svojo pripravljenost pomagati pokaže na tisoč in en način. | Foto: Svojo pripravljenost pomagati pokaže na tisoč in en način.

"Policist ni le uniformirana oseba, ki predstavlja zakon"

Emil je tudi organizator projekta Policist vaš partner. Projekt je trenutno zaustavljen, a Emil upa, da je to le začasno. "Žal je bil projekt morda malo preširoko zastavljen, dela pa ogromno, hkrati pa je bilo vse povezano tudi s finančnimi sredstvi, ki jih nismo imeli na voljo. Žal smo ga izpeljali samo enkrat na območju Pomurja. Z nami so takrat sodelovala društva in občine iz Pomurja in policisti iz celotne Slovenije. Na prireditvi so sodelovali še carinska služba, slovenska vojska, varnostne službe, gasilci in reševalci."

"Pri tem projektu je bila in še vedno je v naših mislih vizija, da združimo policista in njegovo delo na razumljeno raven. Da se povežemo z ljudmi v okolju in jim kot partnerji prikažemo naše delo, da bi ga vsi razumeli, da bi vsi zaživeli z nami. Policist namreč ni le uniformirana oseba, ki predstavlja zakon. Poleg tega, da smo varuhi zakonitosti, želimo predvsem pomagati ljudem v stiski, biti resnični del skupnosti, v kateri delamo in živimo."

Na otroškem kampu Modri medo skuša vzpostaviti dialog med otrokom in staršem policistom

Takole se zabavajo na kampu Modri medo. | Foto: Takole se zabavajo na kampu Modri medo.

Do ideje otroškega kampa prostočasnih aktivnosti ga je pripeljalo razmišljanje o tem, ali otroci policistov sploh vedo, kaj počnejo njihovi starši. V kampu spoznajo policijsko delo bolj podrobno in se na trenutke lahko vanj vživijo kot pravi policisti. Skušamo jim prikazati, da je delo policista spoštljiv poklic, ki ga ljudje (starši) opravljajo z znanjem in pridobljenimi različnimi veščinami, tudi temi, da znajo obvarovati samega sebe in tudi koga drugega, če je treba. Jasno, kamp ponuja tudi povsem razvedrilne trenutke, ki jih ravno tako organiziramo ob sodelovanju z našimi modrimi medvedki in upoštevanju njihovih idej, ki jih ni malo.

"Nekateri otroci so priče izpadov nesoglasja doma, med partnerjema, za kar je pogosto kriv stres na delovnem mestu. In v teh trenutkih policisti dostikrat ne znamo ali pa ne najdemo časa, da bi otroku pojasnili, kaj in zakaj vse to. Zato ideja o kampu Modri medo, v katerem se otroci skozi prostočasne aktivnosti seznanjajo z delom njihovih staršev, delom različnih rodov policije. Istočasno smo v kamp vključili tudi strokovnjaka s področja psihosocialne pomoči, ki staršem pojasni vidike in možnosti prepoznavanja in reševanja različnih psihosocialnih situacij."

Enkrat letno pa postane tudi Božiček

Že vrsto let otroke razveseljuje tudi v vlogi Božička. | Foto: Že vrsto let otroke razveseljuje tudi v vlogi Božička.

"Božiček je zame zelo resna tematika, gre za zelo odgovoren odnos do otrok, v očeh katerih 'ta lik' predstavlja božanstvo, ne nazadnje neko upanje," svoje delo resno jemlje Emil. "Kolikor je v teh časih mogoče, sem Božiček, kjerkoli me pač povabijo, naj si bo to nevladna organizacija, društvo, šola, dom ostarelih občanov, posebni domovi s posebnimi otroki, ki jih ima Božiček nadvse rad … Povabijo pa me tudi starši, ki želijo svojim otrokom pripraviti prav posebno srečanje z Božičkom na domu."

"V vseh teh letih sem se srečal z različnimi otroškimi očkami (bilo jih je nekaj tisoč in v različnem okolju). V njih sem videl srečo, veselje, upanje, pa tudi strah, jezo in bolezen. Rad sem Božiček (in tudi dedek Mraz in, ko je treba, tudi Miklavž)."

Aktivno oživlja tudi lokalne dejavnosti

Pomagal je tudi pri organizaciji raznovrstnih lokalnih dogodkov. | Foto: Pomagal je tudi pri organizaciji raznovrstnih lokalnih dogodkov.

Emil je zelo aktiven v lokalnem okolju. "Lahko bi rekel, da je bilo pravzaprav ravno Turistično društvo Štore 'krivo' za to, da sem postal v tem našem lokalnem okolju aktivnejši, kmalu je to postalo del mene." Sodeluje pri raznih čistilnih akcijah, organizacijah lastnih prireditev in dogodkov (Almini dnevi na Svetini – srečanje svetovnih popotnikov, Kuhinja pod kozolcem, Silvestrski pohod na Srebotnik …), praznovanjih lokalne skupnosti, organizaciji prireditev za otroke, proslavah, likovnih razstavah …

Še naprej se bo trudil širiti dobro voljo

Emil bo svoje "poslanstvo" nadaljeval tudi v prihodnje. | Foto: Emil bo svoje "poslanstvo" nadaljeval tudi v prihodnje. Emil vsem bralcem sporoča: "Naj vam ne bo žal trenutkov in dobrote, ki jo namenite nekomu drugemu, čez čas se vedno obrestuje. In vedno bodite pozorni nase, kajti le z lastnim zadovoljstvom boste zadovoljstvo lahko poklonili okolici!"

"Daljnosežnih načrtov nimam, ideje prihajajo impulzivno, ko je pravi trenutek, jih skušam izpeljati. Kratkoročno pa, ravnokar končujem – jasno, s somišljeniki in projektnimi sodelavci (nekdanjimi člani medvedje družine) – program, ki ga bomo predstavili otrokom, staršem in našim sodelavcem in partnerjem v Kampu Modri medo v letošnjem letu."

 

Po Emilovem predlogu je Lidl Slovenija podprl delovanje Turističnega društva Štore.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte