Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 2. 2015,
9.39

Osveženo pred

2 meseca

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Lidl sadje hladilnik advertorial Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet

Četrtek, 26. 2. 2015, 9.39

2 meseca

Ali banane lahko shranim v hladilnik? Kaj pa jabolka in pomaranče?

Siol.net

Foto: Thinkstock

Kje shranjujete sadje? V hladilniku ali na toplem? Ste vedeli, da pomaranče v hladilniku pogrenijo in da je treba banane ločiti od šopa?

Naučite se pravilnega shranjevanja in zmanjšajte število odpadkov

Se vam dogaja, da sadje v nekaj dneh počrni in prehitro dozori ali celo zgnije? Verjetno je, da ga niste pravilno shranili in mu tako zmanjšali življenjsko dobo. Preverite, katero sadje spada v hladilnik in katerega ne smemo mešati z drugim.

S pravilnim načinom shranjevanja lahko življenjsko dobo sadja podaljšamo tudi za nekaj tednov. S tem bomo naredili tudi pomemben korak k zmanjševanju bioloških odpadkov.

Jabolka

Najboljši način shranjevanja jabolk je v hladnem in temnem prostoru, na primer v kleti. Če kleti nimate, je dobra alternativa tudi hladilnik, vendar bodo jabolka tam ostala sveža le nekaj tednov. Njihovo življenjsko dobo v hladilniku lahko podaljšate še za kakšen dodaten dan, če jih boste shranili v dobro zaprtih plastičnih vrečkah. Pomembno je, da sproti odstranjujete zgnila jabolka, sicer se bodo "nalezla" tudi druga.

Jabolk, banan, hrušk in melon zaradi visoke vsebnosti etilena ne shranjujte v bližino kapusnic, listnate zelenjave, stročnic, jajčevcev, kumar in korenja. Etilen v sadju namreč pospešuje propadanje.

 | Foto: Pomaranče

Pomaranče bodo ostale bolj sočne in okusne, če jih boste pustili na sobni temperaturi, njihovo obstojnost boste nekoliko podaljšali, če jih boste zložili v košaro. V hladilniku bodo sicer zdržale malo dlje časa, vendar ne bodo več tako okusne in bodo pridobile nekaj grenkobe.

Kivi

Nezrele kivije pustite na sobni temperaturi, najbolje, da jih pomešate med jabolka, saj bodo zaradi etilena pospešile njihovo dozorevanje. Bolj zrele plodove shranite v hladilnik, kjer jih lahko hranite še največ dva tedna.

Banane

Banan nikoli ne puščajte v šopu, sicer bodo hitreje dozorele. Lahko jih shranjujete na sobni temperaturi, če pa želite nekoliko podaljšati njihovo življenjsko dobo, jih raje postavite v hladilnik, kjer bo sicer lupina hitro porjavela, vendar bo sadež še vedno svež. Če boste kupili bolj zelene banane in bi radi pospešili dozorevanje, jih pomešajte med jabolka ali v bližino bolj zrele banane.

Hruške

Manj zrele hruške shranite na toplem, saj bodo v nekaj dneh same dozorele, tiste bolj mehke pa nujno postavite v hladilnik.

Kaj pa zamrzovalnik?

Največji prijatelj zamrzovanja je jagodičevje, saj se sicer tako v hladilniku kot na sobni temperaturi zelo težko ohrani.

Najbolj primerno sadje za zamrzovanje: jagode, borovnice, ribez, maline, robide, višnje, češnje, breskve, nektarine, slive, marelice in grozdje. Jagodičevje pred zamrzovanjem očistimo in odstranimo peclje. Drugo sadje razporedimo po pladnju, tako, da se med seboj ne dotikajo. Pladenj shranimo za dve do štiri ure v zamrzovalniku, nato pa sadje preložimo v posodice za shranjevanje, ki jih vrnemo v zamrzovalnik.

 | Foto:

Sadje lahko uporabimo tudi drugače

Če po nekaj dneh ugotovimo, da sadja, ki smo ga kupili, ne bomo pravočasno pojedli, ga lahko uporabimo tudi drugače – skuhamo ga v marmeladi, zmešamo v slasten smuti ali ga uporabimo v kakšni piti ali sadni kupi. Odlična zamisel je tudi sušenje, za kar so najbolj primerna jabolka, hruške, slive, marelice in fige – posušimo jih kar v pečici, pri temperaturi od 50 do 60 stopinj Celzija.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte