Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2017,
13.33

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

TViN Ethan Hawke Rutger Hauer Rihanna Clive Owen John Goodman Dane DeHaan Cara Delevingne priredba akcijski film znanstvena fantastika Luc Besson DKino TV Telekoma Slovenije

Petek, 1. 12. 2017, 13.33

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Valerian in mesto tisočerih planetov (Valerian and the City of a Thousand Planets)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Valerian in mesto tisočerih planetov

Na revolucionarni seriji belgijskih stripov temelječ spektakel vizionarskega Luca Bessona o agentih galaktičnega imperija, ki družno potujeta skozi čas, da bi zaščitila vesolje.

Francija, Kitajska, Belgija, Nemčija, ZDA, Velika Britanija, Kanada/2017/137 min.
Režija: Luc Besson
Igrajo: Cara Delevingne, Ethan Hawke, John Goodman, Dane DeHaan, Clive Owen, Rihanna, Rutger Hauer
Žanr: Akcijska ZF pustolovščina
Ocena IMDb: 6,6/10 │ Rotten Tomatoes: 49 %

Vizionarski režiser slikovitih spektaklov Nikita, Peti element in Lucy nas popelje v daljno človeško prihodnost, kjer časovna agenta Valerian in Laureline skrbita za mir v galaksiji.

Poveljnik ju pošlje v osupljivo milijonsko vesoljsko velemesto Alpha, ki ga naseljujejo tisočere vrste Nezemljanov iz vseh kotičkov vesolja. Na prvi pogled se zdi, da so meščani svoje talente posvetili dobronamernim raziskavam novih tehnologij, toda pod sijočim površjem se skriva temačna skrivnost.

V sencah mesta se skrivajo zlovešče sile, ki utegnejo galaksijo potisniti v kaos, zato morata agenta razkriti njihove namene in obvarovati vesolje pred uničenjem.


V videoteki DKino si oglejte tudi: Avatar

"Film o Valerianu sem želel posneti že pred leti, a sem moral potrpeti, da je tehnologija dohitela mojo domišljijo. /.../

Ko sem si ogledal Avatarja, so se stvari – vsaj zame – spremenile. Od tistega trenutka sem vedel, da so možnosti neomejene." Luc Besson, režiser in scenarist filma


Valerian in mesto tisočerih planetov | Foto:


Zanimivosti:

• Film temelji na seriji belgijskih stripov Valérian and Laureline, ki sta jo zasnovala pisec Pierre Christin in ilustrator Jean-Claud Mézières. Strip je izhajal kar 43 let in bil natisnjen v 21 knjigah, prvi izvod pa je izšel v antologijski reviji Pilote leta 1967, natančno pol stoletja pred premiero filma.

• Film, katerega proračun je znašal vrtoglavih 180 milijonov ameriških dolarjev (152 milijonov evrov), sta z lastnimi sredstvi producirala Luc Besson in njegova žena Virginie Besson-Silla.

To pomeni, da je Valerian in mesto tisočerih planetov najdražji neameriški in neodvisni film v zgodovini.

• Bessonov Peti element (1997) vsebuje 180 prizorov s posebnimi vizualnimi učinki, v Valerianu je takšnih prizorov 2.734.

Luc Besson ter glavna igralca filma Dane DeHaan in Cara Delevingne | Foto: Luc Besson ter glavna igralca filma Dane DeHaan in Cara Delevingne

• Pri snemanju filma je sodelovalo več kot 1.800 posameznikov, za izvedbo posebnih vizualnih učinkov pa so poskrbeli mojstri iz podjetij WETA in Industrial Light & Magic (ILM).

To je po filmih Stik (1997), Van Helsing (2004), Eragon (2006) in Avatar (2009) peti skupni projekt omenjenih podjetij.

• V filmu nastopa 200 različnih vrst Nezemljanov. Besson je pred začetkom filma napisal 600 strani dolgo knjigo, v kateri je podrobno opisal značilnosti posamezne vrste. Igralci so morali knjigo prebrati zato, da so lahko v interakcijah z Nezemljani prilagodili svojo igro.

Rutger Hauer je naveden kot glavna zvezda filma, čeprav je njegov nastop dolg manj kot minuto.

Besson se je želel z njegovo vlogo pokloniti kultnemu ZF-filmu Iztrebljevalec (1982) ter njegovemu režiserju in svojemu prijatelju Ridleyju Scottu.


Napovednik filma Valerian in mesto tisočerih planetov:


 

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD-ready TV-sprejemnik. Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte