Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 10. 2012,
14.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pesmi top 10

Nedelja, 7. 10. 2012, 14.58

8 let

Top 10 uvodnih pesmi iz Bondovih filmov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob minuli petdesetletnici filmov o Jamesu Bondu in v pričakovanju novega hita o tajnem agentu 007 se spomnimo pesmi, ki so spremljale filmsko franšizo do zdaj.

Bondova franšiza je skozi leta doživljala številne spremembe, producenti pa so se vedno trudili, da so k sodelovanju pri glasbeni podlagi povabili najboljše izvajalce tistega časa. Najnovejša članica teh častnih glasbenikov je Adele, s pesmijo Skyfall. Nekatere pesmi so skupaj s filmi postale klasike, medtem ko so druge potonile v pozabo. Spomnimo se top 10 največjih Bondovih hitov.

Tom Jones – Thunderball (1965)

Tom Jones je podpisal pogodbo za sodelovanje pri četrtem Bondovem filmu s Seanom Conneryjem le nekaj mesecev za tem, ko je zasedel glasbene lestvice s pesmijo It's Not Unusual. Tom sicer ni bil prva izbira ustvarjalcev, za svoj prispevek v filmu Operacija Grom (Thunderball) so se potegovali še Shirley Bassey, Dionne Warwick in Johnny Cash, vendar je mesto v zadnji minuti zasedel Tom. Pesem Thunderball je postala Tomov tretji hit na ameriški lestvici top 40 in je od tedaj del njegovega šova v Las Vegasu. Tom naj bi med snemanjem pesmi ob zadnjem tonu celo izgubil zavest.

Louis Armstrong – We Have All the Time in the World (1969)

Bondove uvodne pesmi se praviloma imenujejo enako kot film, okoli naslova se prav tako vrti tudi besedilo. V službi njenega veličanstva (On Her Majesty's Secret Service) pa je predstavljal izziv, ki so ga producenti nadomestili z instrumentalno pesmijo. Hal David in Burt Bacharach sta tako spisala besedilo za novo pesem, ki se je pojavila znotraj filma, zapel pa jo je Louis Armstrong. Takrat 68-letni glasbenik je bil v času snemanja že zelo bolan, vendar je pesem posnel v prvem poskusu. Umrl je manj kot dve leti za tem.

Matt Monro – From Russia With Love (1963)

Za Matta Monroja se v Ameriki nikoli niso preveč zmenili, medtem ko je v Evropi osvojil kar nekaj ženskih src – vsaj dokler se niso pojavili Beatli in zasenčili njegove kariere. Monro je pesem posnel le nekaj mesecev pred beatlemanijo leta 1963.

Madonna – Die Another Day (2002)

Za zadnjega Bonda v podobi Piercea Brosnana so producenti poklicali kraljico popa Madonno. Ta je na pomoč poklicala takrat najbolj vročega francoskega producenta Mirwaisa in z njegovo pomočjo ustvarila eno največjih Bondovih glasbenih uspešnic v zgodovini.

Duran Duran – A View to a Kill (1985)

Duran duran so veljali za enega najuspešnejših bendov, ko so leta 1985 podpisali pogodbo za pesem A View To A Kill. Film je kmalu potonil v pozabo, medtem ko je pesem ostala klasika osemdesetih. Njihova pesem ji tudi edina iz Bondove zbirke, ki je zasedla prvo mesto na lestvicah. Pesem je bila takrat tudi zadnja, ki so jo Duran Duran posneli v popolni originalni petčlanski postavi.

Shirley Bassey – Diamonds Are Forever (1971)

Shirley Bassey je kot glasbenica najbolj znana prav po njenih pesmih za film o tajnem agentu 007. Diamanti so večni iz leta 1971 je bil zadnji Conneryjev film (če ne štejemo neodvisnega Nikoli ne reci nikoli), Shirley pa je v njem zapela že drugič. Sodelovala je namreč že v Goldfingerju leta 1964. Shirley je zapela tudi v Moonrakerju leta 1979, vendar ji ni uspelo vzpostaviti tiste kemije kot prej. Kar nekaj let zatem pa se je njena pesem Diamonds Are Forever vrnila v predelavi Kanyeja Westa z naslovom Diamonds From Sierra Leone.

Nancy Sinatra – You Only Live Twice (1967)

Ko je Nancy s pesmijo These Boots Are Made For Walking doživela glasbeni preboj, so jo poiskali tudi Bondovi producenti in tako je posnela še pesem za film Le dvakrat se živi. Pesem You Only Live Twice je občinstvo lepo sprejelo, doživela pa je tudi številne priredbe, med drugim so jo zapeli tudi Coldplay in Bjork.

Carly Simon – Nobody Does It Better (1977)

Carlyjina pesem Nobody Does It Better je bila prva Bondova uvodna pesem, ki se je imenovala drugače kot film. Tekstopiscema Marvinu Hamlischu in Carole Bayer Sager je navsezadnje vseeno uspelo v besedilo vključiti tudi naslov filma – Vohun, ki me je ljubil (The spy who loved me). Pesem je zasedla drugo mesto na glasbenih lestvicah in ostaja ena najprepoznavnejših Carlyjinih pesmi, za katero pa se veliko ljudi sploh ne zaveda, da izhaja iz Bondovega filma.

Shirley Bassey – Goldfinger (1964)

Shirley je imela v žepu že nekaj uspešnic, ko je zapela pesem Goldfinger, vendar je prav ta pesem postala njej mednarodni hit. Prav zaradi slave, ki jo je požela s pesmima Goldfinger in Diamonds are Forever, je bilo ustvarjanje pop kariere zunaj angleških meja zanjo zelo težko.

Paul McCartney and Wings – Live and Let Die (1973)

Paul se je za to pesem vnovič združil z Georgeem Martinom, producentom Beatlesov, s katerim sta ustvarila legendarno uspešnico, ki jo je Paul zadnjih 40 let izvajal na vseh koncertih. Pesem je doživela še uspešnejši preporod, ko so svojo različico leta 1991 posneli Guns N' Roses.

Ne spreglejte